Banky nabízejí odklad splátek už podle nových pravidel

Lidé, kteří mají spotřebitelskou půjčku, hypoteční úvěr, úvěr ze stavebního spoření nebo leasingový a firemní úvěr, mohou od pondělí 20. dubna do čtvrtka 30. dubna zažádat až o šestiměsíční odklad splátek u svých úvěrů. Vyplývá to z nového zákona, který v pátek podepsal prezident.
O odklad splátek mohou požádat všichni klienti bank, kteří se v přímé souvislosti s koronavirovou epidemií dostanou do finančních potíží. Ilustrační foto: Depositphotos.com

Klienti bank, kteří si na dobu zákonem stanoveného moratoria přejí odložit své splátky, oznámí svůj záměr bance. A odklad podle nových pravidel mohou využít i ti, kdo o odklad splátek požádali svou banku už dříve.

Odklad může být i kratší

„Lidé mohou žádat i o kratší odklad, ale délka odkladu musí vždy končit 31. července nebo 31. října 2020,“ říká Filip Hrubý z České spořitelny. Ta informovala, že tříměsíční odklad splátek zatím za první měsíc využilo přes 45 tisíc klientů. Do konce dubna ale mohou klienti bank a dalších finančních institucí využít na základě nového zákona odklad až na šest měsíců.

Česká spořitelna začala umožňovat odklad splátek úvěrů již od 20. března. Až dosud více než polovinu (55 %) tvořily žádosti o odklad spotřebitelských úvěrů, více než třetinu (35 %) hypoteční úvěry a desetinu (10 %) firemní úvěry.

„Podání žádosti o odklad splátek bude probíhat jako dosud přes on-line formulář na webových stránkách Spořitelny. Klienti, kteří již požádali o odklad splátek a je pro ně nová nabídka méně výhodná, obdrží prostřednictvím e-mailu informace o tom, kdy je vhodné o odklad splátek podle nového zákona požádat,“ informoval Hrubý.

Moneta: Čtyřměsíční odklad

Také skupina Moneta již měsíc administruje odklad splátek, o které mohou požádat jak domácnosti, tak firmy bez jakéhokoliv potvrzení. Za tu dobu vyhověla 50 tisícovkám žadatelům v nominální hodnotě 20 miliard korun. On-line formuláře jsou k dispozici na webových stránkách banky.

„Nabízíme čtyřměsíční odklad, dobrovolně a z naší vůle, protože se snažíme bránit naše klienty před dopady momentální ekonomické situace,“ vysvětluje Tomáš Spurný, předseda představenstva Moneta Money Bank. Největší zájem o odklad splátek mají podle něj živnostníci, jejich žádosti tvoří 19,2 % z celkového portfolia banky. Spotřebitelské úvěry tvoří 11,3 %, odklad hypoték pak 8,2 %.

S administrací odkladu u Monety nejsou spojeny žádné další poplatky. Banka svým klientům odkládá tři měsíční splátky a následně adekvátně prodlužuje splatnost jejich úvěru. Dohromady se tak splatnost úvěru prodlouží o čtyři měsíce. Výše všech zbývajících anuitních splátek po odkladu zůstane nezměněna. S výjimkou poslední splátky, jejíž výše se může lišit.

ČSOB: Bez zbytečného prodlení

Skupina ČSOB nabízí aktivně odklady splátek hypoték a úvěrů lidem i firmám postiženým opatřeními v souvislosti s Covid-19 už od března a zatím přijala více než 38 tisíc žádostí. Od pátku vyřizuje odklady splátek podle nového zákona. Také nabízí klientům, kteří požádali o odklad splátek dříve, možnost přejít do režimu podle nového zákona.

„Pomáháme našim zákazníkům s úpravou výše splátek nebo jejich odkladem již od propuknutí krize. Všechny žádosti vyřizujeme bez zbytečného prodlení a vycházíme tak vstříc všem, kteří odklad potřebují. Nová pravidla nastavená zákonem mají tu výhodu, že jsou pro celý trh stejná a transparentní,“ říká člen představenstva ČSOB Jan Sadil.

