Alkohol na Silvestra kupuje devět z deseti lidí

Průzkum
Silvestrovských oslav se letos hodlá zúčastnit 84 % Čechů. Za nákup potravin, alkoholu, pyrotechniky a dekorací utratí o 16 % více než v minulém roce. Vyplývá to z průzkumu agentury Nielsen Admosphere uskutečněnému na vzorku 1 500 respondentů pro úvěrovou společnost Profi Credit. Firma o tom informovala v tiskové zprávě.
Alkohol na Silvestra nakupuje 90 % Čechů a v průměru za něj utratí 670 korun. Foto: Depositphotos.com

Téměř všichni (99 %) respondenti průzkumu uvedli, že na Silvestra utrácejí za nákup potravin. Jde o vůbec nejvyšší výdajovou položku, protože v průměru nakoupí jídlo za částku 1 150 korun. Alkohol na Silvestra nakupuje 90 % Čechů a v průměru za něj utratí 670 korun.

Méně časté jsou pak výdaje na nákup zábavní pyrotechniky (41 %) a silvestrovských dekorací (30 %), za které v průměru utratíme 470 Kč.

„Celková částka, kterou za letošního Silvestra v průměru utratíme, tak vzrostla na 2 290 korun, což je o 16 % více, než v loňském roce“, sdělit portálu FAEI.cz generální ředitel společnosti Profi Credit Pavel Klema.

Alkohol k Silvestru zcela neodmyslitelně patří. Pouze deset procent dotázaných uvedlo, že budou letos slavit bez něj. Nejoblíbenějším typem alkoholu je při silvestrovských oslavách sekt (či šampaňské), který při této příležitosti preferuje 31 % Čechů.

Na druhém místě se v jejich oblibě umístilo víno (26 %) a až třetí skončilo pivo (18 %). Destiláty preferuje osm procent respondentů, sedm procent dotázaných bude dnes popíjet míchané nápoje a koktejly.

Většina Čechů (81 %) bude letošní příchod Nového roku slavit doma nebo v kruhu svých příbuzných a nejbližších přátel. Do restaurace nebo klubu se chystají vyrazit pouze čtyři procenta dotázaných. Nízký je podle průzkumu podíl těch, kdo budou přelom roku trávit na zahraniční dovolené na horách či u moře (3 %). Asi desetina lidí neměla v době konání průzkumu plán a bude se rozhodovat na poslední chvíli.

PSALI JSME:
Silvestrovská útrata Čechů bude letos historicky rekordní

Zavřít reklamu ×

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Odesláním vyslovujete souhlas s dokumentem Všeobecné podmínky používání webových stránek

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

Další z rubriky Spotřebitel

Posvítí nám semafor na cestu ke zdraví?

Snaha usnadnit spotřebitelům orientaci v obalech, aby se nenechali zmást líbivými obrázky a lákavými tvrzeními. Systém, který nám pomůže v boji s nezdravými stravovacími návyky. To zní jako krok, proti němuž není …

Nejčtenější

Kurzovní lístek
Chci nakoupit
Chci nakoupit
Chci prodat
EUR
EUR
USD
GBP
CHF
JPY
DKK
NOK
SEK
CAD
AUD
PLN
HUF
HRK
RUB

Letní tábory pro děti už stojí skoro stejně, jako dovolená u moře

Průzkum
Pobyt v chatce nebo ve stanu v českých luzích a hájích je mnohdy srovnatelný s cenou levnějších zájezdů k moři. Třetina rodičů očekává, že si letos za letní tábor pro své děti připlatí k moři. Každý pátý rodič počítá, že za svou dceru nebo syna zaplatí více než deset tisíc korun. Ukázalo šetření společnosti Provident Financial, který mají Finanční a ekonomické informace (FAEI.cz) k dispozici.