Růst ceny elektřiny je v České republice čtvrtý nejvyšší v rámci Evropské unie

České domácnosti platí za elektrickou energii méně, než je obvyklé v Evropské unii. Tempo růstu ceny elektřiny na tuzemském trhu však patří mezi nejvyšší. V případě, že Energetický regulační úřad bude navyšovat regulované složky ceny elektřiny, hrozí, že si české domácnosti budou muset sáhnout hlouběji do kapsy i v příštích letech.
České domácnosti platí za elektrickou energii méně, než je obvyklé v Evropské unii. Tempo růstu ceny elektřiny na tuzemském trhu však patří mezi nejvyšší. Ilustrační foto: Depositphotos.com

Česká republika patří mezi země Evropské unie, kde došlo k nejvyššímu růstu ceny elektřiny pro domácnosti. Podle údajů Eurostatu české domácnosti platily v prvním pololetí letošního roku 0,1748 eura za kilowatthodinu elektrické energie, což bylo o 12,0 procenta více než v prvním pololetí loňského roku. Ještě rychleji rostla cena elektřiny v Nizozemsku, na Kypru a v Litvě.

V některých zemích Evropské unie došlo k poklesu ceny elektřiny. Například dánským domácnostem se v prvním pololetí 2019 cena elektřiny meziročně snížila o 4,3 procenta. K podobnému vývoji došlo i v Portugalsku a v sousedním Polsku.

Nejlevnější elektřinu měly domácnosti v Bulharsku, kde cena v prvním pololetí letošního roku dosáhla úrovně 0,0997 eura za kilowatthodinu. Jen mírně dražší elektřinu měly maďarské domácnosti, které zaplatily za kilowatthodinu 0,1120 eura. Naopak nejdražší cenu elektřiny měly domácnosti v Německu. Naši západní sousedé za kilowatthodinu zaplatili 0,3088 eura.

Průměrná cena elektřiny v celé Evropské unii se mezi prvním pololetím 2018 a 2019 zvýšila z 0,2066 na 0,2159 eura za kilowatthodinu. České domácnosti i po prudkém nárůstu ceny elektřiny platily méně, než bylo obvyklé. Daně a odvody v Evropské unii tvořily 37 procent z koncové ceny elektrické energie.

Autor je hlavní ekonom společnosti BH Securities
(Redakčně upraveno)

PSALI JSME:
Zvýšení cen elektřiny neunikne nikdo, říká ekonom

Zavřít reklamu ×
  1. Neměly by 40% platy být motivem pro 40% ceny ? To nestačí, že máme v přepočtu dražší potraviny a další, ve srovnání s mnohem bohatšími němci ?

  2. Teď už jen rozšířit elektroauta aby byla spotřeba elektřiny co nejvyšší a ČEZ mohl zdražit. Jak je po něčem poptávka tak se hned zdražuje!

  3. Energie se vyváží, na konci roku ukazují kolik miliard firma vydělala a stejně se zvedá cena energie. Je i úsměvné, jak se to kolikrát v televizi obhajuje cenou na burzách atd……..
    Jsou to jenom důvody, jak zase přijít ZADARMO k penězům což se ČEZu daří celkem bez problému.

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Odesláním vyslovujete souhlas s dokumentem Všeobecné podmínky používání webových stránek

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

Další z rubriky Ekonomika

Letos už český hrubý domácí produkt poroste

Zpřesněné údaje o výkonu české ekonomiky za loňské závěrečné čtvrtletí hlásí lepší než původně reportované výsledky hrubého domácího produktu (HDP). Dle zpřesněných dat HDP v loňském závěrečném čtvrtletí …

Hrozí růst cen pohonných hmot nad 40 korun za litr

Zlevňování pohonných hmot, jež přechodně nastalo v polovině března, vzalo za své. Zdražování přitom nekončí. Benzín v uplynulých sedmi dnech zdražil o 24 haléřů na litr, nyní se podle údajů společnosti CCS prodává …

Nejčtenější

Kurzovní lístek
Chci nakoupit
Chci nakoupit
Chci prodat
EUR
EUR
USD
GBP
CHF
JPY
DKK
NOK
SEK
CAD
AUD
PLN
HUF
HRK
RUB