S fúzemi a akvizicemi se tento týden roztrhl pytel

Názor
S fúzemi a akvizicemi se tento týden roztrhl pytel. Ještě nenastala ani jeho polovina a už byly celosvětově oznámeny fúze a akvizice za více než sedmdesát miliard dolarů. Spojují se dvě ikony světa luxusního zboží – skupina LVMH (Louis Vuitton Moet Hennessy) kupuje za více než šestnáct miliard dolarů společnost Tiffany, zatímco sanfranciská finanční skupina Charles Schwab kupuje za 26 miliard dolarů on-line makléřskou společnost TD Ameritrade.
Trh se nadále koncentruje, což může být problém z hlediska poklesu intenzity konkurenčního boje. Ilustrační foto: Depositphotos.com

Značný objem fúzí a akvizic oznámených v těchto dnech je dílem souhrou okolností, dílem vskutku odráží obnovený optimismus podstatné části investorů a opětovné uvolňování měnových podmínek ze strany světově významných centrálních bank, jako je americký Fed nebo Evropská centrální banka. Nálada investorů se postupně zlepšuje od přelomu letošního července a srpna, kdy svoji základní sazbu snížil Fed. V září se pak s uvolněním měnových podmínek či jeho závaznou signalizací přidala Evropská centrální banka.

Navíc americká administrativa prezidenta Donalda Trumpa od léta již dále nestupňuje celní válku s Čínou, investoři naopak žijí nadějí, že se podaří dosáhnout alespoň dílčího smíru. Uklidnila se do značné míry také situace kolem brexitu, protože britský premiér Boris Johnson na během podzimu prokázal, že se „umí“ dohodnout s Bruselem. Trhy navíc věří, že pravděpodobné vítězství Johnsonových konzervativců v parlamentních volbách letos v prosinci bude dláždit cestu k takzvanému měkkému brexitu, tedy brexitu s dohodou, počátkem příštího roku.

PSALI JSME:
Historicky největší obchod luxusní branže: Louis Vuitton kupuje Tiffany

K tomu trhy příliš nevěří, že Trump bude v nadcházející době dále stupňovat celní válku s Čínou, neboť by související ekonomický útlum ohrozil jeho znovuzvolení v listopadu 2020. Z výše uvedených důvodů se nelze příliš domnívat, že by se opakovala situace z loňského prosince a mohutné, až panické akciové výprodeje. Tehdy totiž Fed sazby naopak zvyšoval, Evropská centrální banka svoji měnovou politiku zamýšlela stále spíše zpřísnit než uvolnit, Trump nevykazoval takovou ochotu dohodnout se s Pekingem jako nyní a rovněž pravděpodobnost takzvaného tvrdého brexitu byla vyšší, než dnes.

Lze předpokládat, že další objemné fúze a akvizice budou následovat. Znamená to také, že trh se nadále koncentruje, což může být problém z hlediska poklesu intenzity konkurenčního boje. V takovém případě by do situace měl vstoupit příslušný antimonopolní úřad a celospolečensky nežádoucímu sloučení zamezit nebo jej relevantně podmínit. Antimonopolní úřady však podléhají lobbystickému a politickému tlaku, stejně jako určitému světonázoru svých představitelů, takže například antimonopolní orgán EU je prokazatelně přísnější, než jeho protějšek v USA.

Autor je hlavní ekonom Czech Fund
(Redakčně upraveno)

PSALI JSME:
Fintech transakce zažívají růst

Zavřít reklamu ×

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Odesláním vyslovujete souhlas s dokumentem Všeobecné podmínky používání webových stránek

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

Další z rubriky Investice

Trhy jsou v korekci, co bude dál?

Probíhající napětí na Blízkém východě se spolu s výhledem na vyšší úrokové sazby po delší dobu („higher for longer“, pozn. aut.) přenášejí negativně na globální finanční trhy. Ty se tak nacházejí v pásmu poměrně …

Do čeho investovat v době války?

Může se zdát, že mezi rizikem a nejistotou je pouze minimální rozdíl, ale není tomu tak. Riziko znamená, že lze na základě přiměřeného datového vzorku vyčíslit pravděpodobnost, zatímco v případě nejistoty je podobná …

Nejčtenější

Kurzovní lístek
Chci nakoupit
Chci nakoupit
Chci prodat
EUR
EUR
USD
GBP
CHF
JPY
DKK
NOK
SEK
CAD
AUD
PLN
HUF
HRK
RUB

O kolik zdražil řízek, guláš nebo smažák. Velké srovnání cen

Analýza
Restauracemi se v úvodu roku prohnala vlna skokového zdražování způsobená zvýšením DPH. Navzdory klesající inflaci jsou březnové ceny v průměru o osm procent vyšší než před rokem. O kolik ale za posledních pět let zdražila běžná jídla, jako je svíčková, řízek nebo guláš? Společnost Dotykačka poskytla Finančním a ekonomickým informacím (FAEI.cz) detailní údaje o růstu cen vybraných pokrmů.