Nálada českých spotřebitelů se v prosinci zlepšila

Názor
Důvěra českých spotřebitelů se v prosinci v porovnání s listopadem poměrně citelně zvýšila. Hodnota příslušného indexu meziměsíčně stoupla o 2,8 bodu, nejvýrazněji od listopadu 2014, tedy za více než pět let.
Ilustrační foto: Depositphotos.com

Důvěra spotřebitelů je nyní nejvyšší od letošního srpna. Obchodníci tedy mohou vyhlížet vysoké tržby i během povánočních výprodejů. Z prosincového šetření Českého statistického úřadu plyne, že se pro nadcházející období snížily obavy spotřebitelů z jejich vlastní finanční situace, oproti listopadu také klesla jejich obava z růstu cen.

Češi letos před Vánoci přitom utráceli rekordně. Celkově letos v on-line obchodech Češi utratí zhruba o patnáct procent více než loni. V on-line obchodech ale nakupuje stále jen část z nich. Podle údajů Eurostatu v on-line obchodu loni uskutečnilo alespoň jeden nákup zhruba 60 procent Čechů, kteří jsou tak v tomto ohledu na průměru zemí Evropské unie. Letos bude číslo nepatrně vyšší, nepřesáhne však 65 procent. Pro srovnání, v roce 2008 uskutečnilo alespoň jeden nákup on-line jen 23 procent Čechů.

Tuzemští obchodníci se však letos mohou na podobné tržby těšit i po Vánocích, i vzhledem ke zmíněnému příznivému vývoji prosincové spotřebitelské důvěry. Jsou-li minulé Vánoce vodítkem, Češi utratí v povánočních výprodejích na e-shopech zhruba 95 procent toho, co utratili před Vánoci. Během tří povánočních výprodejových týdnů utratí Češi v e-shopech o zhruba 70 procent více než v průměru během celého roku. Povánoční slevy bývají často výhodnější než slevy předvánoční, například ty během akcí typu Black Friday. Značný pokles cen lze po Vánocích čekat třeba u oděvů.

Autor je hlavní ekonom Czech Fund
(Redakčně upraveno)

PSALI JSME:
V povánočních výprodejích utratí Češi skoro tolik, co před Vánoci

Zavřít reklamu ×

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Odesláním vyslovujete souhlas s dokumentem Všeobecné podmínky používání webových stránek

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

Další z rubriky Spotřebitel

Nejčtenější

Kurzovní lístek
Chci nakoupit
Chci nakoupit
Chci prodat
EUR
EUR
USD
GBP
CHF
JPY
DKK
NOK
SEK
CAD
AUD
PLN
HUF
HRK
RUB

Daň ze štěstí se může týkat každého

Poradna
Máváte tím kouzelným papírkem a blaženě se usmíváte – konečně jsem vyhrál, štěstí mi snad spadlo z nebe. Je to radost pochopitelná, ale trochu předčasná, protože než výhra v loterii, kurzové sázce či jiné hazardní hře z nebe dopadne až do výhercova klína, ztratí se 15 procent objemu.