Dohoda vs. tvrdý brexit: Jak se z českého pohledu liší cla, pohyb osob a pojištění

Analýza
Britský parlament bude dnes hlasovat o přijetí upravené brexitové dohody. Hlasování bude klíčové pro zodpovězení otázky, zda nakonec Spojené království opustí Evropskou unii prostřednictvím tzv. tvrdého brexitu nebo s dohodou a přechodným obdobím. Experti PwC Česká republika popisují, jak se obě varianty promítnou z pohledu Čechů do problematiky cel, daní a pohybu osob.
V případě tvrdého brexitu se na dovoz zboží na evropské i britské straně začnou aplikovat standardní dovozní cla. Foto: Depositphotos.com

Rozdíl mezi potenciálním tvrdým brexitem a současně navrženou dohodou spočívá zejména v zavedení přechodného období v případě schválení dohody. Přechodné období má platit od 1. listopadu 2019 do 31. 12. 2020, respektive do až do 31. 12. 2022, pokud bude prodlouženo.

Cla a daně:

Verze dohoda: Pokud dojde k dohodě, mělo by nastat přechodné období, během kterého zůstane Spojené království v evropské zóně volného obchodu. „To znamená, že na zboží se na ani jedné straně hranice UK-EU nebudou vztahovat cla, tedy bude platit stav jako dosud. Zároveň bude moci být uplatňováno DPH v režimu tzv. reverse charge,“ vysvětluje expert na daně z PwC Česká republika Aleš Reho. Během přechodného období se má dojednat přesná podoba výše cel na období od roku 2021.

Verze nedohoda – tvrdý brexit: V případě tvrdého brexitu se na dovoz zboží na evropské i britské straně začnou aplikovat standardní dovozní cla. „To povede ke zdražení prakticky veškerého obchodovaného zboží. Důvodem ke zdražení však nebudou jen cla samotná. Další náklady si také vyžádá zvýšená administrativa spojená se zajišťováním celního odbavení a skládáním celních záruk,“ dodává Reho.

PSALI JSME:
Jak se Česka dotkne tvrdý brexit

Největší objem dovozů i vývozů Česka ve vztahu ke Spojenému Království tvoří automobily. Průměrná výše cla u osobních aut je deset procent. U většiny autodílů se clo pohybuje mezi 3 až 4,5 %. Druhým nejsilnějším odvětvím je strojírenství, konkrétně dovozci a vývozci reaktorů, kotlů a mechanických přístrojů s nejčastějším clem ve výši cca 5,5 %. Třetí nejobjemnější oblastí je elektronika, u které se nejčastější sazba cla pohybuje okolo šesti procent.

Významným očekávaným dopadem také podle Reha budou velká zdržení na hranicích, která mohou ovlivnit plynulost výroby v několika týdnech či měsících po brexitu. Zákazníci tedy mohou očekávat zpožďování dodávek.

Brexit bez dohody však bude mít vliv i na vykazování DPH. Pro členské státy EU totiž existují některé zjednodušující DPH režimy, jako například třístranné obchody či zjednodušený režim pro konsignační sklady. Zjednodušeně řečeno tyto režimy umožňují dodavatelům neregistrovat se k DPH v zemi zákazníka a na své dodávky aplikovat režim tzv. reverse-charge. „Po tvrdém brexitu by tak řadě českých firem patrně vznikla povinnost registrovat se k DPH v Británii a aplikovat na prodej svého zboží britskou DPH,“ vysvětluje Reho.

PSALI JSME:
Brexit a pojištění vkladů

Pohyb osob:

Verze dohoda: Pokud dojde ke schválení brexitové dohody a Spojené království skutečně opustí EU s uzavřenou dohodou, pak v oblasti mezinárodního pohybu pracovních sil a sociálního zabezpečení bude až do 31. prosince 2020 platit oficiální přechodné období.

„Během tohoto období budou garantována práva občanů států EU ve Velké Británii a obráceně, a to ve stejném rozsahu jako nyní. Jde například o pravidla ohledně volného přístupu na pracovní trh, požadavků na pracovní povolení a víza či uplatňování koordinačních pravidel EU v oblasti sociálního a zdravotního pojištění,“ vysvětluje partner PwC Česká republika Tomáš Hunal.

Během přechodného období lze očekávat intenzivní vyjednávání ohledně nastavení vzájemných vztahů a podmínek po jeho skončení.

PSALI JSME:
Trhy sledují, zda projde dohoda o brexitu britským parlamentem

Verze nedohoda – tvrdý brexit: I tvrdý brexit by byl v této oblasti přeci jen ošetřen určitým opatřením – konkrétně zákonem č. 74/2019 Sb., o úpravě některých vztahů v souvislosti s vystoupením Spojeného království Velké Británie a Severního Irska z Evropské unie. Na evropské úrovni bylo také přijato také nařízení Evropského parlamentu a Rady č. 500/2019, kterým se stanoví alternativní opatření v oblasti koordinace sociálního zabezpečení po vystoupení Spojeného království z Unie.

„Na základě těchto právních dokumentů bude například možné sčítat doby pojištění. Českým občanům tak budou zohledněny doby pojištění získané v Británii před vystoupením z EU pro účely nároku na získání českých dávek důchodového pojištění, získání peněžité pomoci v mateřství nebo pro účely posouzení nároku na českou podporu v nezaměstnanosti,“ vysvětluje expertka PwC na přeshraniční pohyb pracovníků Jaroslava Špinarová.

Přesto by tvrdý brexit přinesl komplikace. Po vystoupení Velké Británie z EU bez dohody by se odvody příspěvků na sociální a zdravotní pojištění řídily lokálními legislativami obou států. Hrozilo by například, že by zaměstnanci museli odvádět dvojí pojistné. „Ve vztahu ke Spojenému království by skončil zákaz dvojího pojištění. Může se tedy stát, že povinné pojistné se bude muset hradit v obou státech současně,“ uzavírá Špinarová.

PSALI JSME:
Brexit a pět důvodů, proč by nás měl zajímat

Zavřít reklamu ×

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Odesláním vyslovujete souhlas s dokumentem Všeobecné podmínky používání webových stránek

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

Další z rubriky Podnikání

Nejčtenější

Kurzovní lístek
Chci nakoupit
Chci nakoupit
Chci prodat
EUR
EUR
USD
GBP
CHF
JPY
DKK
NOK
SEK
CAD
AUD
PLN
HUF
HRK
RUB

Daň ze štěstí se může týkat každého

Poradna
Máváte tím kouzelným papírkem a blaženě se usmíváte – konečně jsem vyhrál, štěstí mi snad spadlo z nebe. Je to radost pochopitelná, ale trochu předčasná, protože než výhra v loterii, kurzové sázce či jiné hazardní hře z nebe dopadne až do výhercova klína, ztratí se 15 procent objemu.