Za zboží či služby nezaplatil včas každý šestý Čech

Šestina plateb za nakoupené zboží či služby nedorazila letos k obchodníkům včas nebo vůbec. aktuálních výsledků celoevropského průzkumu platební morálky pro společnost EOS KSI navíc vyplývá, že více než dvě třetiny českých dlužníků neměly v době pořízení na danou věc peníze. Polovina je v platební neschopnosti nebo neplatí úmyslně.

K zadluženosti české spotřebitele nejčastěji vede krátkodobý nedostatek peněz (69 %). „Stále je mezi námi dost těch, kteří se cítí být po ekonomické stránce neohroženi, žijí přítomností a nemají potřebu vytvořit si rezervu. A to přesně do té doby, dokud nepřijde první větší rána a zásah do jejich rozpočtu. Tento typ dlužníků ale většinou dluh dříve či později uhradí,“ popisuje své zkušenosti Vladimír Vachel, jednatel inkasní společnosti EOS KSI. Opožděné platby chodí v Čechách v průměru 16 dní po splatnosti, tedy 40. den.

Polovina neplatičů (52 %) se potýká se složitou finanční situací. „Tito lidé mívají více pohledávek, ale své příjmy využívají nezřídka na jiné věci, než je vypořádání dluhů. Ověření solventnosti spotřebitele je tak v dnešní době pro každého obchodníka nezbytná prevence, stejně tak jako průběžná kontrola splácení, dodává Vachel.

Češi na třetím místě v úmyslném neplacení

Chování dlužníků se v různých zemích liší. V západní Evropě se kromě krátkodobého výpadku peněz na platby často i zapomíná (53 %). Nejvíce takových případů hlásí Velká Británie (61 %)Francie (60 %). Ve východní Evropě je naopak více případů, kdy lidé neplatí úmyslně (37 %). Česká republika je v tomto nechvalném řebříčku dokonce na třetím místě (42 %).

Zavřít reklamu ×

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Odesláním vyslovujete souhlas s dokumentem Všeobecné podmínky používání webových stránek

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

Další z rubriky Tiskové zprávy

Začal Global Money Week 2024

Od pondělí 18. do neděle 24. března 2024 se v České republice koná 12. ročník celosvětové vzdělávací akce Global Money Week. Česká bankovní asociace letos v jeho rámci opět pořádá národní kolo finančně-vědomostní …

Jak zajistit pojištění kola proti krádeži

Plánujete pořízení nového jízdního kola, abyste si již brzy mohli užívat první jarní vyjížďky? Pak byste měli pamatovat na to, že krádeže kol jsou v České republice velice časté. Podle policejních odhadů je ročně …

Predikce ceny bitcoinu v roce 2024: Co říkají experti?

Rok 2023 pro bitcoin znamenal jízdu na horské dráze. Po rekordním růstu v roce 2021 zažila tato nejstarší a nejrozšířenější kryptoměna (BTC) v roce 2022 prudký pokles a klesla pod 20 000 amerických dolarů (USD). V …

Nejčtenější

Kurzovní lístek
Chci nakoupit
Chci nakoupit
Chci prodat
EUR
EUR
USD
GBP
CHF
JPY
DKK
NOK
SEK
CAD
AUD
PLN
HUF
HRK
RUB

Proč euro zlevňuje a americký dolar zdražuje?

Analýza
Směnný kurz české koruny je v posledních letech velmi dynamický a mění se v závislosti na několika nejdůležitějších faktorech: Úrokovém diferenciálu, ekonomická síle, politické stabilitě, tržnímu sentimentu a mezinárodnímu obchodu.