Tah na branku si už od průmyslu slibovat nelze. Je v útlumu

Názor
Průmysl podle očekávání v srpnu skončil v červených číslech. Výroba očištěná o vliv rozdílného počtu pracovních dnů se meziročně snížila o 1,2 %, neočištěná o 3,8 %. Slabší byl tentokrát výkon nejenom těžebního průmyslu a energetiky, ale i zpracovatelského průmyslu, který tvoří největší část tohoto nejsilnějšího tuzemského odvětví.
Srpnová čísla naznačují, že recese německé ekonomiky dopadá i na část tuzemského průmyslu. Foto: Depositphotos.com

V mínusu přitom tentokrát skončila většina průmyslových oborů s výjimkou farmacie, výroby elektrických zařízení a zejména pak dopravních prostředků. Navzdory dovoleným – a nižšímu počtu vyrobených vozů – se i tak v celém automobilovém průmyslu podařilo navyšovat výrobu. A potěšující je nejenom samotná produkce, ale i nové zakázky, které tentokrát vzrostly ve srovnání se stejným obdobím minulého roku o 5,6 %.

Srpnová čísla naznačují, že recese německé ekonomiky dopadá i na část tuzemského průmyslu. Není to však nijak drtivý dopad, který by mohl českou ekonomiku zastavit nebo dokonce nasměrovat do útlumu. Tomu nasvědčují i výsledky obchodní bilance, které i v tomto měsíci skončily velmi solidním přebytkem (necelých devět miliard korun), zatímco loni v srpnu skončil téměř sedmimiliardovým deficitem.

Celková čísla z průmyslu stále docela kontrastují nejenom s vývojem v Německu, ale vlastně i s dlouhodobými náladami panujícími mezi tuzemskými průmyslníky. Přesto si už od průmyslu nelze slibovat takový tah na branku jako ještě v první polovině roku. Přece jen některé obory zažívají nejenom pokles produkce, ale i další omezování objednávek, takže s určitým mírným zpomalováním ekonomiky je třeba počítat.

S největší pravděpodobností nás však nečeká žádný dramatický útlum srovnatelný třeba s rokem 2008, ale spíše pozvolné zpomalení, za nějž bude zodpovědná především slabší zahraniční poptávka.

Autor je analytik Československé obchodní banky
(Redakčně upraveno)

PSALI JSME:
Český průmysl má symptomy německé nákazy. Pozemní stavitelství zaznamenalo prudký pokles

Zavřít reklamu ×

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Odesláním vyslovujete souhlas s dokumentem Všeobecné podmínky používání webových stránek

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

Další z rubriky Ekonomika

Ceny ve stavebnictví stále rostou

Investoři i drobní stavebníci už mnoho měsíců doplácejí na rostoucí ceny ve stavebnictví, které jim výrazně zvyšují náklady. A nic se na tom stále nemění, zdražování stále pokračuje. Podle aktuálních dat Českého …

Nejčtenější

Kurzovní lístek
Chci nakoupit
Chci nakoupit
Chci prodat
EUR
EUR
USD
GBP
CHF
JPY
DKK
NOK
SEK
CAD
AUD
PLN
HUF
HRK
RUB