„Obálky s pruhem“ musí převzít i majitelé datových schránek

Počet soukromých osob, které jsou aktivními uživateli datových schránek, stabilně roste. Na konci třetího čtvrtletí letošního roku překročil hranici 150 tisíc uživatelů. Zatímco firemní sféra si podle zákona datovou schránku zřídit musí (právnické osoby používají518 tisíc datových schránek – pozn. red.), občané tuto povinnost nemají. Proto počet aktivních uživatelů stoupá jen pozvolně.
S datovkou vám nic neunikne ani v případě, kdy nebudete v místě trvalého bydliště. Ilustrační foto: Depositphotos.com

Prvních sto tisíc uživatelů měly datové schránky, které v Česku fungují už třináctým rokem, až na konci roku 2017. V minulém roce se jejich počet zvýšil o necelých 24 tisíc lidí, letos se už přidalo přes 26 tisíc lidí. „Nejvíce lidí si datovou schránku obstaralo letos v únoru a březnu, protože zjistili, že tak mohou velmi jednoduše podat daňové přiznání,“ vysvětlil Martin Vondrouš ze společnosti Software602, která je jedním z klíčových dodavatelů systému datových schránek.

Funkcionalit však schránky podle experta nabízejí podstatně více. „Pokud ji máte, všechny úřady ji ke komunikaci s vámi musejí použít. Máte tedy jistotu, že vám neunikne žádná důležitá informace,“ upozornil Vondrouš. Pokud úřad datovou schránku nevyužije, papírovou obálku ve schránce či na poště si převzít nemusíte, tvrdí.

Není to ale pravda. Už před časem ombudsmanka Anna Šabatová upozornila, že majitelé datových schránek nejsou zbaveni povinnosti přebírat si papírovou korespondenci s tzv. pruhem, i když jejím zasláním úřad chybuje. Z judikatury Nejvyššího správního soudu podle ní vyplývá, že toto pochybení nemá vliv na platnost doručení a zákonnost vydaných rozhodnutí, jestliže se adresát s obsahem písemnosti seznámil.

PSALI JSME:
S datovou schránkou přicházíte o možnost, že nejste k zastižení

Datovky je možné zřídit na Czech POINT, proces trvá několik dní. Od příštího roku slibuje ministerstvo vnitra možnost založit schránky jednodušeji i přes internet. Zatím je možné přes schránky podávat daňová přiznání i přehledy na sociální správě a zdravotních pojišťovnách, zjišťovat si stav bodového konta řidičů, zasílat listiny vyžadující ověřený podpis nebo získávat výpisy z rejstříků.

Jak „úřadovat“ bezpečně a bez nervů díky datové schránce

Se všemi úřady můžete komunikovat výhradně elektronicky – můžete jim všechno posílat elektronicky, tedy daňová přiznání, podněty, žádosti atd.
Nic vám neunikne ani v případě, kdy nebudete v místě trvalého bydliště.
• Komunikace pomocí datových stránek je absolutně zabezpečená.
• Do své datovky obdržíte upozornění na vypršení platnosti občanky, pasu, ale i STK vašeho vozu.
• Datovka ohlídá vaše nemovitosti – budete informování o návrzích na změnu v katastru nemovitostí.
• Jednoduše a zdarma si požádejte o výpis bodového hodnocení řidiče a zjistěte, jaké informace o vás vedou základní registry a jaký úřad si je dohledával.
• Pomocí datové schránky se můžete jednoduše dotázat zdravotní pojišťovny na soupis úhrad zdravotní péče.

PSALI JSME:
Na květnovou daň z nemovitosti vás obvykle upozorní složenka

Zavřít reklamu ×

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Odesláním vyslovujete souhlas s dokumentem Všeobecné podmínky používání webových stránek

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

Další z rubriky Technologie

Nejčtenější

Kurzovní lístek
Chci nakoupit
Chci nakoupit
Chci prodat
EUR
EUR
USD
GBP
CHF
JPY
DKK
NOK
SEK
CAD
AUD
PLN
HUF
HRK
RUB

Jaká je budoucnost výškových dřevostaveb v Česku?

Analýza
V České republice stále platí zastaralá norma omezující výšku dřevostaveb na devět, respektive dvanáct metrů. Legislativa by se však měla brzy změnit. S ohledem na nespornou ekonomickou výnosnost projektů chtějí developeři stavět minimálně osmipatrové stavby (22,5 m), s výhledem do budoucna až osmdesátimetrové projekty, a to tzv. inženýrským způsobem.