Kauza PSJ: Tuzemským stavebnictvím se valí sněhová koule

Jsme svědky tzv. efektu sněhové koule. Jedna z největších tuzemských stavebních firem, akciová společnost PSJ, není schopna dostát svým závazkům. Je předlužena a octila se v insolvenčním řízení. Na další vývoj čekají netrpělivě stovky kmenových zaměstnanců a 1500 věřitelů s pohledávkami ve výši téměř dvě miliardy korun.
Město Jihlava je první, které již začalo analyzovat důsledky nastalé situace. PSJ pro město staví záchytné parkoviště pro 110 aut v Žižkově ulici s úpravou přilehlé křižovatky. Reprofoto: jihlavske-listy.cz

Případ PSJ, jejímž jediným akcionářem je PSJ Holding se sídlem v Amsterodamu, ale zdaleka není jednoduchý, o čemž svědčí mimo jiné i to, že jej koncem září převzal Vrchní soud v Olomouci. Do insolvence nejprve firmu se čtyřmiliardovým ročním obratem poslal dne 29. srpna letošního roku Sergey Malhockyi (bytem na Ukrajině) kvůli dluhu ve výši 200 tisíc korun. O pouhý den později už ale svůj návrh – bez bližšího vysvětlení – vzal zpět.

Majetek za dvě miliardy

Kola se už ale roztočila a 10. září na sebe podala dlužnický insolvenční návrh sama společnost PSJ. Uvedla, že má „1501 věřitelů se závazky v celkové výši 1.768.508.379,59 Kč s tím, že závazky ve výši 1.156.715.711,64 Kč jsou po splatnosti více než 30 dnů a závazky ve výši 908.791.475,84 Kč jsou po splatnosti více jak 3 měsíce“. Z návrhu PSJ dále vyplývá, že cenu svého majetku odhaduje na částku přes dvě miliardy korun.

PSJ sama nenavrhla způsob řešení úpadku, přišly s ním ale další firmy, které se připojily k návrhu ukrajinského dodavatele, které chtěly, aby na majetek dlužníka byl prohlášen konkurz.

Do hry následně koncem září vstoupila finanční skupina Natland Group (NG Finance investiční fond), která PSJ letos na jaře půjčila 80 milionů, a jako přihlášený věřitel přišla s návrhy na povolení reorganizace, na předběžné opatření a na ustanovení předběžného správce. A další z věřitelů – Raiffeisenbank – navrhla jmenovat prozatímní věřitelský výbor.

PSALI JSME:
„Insolvence se k vydírání firem zneužívá jen v Česku,“ říká šéf Creditreform Cyril Mores

Věřitelé v ohrožení

Nervózní je Kraj Vysočina a město Jihlava. Jen na straně věřitelů je ohroženo dalších několik tisíc pracovních míst. A sněhová koule se začíná pomalu ale jistě nabalovat…

Město Jihlava je první, které již začalo analyzovat důsledky nastalé situace. PSJ pro město staví záchytné parkoviště pro 110 aut v Žižkově ulici s úpravou přilehlé křižovatky. Firma má rovněž podíly ve společnostech FC Vysočina a Teniscentrum, v nichž je akcionářem i město. PSJ pracuje i pro Kraj Vysočina, a to na dvou zakázkách v nemocnicích Havlíčkův Brod a Jihlava. Osud všech těchto aktivit je nyní zcela nejasný.

PSALI JSME:
Stavebnictví sice roste, ale…

Na potápějící se lodi

PSJ vznikla v roce 1990 a se svým holdingovým uskupením firem se postupně zařadila k největším stavebním skupinám ve střední Evropě. V insolvenčním řízení jsou i další dvě firmy z koncernu. U SCF Servis zaměřené na správu nemovitostí soud letos v srpnu povolil reorganizaci. U stavební firmy D.I.S. prohlásil vloni konkurz. Stovky dalších fyzických a právnických osob se mohou ocitnout na stejné potápějící se lodi.

Každá firma je v podnikání ovlivňována svým okolím a o tak významné společnosti, jakou PSJ bezesporu je, to platí dvojnásobně. Zhruba každá desátá firma v ČR se může dostat do problémů, tak jako se to stalo v případě 1500 věřitelů. Významnou roli hraje ekonomicky spjaté okolí subjektu, tedy majoritní vlastníci, dceřiné společnosti a statutární orgány, které mohou vytvářet potenciálně rizikové prostředí.

Zavřít reklamu ×

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Odesláním vyslovujete souhlas s dokumentem Všeobecné podmínky používání webových stránek

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

Další z rubriky Firmy

Nejčtenější

Kurzovní lístek
Chci nakoupit
Chci nakoupit
Chci prodat
EUR
EUR
USD
GBP
CHF
JPY
DKK
NOK
SEK
CAD
AUD
PLN
HUF
HRK
RUB

Jaká je budoucnost výškových dřevostaveb v Česku?

Analýza
V České republice stále platí zastaralá norma omezující výšku dřevostaveb na devět, respektive dvanáct metrů. Legislativa by se však měla brzy změnit. S ohledem na nespornou ekonomickou výnosnost projektů chtějí developeři stavět minimálně osmipatrové stavby (22,5 m), s výhledem do budoucna až osmdesátimetrové projekty, a to tzv. inženýrským způsobem.