Byty v Česku více nakupují investoři ze západu. Zájem východu ochladl

Analýza
Národnostní složení zahraničních zájemců o české rezidenční nemovitosti prošlo v posledním období výraznou proměnou. Podle analýzy realitní a developerské skupiny Lekvi Group došlo k poklesu zájmu kupců z Ruska a dalších ruskojazyčných zemí. Oproti tomu se objevil mírný nárůst investorů ze západní Evropy, Izraele nebo USA.
Mezi lety 2016 až 2018 bylo cizinci realizováno deset procent prodejů na pražském trhu s byty. V nových – a především nadstandardních – developerských projektech je však toto procento v průměru vyšší. Foto: Depositphotos.com

Tento trend ovlivnil především politický a socioekonomický vývoj v daných zemích a stabilita a dobrá bezpečnostní situace v České republice. Do vývoje na českém realitním trhu navíc postupně zasáhly i další faktory: Zvýšená poptávka tuzemských investorů po vlastním bydlení nebo pořízení investičního bytu a s tím související růst cen nových bytů. Konečným důsledkem je, že celkový podíl zahraničních zájemců na českém rezidenčním trhu klesá. Aktuálně si pořizují méně než 20 % nových bytů podle typu projektu a lokality.

„Dle našich zkušeností zhruba každou pátou pražskou nemovitost určenou pro investici kupují občané jiných států.  Rostoucí poptávka zahraničních klientů je každopádně v poslední době patrná, především pak ze strany občanů bývalého Sovětského svazu v čele s Rusy,“ uvedl letos v červnu pro portál FAEI.cz Jan Martina z pražské pobočky společnosti M&M Reality.

K investičním účelům slouží podle odborníků každý desátý až pátý prodaný byt v Praze. „Odhaduji, že naše byty kupují klienti na investici zhruba v pěti až deseti procentech případů,“ říká Šárka Kloučková z prodejního oddělení Natland Real Estate.

PSALI JSME:
Tuzemské byty skupují velcí i drobní investoři

Počet zahraničních kupců klesá

Česká republika je považována za ostrůvek ekonomické stability a bezpečí v srdci Evropy. Podle dat Českého statistického úřadu zde v současné době žije více než 580 000 cizinců v různých kategoriích pobytového oprávnění: To je pětiprocentní podíl z celkového počtu obyvatelstva. I přes nízkou nabídku nových bytů v developerských projektech, růst jejich cen a snižování obytné plochy, tedy faktory, k nimž výraznou měrou přispívá komplikované a zdlouhavé stavební řízení, se tak o tuzemské projektové portfolio nadále zajímají i kupci ze zahraničí.

Jak ale vyplývá z oficiálních statistik, jejich počet v posledních letech poklesl a uvolněné místo na českém realitním trhu obsadili tuzemští investoři. Dobrým příkladem je analýza Institutu plánování a rozvoje hlavního města Prahy, která udává, že mezi lety 2016 až 2018 bylo cizinci realizováno pouze deset procent prodejů na pražském trhu s byty. V nových – a především nadstandardních – developerských projektech je však toto procento v průměru vyšší. V některých z nich si lidé ze zahraničí nakupují i přes 30 % nabízených bytů.

Řada investorů přitom neplánuje nemovitost pouze prodat dráž, než ji koupili, nýbrž ji dlouhodobě pronajímat. „Investory nelze nějak přesně rozškatulkovat. Obecně na trhu působí jak realitní magnáti, kteří vlastní desítky nemovitostí a pronájmy jak krátkodobé, tak dlouhodobé jsou jejich denním chlebem, tak drobní investoři, kteří třeba díky rodinné tradici vlastní několik investičních bytů,“ říká Martina. „V levnějším segmentu se byty kupují převážně na bydlení, u luxusních nemovitostí se překrývají oba přístupy,“ doplňuje Kloučková.

PSALI JSME:
Nájmy začínají být opět v kurzu. Vyplatí se pořídit si investiční byt?

„Investoři ze zahraničí využívají místní rezidenční nemovitosti ke stálému bydlení, příležitostnému přenocování nebo k budoucímu pronájmu. Tedy výhodné a bezpečné investici se zajímavým reálným výnosem až 5 % ročně,“ říká Firaz Muinov, výkonný ředitel Lekvi Group.

Podle něj si cizinci typ nemovitosti si vybírají, stejně jako Češi – podle účelu, k němuž má daná jednotka sloužit. Pro komfortní bydlení si pořizují větší bytové jednotky v novostavbách nebo luxusnějších projektech, např. historických činžovních domech v centru metropole, pro investici pak malometrážní byty v dispozici 1+kk nebo 2+kk.

„Ty jsou poptávané i díky fenoménu krátkodobých pronájmů typu Airbnb, které nabízejí, především v centru metropole, větší zisk, než dokáže zajistit příjem z dlouhodobého pronájmu. Otázkou zůstává, jak by mohla jejich priority změnit větší regulace trhu, zvýšení daní nebo pokračující blokáda rychlejší výstavby způsobená neuvěřitelně komplikovaným stavebním řízením,“ komentuje Muinov současnou situaci.

PSALI JSME:
Rusy už česká lázeňská města nebaví, jejich předražené byty ale nikdo nechce

Struktura investorů se mění

Proměnou v posledních letech prochází národnostní složení zahraničních investorů. Nastartovaly ji nejen změny socioekonomické a politické situace v různých částech světa, ale také narůstající podíl tuzemských kupců na českém realitním trhu daný vyšší kupní silou a dostupnými hypotečními úvěry.

„Vyšší zájem cizinců o nemovitosti v zahraničí vyvolává jak ekonomická stabilita dané země, tak, paradoxně, i ekonomická a politická nejistota. Ještě v roce 2017 jsme pozorovali velký zájem ze strany občanů Ruska, Ukrajiny nebo Ázerbájdžánu, u kterého již dnes ale vnímáme citelné ochlazení,“ uvádí Muinov.

„Náš region se ale v téže době dostal do hledáčku investorů z Izraele, kteří ve své zemi naráží na nedostatek volných stavebních pozemků, resp. často předražené investiční nemovitosti. Setrvalý zájem o český rezidenční trh projevují nejen Slováci, ale i občané zemí západní Evropy. Například pro Brity je totiž stále velkou neznámou budoucí dopad brexitu na realitní trh, a proto hledají zajímavé nemovitosti v pro ně jistějších, bezpečnějších a kulturně blízkých oblastech,“ uzavírá Firaz Muinov.

PSALI JSME:
Víte, proč je v Praze tolik domů prázdných? Drží si je Italové

Zavřít reklamu ×

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Odesláním vyslovujete souhlas s dokumentem Všeobecné podmínky používání webových stránek

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

Další z rubriky Bydlení

Nejčtenější

Kurzovní lístek
Chci nakoupit
Chci nakoupit
Chci prodat
EUR
EUR
USD
GBP
CHF
JPY
DKK
NOK
SEK
CAD
AUD
PLN
HUF
HRK
RUB

Jaká je budoucnost výškových dřevostaveb v Česku?

Analýza
V České republice stále platí zastaralá norma omezující výšku dřevostaveb na devět, respektive dvanáct metrů. Legislativa by se však měla brzy změnit. S ohledem na nespornou ekonomickou výnosnost projektů chtějí developeři stavět minimálně osmipatrové stavby (22,5 m), s výhledem do budoucna až osmdesátimetrové projekty, a to tzv. inženýrským způsobem.