Zahraniční adventní trhy si Češi oblíbili. Podceňují ale cestovní pojištění

Adventní trhy v zahraničí si Češi oblíbili. Nejvíce vyrážíme na adventní trhy do Německa, Rakouska, Polska a na Slovensko. Nejpopulárnějšími městy pak jsou Drážďany, Vídeň, Krakov a Bratislava. Podle průzkumu společnosti NMS pro ERV Evropskou pojišťovnu na adventní trhy v zahraničí občas vyráží třetina Čechů, každý rok pak každý desátý přičemž nejraději jezdíme do Německa a do Rakouska.
Adventní trhy v německých městech jsou již několikátým rokem ve znamení přísných bezpečnostních opatření. Foto: FAEI.cz

Přitom ale téměř čtyřicet procent z cestovatelů opomíjí cestovní pojištění. Přitom i jednodenní cesta do zahraničí je stejná jako každá jiná cesta mimo ČR a má svá rizika. A bez cestovního pojištění se takový výlet může nepříjemně prodražit. Pojišťovny se proto ne nadarmo předhánějí v publikování příběhů, co všechno musely řešit u svých pojištěnců – stát se totiž může opravdu cokoliv.

„Čtyřicet procent Čechů se na tyto cesty nepojišťuje, neboť si myslí, že na jednodenní cestu za hranice to není třeba. Tím se ale dopouštějí zásadní chyby,“ říká Vlastimil Divoký, manažer marketingu a komunikace ERV Evropské pojišťovny.

Češi se často spoléhají jen na cestovní pojištění zahrnuté v rámci platebních karet. „Všeobecně platí, že cestovní pojištění sjednané jako bonus k platební kartě je lepší než žádné pojištění, ale je třeba vždy mít přehled, co je v něm zahrnuto a co už ne. Jen tak se pojištěný vyhne nepříjemnému překvapení, až dojde na úhradu léčebných výloh,“ sdělil letos portálu FAEI.cz analytik neživotního pojištění společnosti Broker Consulting Filip Hubený.

Adventní trhy v německých městech jsou již několikátým rokem ve znamení přísných bezpečnostních opatření. Foto: FAEI.cz

Výhodou u cestovního pojištění ke kartám bývá podle Hubeného to, že nezřídka zahrnuje i rodinné příslušníky. Nevýhodami jsou, jak říká, většinou výrazně nižší limity než u individuálně sjednaného cestovního pojištění a také pravidelné měsíční poplatky za pojištění, pokud nevyužíváte prémiové služby banky.

„Co je ale důležité v obou případech, tedy jak u individuálně sjednaného pojištění, tak pojištění k platební kartě, je mít s sebou kontakt na asistenční službu, kam se obrátíte v případě pojistné události. Jakmile totiž nastane, nebude čas hledat kontakt někde na internetu,“ doporučuje analytik.

Podle Vlastimila Divokého se Češi také často spoléhají na Evropský průkaz zdravotního pojištění (tzv. EHIC kartu). To se jim ale nemusí vyplatit. Tento typ pojištění totiž neobsahuje ani asistenční službu, ani případný převoz zpět do ČR. EHIC kartu lze uplatnit pouze ve státem provozovaných lékařských střediscích, nikoli v soukromých klinikách a také je nutné počítat se spoluúčastmi za léčení a léky. „Průkazka zdravotní pojišťovny je platná v zemích Evropské unie pouze do té míry, do jaké mohou tamní občané čerpat péči z veřejných zdrojů,“ vysvětluje Divoký.

PSALI JSME:
Výlet na pár hodin do zahraničí: S pojistkou nebo bez ní?

Zavřít reklamu ×

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Odesláním vyslovujete souhlas s dokumentem Všeobecné podmínky používání webových stránek

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

Další z rubriky Cestování

Nejčtenější

Kurzovní lístek
Chci nakoupit
Chci nakoupit
Chci prodat
EUR
EUR
USD
GBP
CHF
JPY
DKK
NOK
SEK
CAD
AUD
PLN
HUF
HRK
RUB