Recese tentokrát začíná trhem práce

Analýza
Většina makroekonomických dat zveřejněných v průběhu dubna bude ukazovat na ekonomickou aktivitu před vypuknutí pandemie. Vzpomeňme, že výkon ekonomiky byl před tímto šokem s výjimkou zpracovatelského průmyslu relativně dobrý.
Zejména březnové zastavení výroby v automobilkách povede k prudkému poklesu statistik z výroby. Ilustrační foto: Škoda auto

Hlavní pozornost se ale nyní stáčí na údaje, které již budou odrážet propad ekonomiky v důsledku vynucené hibernace. A tím údajem za březen bude zejména nárůst nezaměstnanosti a propad indexu nákupních manažerů. Současně je otázkou, jak pandemie ovlivní samotný sběr dat a výpočet všech statistik.

Index nákupních manažerů: Výrobní aktivita a indexy založené na dotazování nákupních manažerů musí v situaci hibernované ekonomiky nutně klesat. Výrobní sektor oproti službám pocítil daná omezení méně. Podobně jako v případě německých a dalších evropských protějšků tak čekáme v kontextu událostí relativně střídmý propad PMI na 42,0 bodů. Pro nejbližší měsíc je zde výrazné riziko jeho dalšího snížení.

Podíl nezaměstnaných: Standartní vývoj trhu práce by za běžných okolností indikoval pro březen mírný pokles podílu nezaměstnaných s tím, jak se s příchodem jara obnovují některé sezónní práce. Pracovní trh obvykle reaguje se zpožděním na vývoj ekonomiky. Tentokrát je vše jinak. Nástup pandemie a opatření proti zpomalení jejího šíření má za následek recesi ekonomiky a okamžité propouštění zejména ve službách a v menší míře i v průmyslu.

PSALI JSME:
O práci může v Česku přijít přes 200 tisíc lidí

Počítáme s tím, že hibernace ekonomiky přivedla již v březnu na pracovní úřady navíc zhruba přes 100 tisíc žadatelů. To by znamenalo nárůst podílu nezaměstnaných na 4,3 %. Odhad je tentokrát extrémně nejistý, přičemž další vývoj je silně podmíněn vládním postupem u nás i v zahraničí.

Reálné mzdy: Data o vývoji mezd za první čtvrtletí budou do značné míry odrážet vývoj před pandemií. Vyjednané nárůsty mezd v řadě firem a nárůst platů ve veřejné sféře povedou k další slušné statistice o vývoji průměrných mezd za první čtvrtletí. Ke zvyšování mezd za současné situace sáhne málokdo, naopak některé firmy hlásí snižování. Za první čtvrtletí čekáme růst průměrné mzdy o 3,7 % reálně a 7,5 % nominálně.

Spotřebitelské ceny: Spotřebitelské ceny v březnu mohly být hibernací ekonomiky významně ovlivněny. Předzásobení obyvatel potravinami ukazuje šanci na vyšší cenový růst, ale týdenní šetření dramatické nárůsty neindikují. Ceny by měly růst v důsledku zvýšení spotřební daně na tabák a alkohol a dále zvýšení cen elektřiny. Naopak výrazný pokles zaznamenaly ceny u čerpacích stanic vlivem obrovského poklesu cen ropy. Kurzové změny se většinou v inflaci projevují s určitým zpožděním, ale tentokrát bylo oslabení koruny natolik silné, že můžeme určité vlivy čekat i zde.

PSALI JSME:
Standardní ekonomické ukazatele selhávají

Průmysl a zahraniční obchod: Za únor s ohledem na lednový nárůst a zlepšení indexu nákupních manažerů čekáme přibližně meziměsíční stagnaci průmyslové výroby a zmírnění meziročního poklesu průmyslu na -0,3 % z předchozích -1,4 %. Otázkou je samozřejmě březen, kdy zejména zastavení výroby v automobilkách povede k prudkému poklesu statistik z výroby. Propady lze pak čekat i v zahraničním obchodě, a to v obou směrech – tedy v exportu i importu.

Maloobchodní tržby: Dobrá situace domácností pravděpodobně ještě v únoru udržela solidní růst maloobchodních tržeb. Ovšem propad spotřebitelské důvěry v březnu je předzvěstí dalšího vývoje. Nicméně nízká spotřebitelská důvěra s sebou tentokráte neponese jen úspory, ale současně i předzásobení některým zbožím jako jsou potraviny, léky, drogerie či vybraná elektronika. Za únor čekáme růst tržeb v maloobchodu meziročním tempem 4,8 % bez segmentu aut a 2,4 % celkově.

Autor je ekonom Komerční banky
(Redakčně upraveno)

PSALI JSME:
Jak zachránit českou ekonomiku? Třeba i „shazováním peněz z vrtulníku“

Zavřít reklamu ×

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Odesláním vyslovujete souhlas s dokumentem Všeobecné podmínky používání webových stránek

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

Další z rubriky Ekonomika

Průmysl v eurozóně meziměsíčně posílil

Průmyslová výroba v eurozóně v březnu meziměsíčně vzrostla o 0,8 procenta. Podílely se na tom všechny čtyři největší ekonomiky v bloku. Výroba vzrostla v Německu (1,1 %), Francii (0,2 %), Itálii (0,1 %) i Španělsku …

Nejčtenější

Kurzovní lístek
Chci nakoupit
Chci nakoupit
Chci prodat
EUR
EUR
USD
GBP
CHF
JPY
DKK
NOK
SEK
CAD
AUD
PLN
HUF
HRK
RUB

Češi dnes utratí za oběd v restauraci o 70 korun více než před pěti lety

Analýza
Zatímco před pěti lety utratili lidé v restauraci za obědové menu okolo 154 korun, nyní to je 224 korun, tedy o 44 procent více. Ještě výrazněji se zvedly ceny samotných hlavních jídel nabízených okolo poledne. Vyplývá to z analýzy, kterou Finančním a ekonomickým informacím (FAEI.cz) poskytla společnost Dotykačka, jejíž pokladní systém využívá nejvíce gastro podniků v republice.