Praha upadá do krize nájemního bydlení, v jeho důsledku roste výše nájmů

Krize bydlení v Praze se přesouvá ze segmentu výstavby a prodeje nových bytů do segmentu nájemního bydlení. Poukázal na to včera na Fóru Zlaté koruny Martin Vachek, předseda představenstva Asociace developerů České republiky. Nájemné v posledních měsících rostlo, a stejný trend lze očekávat i v dalších letech. Změnu by přineslo odblokování výstavby a uvolnění většího počtu bytů na trhu k prodeji, respektive k pronájmu.

Změny v bydlení v Praze se již nedotýkají jen tisíců lidí, kteří si chtějí kupit nový byt, ale krize se stále výrazněji dotýká také oblasti nájemního bydlení, a tedy 400 000 obyvatel hlavního města.

Jak včera na Fóru Zlaté koruny řekl Martin Vachek (výkonný ředitel společnosti Daramis a předseda představenstva Asociace developerů ČR), v Praze dnes chybí byty nejen na prodej, ale právě také na pronájem. Přitom právě nájemní bydlení má být budoucností bydlení (nejen) v Praze a jeho podíl kontinuálně narůstá.

Ceny nájmů rezidenčních nemovitostí v Praze se v posledních třech letech zvýšily o 39 % na průměrných 16 704 korun za měsíc za průměrně velký byt. Hlavním důvodem růstu je nedostatek bytů k pronájmu a pomalá výstavba. Za to mohou dlouhé schvalovací procesy, nárůst ceny peněz a na druhé straně kontinuální nárůst počtu obyvatel Prahy. V dalších měsících tak lze očekávat další navyšování nájemného v hlavním městě.

K příležitosti konání Fóra Zlaté koruny byl proveden i exkluzivní průzkum agenturou IPSOS, který byl zaměřen i na otázky spojené s financováním bydlení. „Pro polovinu lidí plánujících změnu bydlení by nárůst výdajů na bydlení o více než 10% představoval problém. Jakékoli zvýšení výdajů na bydlení by nebylo schopno zvládnout 15 % lidí, dodal k tématu zvyšování výdajů na bydlení Michal Straka, Product & Business Development Director výzkumné agentury IPSOS.

K příležitosti Fóra o bydlení promluvil také Andrej Babiš: „My jsme bohužel bydlení zanedbali a po revoluci samospráva dostala 600 tisíc bytů a v této chvíli máme obrovský problém. Nájmy explodují, bytů je nedostatek hlavně ve velkých metropolích a já tu roli naší vlády vidím následovně – hlavně v legislativě, to znamená rekodifikace stavebního práva.“ Dle vyjádření premiéra očekával od MMR lepší výkon. „Resortismus musí skončit a my zkrátka ten nový stavební zákon potřebujeme velice rychle. Není možné, aby v Praze trvalo postavení bytů 10 let.“

Zavřít reklamu ×

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Odesláním vyslovujete souhlas s dokumentem Všeobecné podmínky používání webových stránek

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

Další z rubriky Tiskové zprávy

Začal Global Money Week 2024

Od pondělí 18. do neděle 24. března 2024 se v České republice koná 12. ročník celosvětové vzdělávací akce Global Money Week. Česká bankovní asociace letos v jeho rámci opět pořádá národní kolo finančně-vědomostní …

Jak zajistit pojištění kola proti krádeži

Plánujete pořízení nového jízdního kola, abyste si již brzy mohli užívat první jarní vyjížďky? Pak byste měli pamatovat na to, že krádeže kol jsou v České republice velice časté. Podle policejních odhadů je ročně …

Predikce ceny bitcoinu v roce 2024: Co říkají experti?

Rok 2023 pro bitcoin znamenal jízdu na horské dráze. Po rekordním růstu v roce 2021 zažila tato nejstarší a nejrozšířenější kryptoměna (BTC) v roce 2022 prudký pokles a klesla pod 20 000 amerických dolarů (USD). V …

Nejčtenější

Kurzovní lístek
Chci nakoupit
Chci nakoupit
Chci prodat
EUR
EUR
USD
GBP
CHF
JPY
DKK
NOK
SEK
CAD
AUD
PLN
HUF
HRK
RUB

Jaká je budoucnost výškových dřevostaveb v Česku?

Analýza
V České republice stále platí zastaralá norma omezující výšku dřevostaveb na devět, respektive dvanáct metrů. Legislativa by se však měla brzy změnit. S ohledem na nespornou ekonomickou výnosnost projektů chtějí developeři stavět minimálně osmipatrové stavby (22,5 m), s výhledem do budoucna až osmdesátimetrové projekty, a to tzv. inženýrským způsobem.