Další insolvence spojená s ECM Milana Janků, o níž se po osmi letech už ani nepíše

Portál FAEI.cz zatím jako jediný informoval o insolvenčním řízení se společností Geone Holešovice One, která je – společně se Skanskou – součástí developerského projektu v pražských Holešovicích a jejíhož jednatele, developera Milana Janků, u soudu zastupuje bývalý ministr spravedlnosti Robert Pelikán. Psali jsme také o tom, že insolvenční řízení s lucemburskou společností ECM Real Estate Investments od roku 2011 ještě neskončilo.
Česká exportní banka v roce 2007 poskytla firmě ECM China Investments úvěr ve výši dvanácti milionů dolarů, za nějž se v roce 2009 zaručila lucemburská ECM Real Estate Investments. Ilustrační foto: Depositphotos.com

Další samostatnou kauzou je pro Milana Janků insolvenční řízení společnosti ECM China Investments, které probíhá od konce března roku 2012. Insolvenční návrh spojený s návrhem na prohlášení konkursu podali na firmu její dva tehdejší jednatelé Milan Janků a Antonín Jakubše, někdejší prezident ČSA. V době podání návrhu firma evidovala pohledávku České exportní banky (ČEB) ve výši 242 mil. Kč.

Vedlejším efektem tohoto insolvenčního řízení bylo od roku 2014 trestní stíhání pětice bývalých vrcholných manažerů ČEB právě kvůli poskytnutému „čínskému úvěru“. ECM China Investments se za půjčku zaručila svými akciemi, ale když v roce 2011 zkrachovala, banka o peníze přišla. Nakonec jí ale téměř čtvrtmiliardová škoda, kterou popsala policie, nevznikla, protože podle nálezu rozhodčího soudu musela hradit plnění pojištění tohoto úvěru pojišťovna EGAP.

Z vyjádření Adama Sigmunda, insolvenčního správce ECM China Investments, z ledna letošního roku vyplývá, že u Městského soudu v Praze vedl jako žalobce soudní řízení proti Milanu Janků a Antonínu Jakubšemu o náhradu škody ve výši téměř 122,5 milionu korun. V tomto sporu bylo na základě pokynu ČEB podáno zpětvzetí odvolání a čeká se rozhodnutí odvolacího soudu, jímž by mělo dojít k zastavení řízení.

Další spor vede Sigmund s již zmíněným Jaroslavem Svobodou coby insolvenčním správcem lucemburské ECM Real Estate Investments, kde se čeká na rozhodnutí o podaném dovolání. Právě tento spor brání ukončení insolvenčního řízení, které je podle Sigmunda vedeno s cílem „získat plnění do majetkové podstaty dlužníka za účelem zvýšení celkového uspokojení zjištěných pohledávek věřitelů“. „Dosud nebylo o podaném dovolání rozhodnuto,“ uvádí Adam Sigmund v lednové zprávě o stavu insolvenčního řízení.

Ve světle výše uvedeného, tedy ukončených a probíhajících insolvenčních řízení, jakož i dosud nevyřešeného osudu pohledávky za Milanem Janků ve výši 118 milionů korun, nepřekvapuje, že Janků podle výroční zprávy skupiny za rok 2018 figuruje jako přímý vlastník ve struktuře nové developerské skupiny Geone pouze coby majitel 70% podílu v akciové společnosti Geone Real Estate.

PSALI JSME:
Milan Janků opět v insolvenčním řízení

Ta vznikla v roce 2012 a byla několikrát přejmenována. Podle výroční zprávy společnosti za rok 2018 firma při čistém obratu přes 21 milionů Kč vykázala celkovou ztrátu ve výši téměř 3,3 miliony korun, cizí zdroje přesahovaly 15 mil. Kč.

Milan Janků byl ve firmě vždy předsedou představenstva, aktuálně je statutárním ředitelem a předsedou správní rady. Podle informací v obchodním rejstříku byl Janků v letech 2014-2017 jediným akcionářem firmy, od roku 2012 byly akcie firmy na majitele, o dva roky později „na jméno“. Druhým z majitelů firmy je podle její poslední výroční zprávy Petr Stupka.

Dalšími vlastníky ostatních firem ve skupině Geone (stav ke konci roku 2018 dle výroční zprávy) jsou kyperský svěřenský fond The Generation One Trust, pod nímž je shromážděno zdaleka nejvíce firem, tuzemský svěřenský fond GIF (Generační investiční fond) a hongkongská firma Geone Investments HK.

U všech těchto výše uvedených entit přitom z veřejně dostupných zdrojů není možné zjistit, kdo je jejich skutečným vlastníkem, respektive beneficientem. Možnou odpovědí může být to, že Milan Janků v případě některých firem, které dříve vlastnil či spoluvlastnil, nyní v obchodním rejstříku nezřídka figuruje jako jejich statutární orgán a současně jako svěřenský správce zmíněného Generačního Investičního fondu (svěřenského fondu).

PSALI JSME:
Insolvenční slalom Milana Janků

Organigram skupiny Geone ve výroční zprávě za rok 2018

PSALI JSME:
Návrat Milana Janků mezi developery komplikují nové dluhy a insolvence

Zavřít reklamu ×

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Odesláním vyslovujete souhlas s dokumentem Všeobecné podmínky používání webových stránek

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

Další z rubriky Firmy

Generali má celosvětově novou organizační strukturu

Správní rada společnosti Generali schválila tento týden na svém zasedání novou organizační strukturu, která odráží hlavní aktivity skupiny tak, jak je navrhl její generální ředitel Philippe Donnet. Od letošního …

Nejčtenější

Kurzovní lístek
Chci nakoupit
Chci nakoupit
Chci prodat
EUR
EUR
USD
GBP
CHF
JPY
DKK
NOK
SEK
CAD
AUD
PLN
HUF
HRK
RUB

Proč euro zlevňuje a americký dolar zdražuje?

Analýza
Směnný kurz české koruny je v posledních letech velmi dynamický a mění se v závislosti na několika nejdůležitějších faktorech: Úrokovém diferenciálu, ekonomická síle, politické stabilitě, tržnímu sentimentu a mezinárodnímu obchodu.