Růst cen nemovitostí v EU zatím nepolevuje

Názor
Poslední čísla o vývoji cen bytů v zemích EU opět potvrzují, že inflace na realitním trhu i nadále přetrvává. V celé unii byly ve třetím čtvrtletí loňského roku meziročně vyšší o 4,1 %, oproti druhému kvartálu vzrostly o jedno a půl procenta.
Významná část poptávky odpadá s tím, že se rekordně drahé bydlení stává v podstatě nedostupným. Ilustrační foto: FAEI.cz

Realitní trh tak i nadále zažívá boom podporovaný levnými a dostupnými hypotékami na jedné straně, a snahou investorů o zajímavé projekty na straně druhé. Investice do realit se totiž v dobách záporných úrokových sazeb staly pro řadu firem i jednotlivců zajímavou alternativou zhodnocování kapitálu.

I když se dlouho předpokládalo, že růst cen nemovitostí zvolní i v ČR, nejnovější čísla zatím nic takového nepotvrzují. Ve třetím čtvrtletí se ve srovnání s tím druhým ceny bytů zvýšily o necelá dvě procenta, meziročně tak byly v průměru dražší o 8,6 %.

Na první pohled je to jednoznačně zpomalení dosavadního trendu, nicméně stále jde spíše o kosmetickou změnu. Růst cen bytů v ČR zůstává dál ve vleku silné poptávky, zatímco nabídka teprve nedávno začala na zvýšený zájem reálně reagovat.

Zpoždění boomu výstavby lze tak jako dříve připsat byrokracii, která je spojena s povolováním staveb, kde si ČR ve srovnání s většinou zemí světa vede opravdu tragicky. Není to nic nového ani překvapivého, a tak kupujícím nezbývá nic jiného, než zaplatit za bydlení více.

PSALI JSME:
Nemovitosti v historických centrech českých měst kupují investoři kvůli krátkodobým pronájmům

Situaci na trhu nemovitostí šponují i zahraniční investoři a expanze krátkodobých pronájmů, které se staly výhodným business plánem. Samozřejmě je třeba stále brát v potaz, že jde o průměrná čísla za celou Českou republiku, která jsou silně vychýlena vývojem cen v Praze, Středočeském kraji a v Brně.

Určitou změnu ve vývoji cen však přece jen lze vysledovat. S tím, jak se konečně sice s velkým zpožděním rozproudila bytová výstavba, polevuje růst cen nových bytů. Meziroční tempo jejich zdražování se snížilo na 5,8 %, což je nejméně za poslední tři roky.

Oproti tomu výrazně rychleji než u nových bytů dochází k růstu cen stávajících nemovitostí – aktuálně o devět procent. Majitelé se tak stále snaží využít situace na trhu a tlačí ceny dál nahoru. Teprve až čísla o objemu transakcí na realitním trhu ukážou, nakolik jde skutečně o silný a plošný jev.

Očekáváme, že růst cen nemovitostí v ČR poleví už v letošním roce a ceny porostou v průměru mezi třemi až pěti procenty. Významná část poptávky totiž odpadá s tím, že se rekordně drahé bydlení stává v podstatě nedostupným, příznivě by měla zapůsobit i vyšší nabídka nových bytových projektů. Nezpochybnitelnou roli sehraje i tvrdší regulace ze strany České národní banky, která se odráží na vývoji hypotečního trhu.

Autor je analytik Československé obchodní banky
(Redakčně upraveno)

PSALI JSME:
Omezení ČNB odřízlo od hypoték téměř polovinu klientů

Zavřít reklamu ×

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Odesláním vyslovujete souhlas s dokumentem Všeobecné podmínky používání webových stránek

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

Další z rubriky Bydlení

Blíží se velký chaos ve stavebnictví?

České stavebnictví v únoru po předchozím dlouhém propadu nepatrně vzrostlo. Stavební produkce podle aktuálních dat Českého statistického úřadu (ČSÚ) v únoru meziročně vzrostla o 3,6 procenta. Zásadní vliv mělo …

Ceny nemovitostí v Česku přestaly klesat

Podle dat Eurostatu zveřejněných v minulém týdnu se ceny bytů v posledním čtvrtletí loňského roku v Česku mezikvartálně podruhé za sebou zvýšily o 0,3 procenta. Na konci roku nové byty ještě symbolicky zlevnily, ale …

Nejčtenější

Kurzovní lístek
Chci nakoupit
Chci nakoupit
Chci prodat
EUR
EUR
USD
GBP
CHF
JPY
DKK
NOK
SEK
CAD
AUD
PLN
HUF
HRK
RUB

Proč euro zlevňuje a americký dolar zdražuje?

Analýza
Směnný kurz české koruny je v posledních letech velmi dynamický a mění se v závislosti na několika nejdůležitějších faktorech: Úrokovém diferenciálu, ekonomická síle, politické stabilitě, tržnímu sentimentu a mezinárodnímu obchodu.