Vánoce jsou zatěžkávací zkouškou pro zahradníky a floristy. Je jich kritický nedostatek

Nejen stromky, ale také poinsettie neboli vánoční hvězdy a spousta květinových aranžmá: To vše patří k Vánocům stejně, jako kapr a salát. Jenže kapra si většina Čechů dokáže připravit sama, zatímco o to ostatní se musejí postarat zahradníci a floristé. Pro ně jsou tyto svátky zatěžkávací zkouškou. A je jich kritický nedostatek.
Zahradnické firmy se dlouhodobě potýkají s nedostatkem zaměstnanců. Ilustrační foto: Depositphotos.com

Spoustu práce mají ovšem po celý rok a jejich nedostatek se v Česku prohlubuje. Firmy proto hledají nové posily už i mezi žáky středních odborných škol. Počty absolventů pracovní trh uspokojit ale nedokáží. „Ať už jde o floristy, ovocnáře či zelináře, práci mají absolventi zahradnických oborů po celý rok,“ říká Miloslav Janeček, ředitel Střední odborné školy Jarov (SOŠJ).

Poptávka vysoce převyšuje nabídku

Zahradnické firmy se ale dlouhodobě potýkají s nedostatkem zaměstnanců. Například na serveru práce.cz zájemci o práci v zahradnickém odvětví aktuálně najdou 85 nabídek. „Zájem ze strany soukromých firem o naše studenty je obrovský. Poptávka vysoce převyšuje nabídku absolventů. Zájem je vysoký napříč oborem – firmy hledají květináře, floristy, ovocnáře, zelináře i architekty zahrad – to vše jsou absolventi zahradnických oborů schopni budoucím zaměstnavatelům nabídnout,“ popisuje Janeček.

V případě floristů se jejich práce samozřejmě řídí tematickým zaměřením jednotlivých ročních období – na jaře jsou to například Velikonoce, léto patří zpravidla svatebním dekoracím, podzim Dušičkám a zima samozřejmě adventní a vánoční floristice.

PSALI JSME:
Nenápadný byznys za stamiliony: prodej vánoční stromků

Pokud pracují například v zahradnických centrech, patří k tomu ještě celoroční péče o květiny nebo údržba skleníků. V případě ovocnářů je to zase celoroční starost o stromy, půdu i celé sady, ochrana před škůdci či prořezávání stromů.

Firmy hledají prodavače stromků

Nyní navíc firmy ve velkém nabírají pracovní síly k prodeji vánočních stromků, zpravidla brigádně. „Těm, kteří se ale osvědčí, firmy zpravidla nabídnou celoroční práci,“ vyvrací Janeček mýtus o sezónnosti.

„Zájem o obory se zahradnickým zaměřením je již řadu let téměř konstantní. Aktuálně na naší škole studuje zahradnické obory 64 studentů, mohlo by jich ale být i dvakrát tolik,“ dodává.

„Pokud odečteme absolventy, kteří pokračují na vysoké či vyšší odborné školy, což je zhruba 20 procent, tak ti zbývající v přibližně 75 procentech najdou práci v oboru. Po zapracování se jejich plat může pohybovat až kolem 40 tisíc korun měsíčně,“ uzavírá ředitel Střední odborné školy.

PSALI JSME:
„Květiny si ženy dají i samy sobě,“ říká šéfka květinového e-shopu Natallia Mičková

Zavřít reklamu ×

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Odesláním vyslovujete souhlas s dokumentem Všeobecné podmínky používání webových stránek

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

Další z rubriky Firmy

Nejčtenější

Kurzovní lístek
Chci nakoupit
Chci nakoupit
Chci prodat
EUR
EUR
USD
GBP
CHF
JPY
DKK
NOK
SEK
CAD
AUD
PLN
HUF
HRK
RUB

Češi chtějí silného lídra, který nás osvobodí od mocných a bohatých

Průzkum
Většina tuzemské veřejnosti příliš nevěří tomu, že by politici či elity hájili zájmy obyčejných lidí. Spíše mají pocit, že se o ně tradiční strany nezajímají. A v čele státu si přejí silného lídra, který by vzal zemi z rukou mocných a bohatých. Vyplývá to z průzkumu, jehož výsledky poskytla Finančním a ekonomickým informacím (FAEI.cz) agentura Ipsos.