Jednatel EMTC Tomáš Bárta již potřetí čelí insolvenčnímu návrhu, věřitelům došla trpělivost

Necelé dva měsíce uplynuly od doby, kdy skupina EMTC, prostřednictvím svého jednatele, Tomáše Bárty, oznámila neschopnost dál vyplácet úroky a jistiny dluhopisů. Soud nyní vyhověl jednomu z věřitelů, společnosti B 19 s.r.o. a zahájil s dlužníkem insolvenční řízení. Společnost a několik dalších věřitelů, kteří se k návrhu připojili, nárokují částku téměř 30 milionů korun. Dlužník má nyní 15 dní, aby se k návrhu vyjádřil.
Jednatel EMTC Tomáš Bárta již potřetí čelí insolvenčnímu návrhu, věřitelům došla trpělivost. Reprofoto: ochranainvestorupopravde.cz

Insolvenčním navrhovatelem je společnost B 19. Za Bártou uplatňuje postoupenou pohledávku ve výši 3 274 560 Kč z titulu smlouvy o zápůjčce z roku 2014, která byla splatná v roce 2015. Původní věřitel postoupil v roce 2016 pohledávku na Petra Bujnocha, a to včetně smluvních pokuty ve výši 0,5 % denně z poskytnuté zápůjčky, nebude-li tato řádně a včas splacena. Petr Bujnoch pak postoupil část pohledávky tvořící smluvní pokutu koncem letošního září firmě B 19.

Společnost ve svém návrhu uvádí také další věřitele, převážně z řad dluhopisových investorů, kteří mají za Bártou rovněž nesplacené pohledávky, mnohdy v milionových částkách. Jeden z investorů například nárokuje pohledávku z titulu držených dluhopisů o jmenovité hodnotě dvou milionů korun a úroků ve výši 8,1 %. Při celkovém objemu vydaných a nesplacených dluhopisů skupiny EMTC, který činí 680 700 000 Kč, mohou být podobných případů stovky.

PSALI JSME:
Dluhopisové „setkání“ EMTC: Obcházení zákona a emisních podmínek?

Paradoxem je, že akciová společnost Credit One Petra Bujnocha se sama specializuje na správu a vymáhání pohledávek a je zároveň 10% akcionářem Bártovy EMTC-Czech, která emitovala poměrnou část nesplacených dluhopisů.

Bártovy dluhopisy bez ratingu a zajištění byly určeny převážně na vývoj mobilní aplikace Lipa Learning pro předškoláky, do které podle veřejně dostupných zdrojů proinvestoval okolo půl miliardy korun. Začátkem září se v Kongresovém centru v Praze konala neoficiální schůze vlastníků dluhopisů, na které Bárta oznámil neschopnost splácet a nastínil řešení stávající finanční situace.

Od věřitelů si vyžádal šestitýdenní lhůtu na představení detailního plánu, jak své závazky vypořádat. Lhůta právě vypršela a s ní zřejmě i trpělivost některých věřitelů.

Autorka je tisková mluvčí serveru www.rizikovedluhopisy.cz
(Redakčně upraveno)

PSALI JSME:
Šest let k rentabilitě nestačilo. EMTC má nyní začít vydělávat na aplikaci Lipa Learning

Zavřít reklamu ×

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Odesláním vyslovujete souhlas s dokumentem Všeobecné podmínky používání webových stránek

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

Další z rubriky Investice

Nejčtenější

Kurzovní lístek
Chci nakoupit
Chci nakoupit
Chci prodat
EUR
EUR
USD
GBP
CHF
JPY
DKK
NOK
SEK
CAD
AUD
PLN
HUF
HRK
RUB