Stavebnictví sílí. Růst ale na pokrytí bytové potřeby Prahy nestačí

Názor
Rezidenčnímu stavitelství se v posledních měsících daří. V Praze se zahajuje více bytových staveb než loni. Mohlo by se zdát, že stavebnictví má špatné období za sebou, ale vyhráno ještě není. Pokud se budou byty v hlavním městě do konce letošního roku dokončovat stejným tempem, bude podle dat Českého statistického úřadu (ČSÚ) a odhadu Central Group letos v metropoli dostavěno téměř 4 600 bytů v bytových domech. Praha by ale potřebovala ještě větší bytovou injekci.
Mezi zahájené byty se počítají ty, které získaly stavební povolení. To ale neznamená, že se hned začnou stavět. Foto: Central Group

Během září bylo v Praze dokončeno 684 bytů v bytových domech. Stavebnictví je na vzestupu, ale bytů stále není dostatek. Důvodem je nízká bytová výstavba v minulých letech. Do hlavního města stále proudí nejen obyvatelé z ostatních českých měst za prací a za studiem, ale i cizinci, kteří chtějí v Praze alespoň po nějakou dobu bydlet.

Aby Praha takový nápor zvládla a zároveň dohnala nashromážděný deficit, musely by úřady povolovat výstavbu 10 až 12 tisíc nových bytů ročně. Ukázala to demografická prognóza Institutu plánování a rozvoje hl. m. Prahy do roku 2030.

Pokud se nebude více stavět, bytové manko bude dále narůstat. Zahájených bytů v Praze jsou podle ČSÚ od ledna do září letošního roku více než čtyři tisíce. Podle odhadu Central Group se jich letos v Praze povolí méně než šest tisíc, což je jen polovina z počtu bytů, které by zachránily bytovou výstavbu v metropoli.

Mezi zahájené byty se počítají ty, které získaly stavební povolení. To ale neznamená, že se hned začnou stavět. Od zahájení do předání klíčů klientům od nového bytu uplynou průměrně dva roky. Proto je důležité sledovat nejen počty zahájených, ale i dokončených bytů.

Autorka je výkonná ředitelka společnosti Central Group
(Redakčně upraveno)

PSALI JSME:
Praha by potřebovala osm až deset tisíc zahájených bytů ročně

Zavřít reklamu ×

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Odesláním vyslovujete souhlas s dokumentem Všeobecné podmínky používání webových stránek

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

Další z rubriky Bydlení

Blíží se velký chaos ve stavebnictví?

České stavebnictví v únoru po předchozím dlouhém propadu nepatrně vzrostlo. Stavební produkce podle aktuálních dat Českého statistického úřadu (ČSÚ) v únoru meziročně vzrostla o 3,6 procenta. Zásadní vliv mělo …

Ceny nemovitostí v Česku přestaly klesat

Podle dat Eurostatu zveřejněných v minulém týdnu se ceny bytů v posledním čtvrtletí loňského roku v Česku mezikvartálně podruhé za sebou zvýšily o 0,3 procenta. Na konci roku nové byty ještě symbolicky zlevnily, ale …

Nejčtenější

Kurzovní lístek
Chci nakoupit
Chci nakoupit
Chci prodat
EUR
EUR
USD
GBP
CHF
JPY
DKK
NOK
SEK
CAD
AUD
PLN
HUF
HRK
RUB

Proč euro zlevňuje a americký dolar zdražuje?

Analýza
Směnný kurz české koruny je v posledních letech velmi dynamický a mění se v závislosti na několika nejdůležitějších faktorech: Úrokovém diferenciálu, ekonomická síle, politické stabilitě, tržnímu sentimentu a mezinárodnímu obchodu.