PSALI JSME:
Splátkové prázdniny jsou dobrý nápad, hrozí masivní vlna druhotné platební neschopnosti

V případě, že lidé využijí odkladu splátek spotřebitelských úvěrů, hypoték nebo úvěrů ze stavebního spoření, celková délka splácení úvěru prodlouží o dobu, po kterou bude splácení přerušeno, včetně splátky úroků, upozornila ČSOB. Pro podnikatelské a firemní úvěry platí pravidla stanovená zákonem – po zvolenou dobu se odkládá splácení jistiny, firemní klienti ale i po dobu odkladu platí úroky.

„V souladu se zákonem nově odložíme klientům splátky vždy od měsíce, který následuje po měsíci doručení oznámení. Po tuto dobu lidé nemusejí platit ani jistinu, ani úroky. Po uplynutí odkladu se výše splátek hypoték vrátí na dřívější úroveň,“ doplňuje Jiří Feix, předseda představenstva Hypoteční banky.

Stejná pravidla platí i pro úvěry a meziúvěry ze stavebního spoření. Možnost odkladů splátek hypotečních úvěrů a úvěrů ze stavebního spoření se týká klientů v rámci celé skupiny ČSOB, tedy i Hypoteční banky, Českomoravské stavební spořitelny a Poštovní spořitelny. Odklad splátek podle zákona se týká úvěrů, které byly sjednány a čerpány před 26. březnem.

PSALI JSME:
Hypotéky. Odložením splátek si lidé nepomohou

U Equa bank prý klient žádost o odklad splátek úvěrů osobních půjček vyřídí během minuty a také se okamžitě dozví kompletní informace, jak odklad ovlivní jeho následné splácení. Banka spustila novou aplikaci www.equabank.cz/odklad-splatek, která je údajně v současné době na bankovním trhu unikátní.

„Klient, který žádá o odklad splátek, získá přesnou personalizovanou informaci, jak se odklad splátek promítne do jeho úvěru. Může si sám zvolit počet měsíců – od jednoho do šesti, o které chce splátku odložit a okamžitě uvidí, jak to ovlivní délku splácení a celkovou splacenou částku,“ vysvětluje Ondřej Hák, ředitel retailového bankovnictví Equa bank.

Banka bez poplatku odkládá úroky i jistinu. A bez záznamu v registrech dlužníků. „Podle našich zkušeností se přibližně polovina klientů při individuální konzultaci s bankéřem nakonec rozhodne pro jiný způsob řešení, který mu více vyhovuje. Například snížení splátek, nebo konsolidace půjček a další,“ říká Hák. Plnou automatizaci banka podle něj plánuje postupně spustit i pro odklady hypoték.

PSALI JSME:
Odložené splátky nejsou žádný milodar. Hypotéky se prodraží o úroky, které naskakují pořád

Zavřít reklamu ×
  1. Bohužel zrovna equabanka dnes návrh odklad splátek ( 6 * 9200 = 54800) 45 000 zaplatím navíc, tedy 99800,-.Je to vůbec možné? To přece není pro mě jako živnostnici žádná pomoc. Akorát mě to dorazí. Jestli je tu nějaký odborník, ať mi to prosím potvrdí.

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Odesláním vyslovujete souhlas s dokumentem Všeobecné podmínky používání webových stránek

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

Další z rubriky Finance

Koruně se na úvod týdne dařilo

Do velikonočního týdne vstoupily středoevropské měny povzbudivě. Polský zlotý, maďarský forint i česká koruna během pondělní seance posilovaly. Společným jmenovatelem byl slábnoucí dolar na trhu s eurem, což lze ale …

Nejčtenější

Kurzovní lístek
Chci nakoupit
Chci nakoupit
Chci prodat
EUR
EUR
USD
GBP
CHF
JPY
DKK
NOK
SEK
CAD
AUD
PLN
HUF
HRK
RUB