Češi v září zažili největší celkové zlevnění za posledních třináct let

Názor
Spotřebitelské ceny v ČR se v září nevídaně propadly. O 0,6 procenta. Jde o nejvýraznější meziměsíční pokles od září roku 2006, tedy za uplynulých třináct let. Citelný meziměsíční pokles cen přispěl k tomu, že tempo inflace v meziroční perspektivě zvolnilo více, než se čekalo. Meziročně totiž spotřebitelské ceny v ČR rostly o 2,7 procenta, zatímco trh počítal s tím, že porostou o 2,8, nebo dokonce o 2,9 procenta.
Ke zpomalení meziročního růst cen potravin přispívá ztráta cenové dynamiky v oblasti zeleniny. Foto: Depositphotos.com

Klíčovým důvodem rapidního zářijového snížení cen je pokles cen zájezdů a dovolených. Cestovní kanceláře a další jejich prodejci museli s cenami dolů kvůli končící letní sezóně. Znatelně klesaly také ceny zeleniny. V letošním roce totiž zemědělcům pěstujícím zeleninu přeje počasí přece jenom více než loni.

Loňska slabá úroda, způsobená suchým a teplým počasím, se tudíž letos v takovém rozsahu neopakuje. Ani u nás, ani jinde v Evropě. To razantně oslabuje tlak na růst cen zeleniny typu brambor či cibule. Naopak, jsme svědky jejich výrazného cenového poklesu ruku v ruce s tím, jak se na trh dostává letošní, bohatší sklizeň. Navzdory pro změnu horší než loňské úrodě ovšem v září klesly také ceny ovoce.

PSALI JSME:
Levnější dovolené a potraviny srazily zářijovou inflaci

Poměrně výrazně ovšem v září zdražilo vzdělání. Na všech úrovních, od mateřských škol po vysoké. Vzestup cen souvisí se začátkem školního, případně akademického roku, kdy školy a vzdělávací instituce upravují své ceníky a obecně zohledňují růst cen v ekonomice, například růst cen energií v čele s elektřinou nebo růst mezd. Školné na veřejných vysokých školách tak během září zdražilo o desetinu, školní družiny a poplatky v mateřských školách o více než tři procenta, výuka jazyků o dvě procenta atd.

Ztráta cenové dynamiky v oblasti zeleniny pak přispívá ke zpomalení meziročního růst cen potravin. Takže zatímco ještě v srpnu zelenina meziročně zdražovala o zhruba 34 procenta, v září už jen o necelých dvanáct procent. Zájezdy a dovolené, obecně rekreace, byly v září navzdory zmíněnému meziměsíčnímu zlevnění v meziročním vyjádření stále o šest procent dražší než loni. Cestovní kanceláře zjevně musely během září poněkud přehodnotit ochotu Čechů utrácet za rekreaci. Evidentně je stále vysoká, ale ne až tak, jak mnohé cestovky evidentně doufaly.

Silný tlak na růst cen představovaly i v září ceny bydlení a již zmíněných energií. Elektřina opět zdražovala o zhruba deset procent, jako po většinu letošního roku.

PSALI JSME:
Domácnosti, které neměly ceny energií zafixované, už pociťují zdražení

Míra inflace nadále setrvává poměrně blízko tříprocentní horní hranice tolerančního pásma inflačního cílování České národní banky (ČNB). Růst cenové hladiny fundamentálně táhne předně růst mezd, který se promítá v citelném zdražování podstatné části zboží a služeb. Inflace vykázala hodnotu, kterou Česká národní banka předpokládá ve své aktuální prognóze.

I proto na aktuální čísla k inflaci nebude centrální banka reagovat zpřísněním měnové politiky. Klíčovým důvodem, proč centrální banka sazby nezvýší, ovšem je to, že ve světě dochází k ekonomickému zpomalování klíčových ekonomických celků, jako je eurozóna, Čína či Spojené státy, což představuje protiinflační tlak, který v období příštího půldruhého roku, na horizontu měnové politiky ČNB, ovlivní také hladinu spotřebitelských cen v ČR.

V dalších měsícům dynamika inflace lehce zmírní, ovšem růst cenové hladiny setrvá nad cílem ČNB a začátkem příštího roku opět zrychlí do blízkosti tří procent. Za celý letošní rok vykáže inflace hodnotu 2,7 procenta. Podobným tempem pak ceny porostou za celý rok 2020.

Autor je hlavní ekonom společnosti Czech Fund
(Redakčně upraveno)

PSALI JSME:
Bankovní rada sazby nemění, kvůli vývoji v zahraničí

Zavřít reklamu ×

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Odesláním vyslovujete souhlas s dokumentem Všeobecné podmínky používání webových stránek

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

Další z rubriky Spotřebitel

Nejčtenější

Kurzovní lístek
Chci nakoupit
Chci nakoupit
Chci prodat
EUR
EUR
USD
GBP
CHF
JPY
DKK
NOK
SEK
CAD
AUD
PLN
HUF
HRK
RUB

Jaká je budoucnost výškových dřevostaveb v Česku?

Analýza
V České republice stále platí zastaralá norma omezující výšku dřevostaveb na devět, respektive dvanáct metrů. Legislativa by se však měla brzy změnit. S ohledem na nespornou ekonomickou výnosnost projektů chtějí developeři stavět minimálně osmipatrové stavby (22,5 m), s výhledem do budoucna až osmdesátimetrové projekty, a to tzv. inženýrským způsobem.