V příštích letech seniorů přibude, moc důvodů k oslavám ale mít nebudou

Analýza
Mezinárodní den seniorů včera „oslavila“ pětina tuzemské populace – počet důchodců v ČR už přesáhl dva miliony a dál roste. Jenže i kvůli odkládané důchodové reformě řadu seniorů nečekají pěkné vyhlídky na důstojné a radostné stáří.
Současný průměrný důchod dosahuje jen 35 % průměrné hrubé mzdy a odborníci varují, že tento poměr bude nadále klesat, protože stát nebude mít na vyplácení důchodů v budoucnu dost peněz. Foto: Depositphotos.com

Do budoucna budou mít problémy především ti, kdo si do penze sami nespoří a spoléhají se jen na stát. A nepochybně se bude zvyšovat i počet obyvatel ČR ve věku nad 65 let, kteří žijí na hranici příjmové chudoby. Podle údajů České správy sociálního zabezpečení už nyní jejich počet rok od roku roste: Zatímco před devíti lety podíl chudých starobních penzistů dosahoval necelých sedmi procent, v roce 2017 už to podle statistických údajů bylo téměř 11 % lidí.

Stát sice pravidelně zvedá důchody, jejich růst ale nemůže stávajícím tempem pokračovat donekonečna. Už teď představují náklady na důchody víc než sedm procent hrubého domácího produktu (HDP) České republiky a do roku 2030 by mělo jít až o 12 %. Po roce 2030 se navíc očekává další zrychlení stárnutí české populace – Český statistický úřad očekává, že v roce 2050 budou senioři představovat víc než třicet procent populace ČR. Klíčovou otázkou je, kde se na důchody pro takové množství lidí vezmou peníze.

Současný průměrný důchod dosahuje jen 35 % průměrné hrubé mzdy a odborníci varují, že tento poměr bude nadále klesat, protože stát nebude mít na vyplácení důchodů v budoucnu dost peněz. „Představa, že průměrný důchod se udrží okolo čtyřiceti procent průměrné hrubé mzdy, je silně ambiciózní. Pokud se nenajde nějaký zázračný zdroj příjmů pro český státní rozpočet, budou muset budoucí generace počítat s nižšími reálnými penzemi,“ varuje penzijní analytik ČSOB Petr Dufek.

Hlavní analytik Broker Consulting Martin Novák se domnívá, že „vzhledem ke stárnutí obyvatelstva a postupnému snižování odvodů do průběžného důchodového systému není jisté, že dnešní padesátníci mohou počítat alespoň se současnou průměrnou penzí“.

Snižující se poměr důchodů vůči platům a rostoucí inflace budou podle odborníků znamenat, že čím dál tím více lidí bude mít ve stáří problémy udržet si stávající životní úroveň. Důchodová reforma je navíc v nedohlednu, a tak bude čím dál tím důležitější se na penzi připravovat.

PSALI JSME:
Penzijní fondy: Neznalost připravuje většinu Čechů o peníze

V současnosti si ale na penzi prostřednictvím penzijních fondů spoří jen 4,4 milionu lidí a řada z nich investici do své budoucnosti bohužel značně podceňuje. Podle průzkumu společnosti Ipsos má na důchod naspořeno maximálně půl milionu korun zhruba každý druhý budoucí český důchodce ve věku 50 až 65 let (51,3 %). Mírně přes čtvrtinu Čechů (27,3 %) má připraveno mezi sty tisíci až půl milionem a téměř 60 procent respondentů nemá více než 100 000 korun či nemá rezervy vůbec.

„Finančně Češi myslí na stáří velmi málo a hodně pozdě,“ říká Milan Tomášek, ředitel penzijních produktů NN. Ideální důchod, s nímž by Češi podle jednoho průzkumu dokázali pokrýt životní náklady a splnit si všechna přání v penzi, by musel dosahovat 21 755 Kč. Od státu přitom lidé reálně počítají s penzí v průměrné měsíční výši 13 078 Kč.

Milion a půl až dva miliony korun je podle finančních odborníků částka, kterou by lidé měli mít naspořenu (anebo k dispozici) při odchodu na zasloužený odpočinek. Realitou ale je, že takovou sumu má pouze jeden za sta Čechů. Více než třetina obyvatel ČR dokonce počítá s tím, že si v důchodu bude muset přivydělávat. „Stáří čeká každého z nás a všichni bychom se na něj měli připravit. To za nás totiž nikdo neudělá,“ konstatuje analytik ČSOB Dufek.

PSALI JSME:
Třetina Čechů se bude muset v důchodu spolehnout jen na státní penzi. Anebo dál pracovat

Zavřít reklamu ×

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Odesláním vyslovujete souhlas s dokumentem Všeobecné podmínky používání webových stránek

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

Další z rubriky Finance

Koruně se na úvod týdne dařilo

Do velikonočního týdne vstoupily středoevropské měny povzbudivě. Polský zlotý, maďarský forint i česká koruna během pondělní seance posilovaly. Společným jmenovatelem byl slábnoucí dolar na trhu s eurem, což lze ale …

Nejčtenější

Kurzovní lístek
Chci nakoupit
Chci nakoupit
Chci prodat
EUR
EUR
USD
GBP
CHF
JPY
DKK
NOK
SEK
CAD
AUD
PLN
HUF
HRK
RUB

Daň ze štěstí se může týkat každého

Poradna
Máváte tím kouzelným papírkem a blaženě se usmíváte – konečně jsem vyhrál, štěstí mi snad spadlo z nebe. Je to radost pochopitelná, ale trochu předčasná, protože než výhra v loterii, kurzové sázce či jiné hazardní hře z nebe dopadne až do výhercova klína, ztratí se 15 procent objemu.