Moneta s čistým ziskem čtyři miliardy korun

Skupina Moneta za loňský rok vykázala čistý zisk ve výši čtyř miliard korun a meziroční běžná ziskovost se zvýšila o 13,4 procenta. Vedení společnosti očekává, že banka vzhledem k výsledkům vyplatí akcionářům konečnou dividendu ve výši 3,35 korun na akcii tak, aby dostála svému závazku celkové dividendy 6,65 Kč za akcii. Pololetní dividendu ve výši 3,30 korun na akcii již banka svým akcionářům vyplatila vloni v prosinci.
Ilustrační foto: Moneta.cz

Konsolidovaný čistý zisk ve výši čtyř miliard korun vedl k návratnosti hmotného kapitálu ve výši 18,2 % a předčil tak výhledy managementu skupiny Moneta, uvedla firma v tiskové zprávě. Moneta vykázala růst úvěrů o 11,8 % a „vynikající ziskovost“ s čistým výnosem 300 milionů korun nad původním výhledem managementu. Běžná ziskovost neboli ziskovost očištěná o jednorázové vlivy, vzrostla o 13,4 % především díky rostoucím provozním výnosům a cíleným řízením nákladů.

Silný růst retailových úvěrů táhla především výkonnost hypotečního portfolia, které meziročně vzrostlo o 38,9 % a bance tím zajistilo 3,3procentní podíl na trhu hypoték, ale také solidní růst spotřebitelských úvěrů. Ty vzrostly meziročně o 9,2 %.

Klientská základna banky se v roce 2019 rozrostla o 64 tisíce klientů, což je téměř dvojnásobek loňského růstu. Za tímto úspěchem stojí především úspěšná kampaň on-line retailového spořicího účtu Spoříto. Celkový počet klientů, kteří mají Moneta jako svou primární banku, se ve srovnání s koncem roku 2018 zvýšil o 4,3 procenta.

PSALI JSME:
Banky v Česku vydělávají ročně desítky miliard. Na charitu a dobročinnost ale dávají jen „drobné“

Zavřít reklamu ×

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Odesláním vyslovujete souhlas s dokumentem Všeobecné podmínky používání webových stránek

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

Další z rubriky Firmy

Nejčtenější

Kurzovní lístek
Chci nakoupit
Chci nakoupit
Chci prodat
EUR
EUR
USD
GBP
CHF
JPY
DKK
NOK
SEK
CAD
AUD
PLN
HUF
HRK
RUB

Jaká je budoucnost výškových dřevostaveb v Česku?

Analýza
V České republice stále platí zastaralá norma omezující výšku dřevostaveb na devět, respektive dvanáct metrů. Legislativa by se však měla brzy změnit. S ohledem na nespornou ekonomickou výnosnost projektů chtějí developeři stavět minimálně osmipatrové stavby (22,5 m), s výhledem do budoucna až osmdesátimetrové projekty, a to tzv. inženýrským způsobem.