Průměrný český investor je podle indexu za první kvartál ve ztrátě deset procent

Průměrný český investor v prvním čtvrtletí letošního roku dosáhl ztráty ve výši -9,92 %. V porovnání s hlavními akciovými indexy, které se ke konci čtvrtletí pohybovaly kolem mínus dvacet procent, tak byla jeho ztráta nižší, díky konzervativnější povaze tuzemského investora. Vyplývá to z Indexu českého investora CII750, který společně připravují Fincentrum & Swiss Life Select a Thomson Reuters.
Zdroj: CII750, Fincentrum & Swiss Life Select a Thomson Reuters, vychází ze základu k 31. 12. 2019

Většina akciových fondů vykazovala do přibližně poloviny února růst. Největší cenový propad do té doby zaznamenaly především čínské akcie, když zdejší ekonomika jako první musela řešit nákazu koronaviru. Od druhé půle února spolu s šířením nákazy na další kontinenty byly negativně zasaženy i akciové trhy ostatních regionů.

Druhým významným negativním faktorem byla cena ropy, která prudce poklesla v souvislosti s cenovou válkou mezi Saudskou Arábií a Ruskem. Obrat na akciových trzích nastal až po zásazích vlád a centrálních bank, které rychle přišly s velkými finančními stimuly.

„Na počátku roku investoři řešili naprosto odlišné problémy. Finanční trhy tou dobou měly za sebou uklidnění obchodní války, a naopak čelily geopolitickým sporům v oblasti Perského zálivu. V únoru se však do popředí dostalo téma šíření nákazy,“ říká Richard Bechník, investiční analytik Fincentrum Swiss Life Select.

Investoři podle něj hromadně opouštěli rizikovější aktiva a regiony, většina akciových indexů se propadla do ztrát. „Trochu lépe si vedly akcie těch sektorů, jejichž provoz byl méně zasažen, jako například nezbytná spotřeba. Žádanými začaly být především státní dluhopisy rozvinutých zemí,“ dodává Bechník.

„Zažili jsme masivní výprodeje, které tu byly naposled v krizi 2008. Globální akciové indexy se v březnu propadly ze svých maxim o 20 až 40 procent,“ doplňuje produktový analytik Broker Consulting Lukáš Vokel.

Výkonnost konzervativních fondů v prvním čtvrtletí ovlivňoval jak cenový vývoj dluhopisů, tak změny sazeb u nástrojů peněžního trhu. Bezpečné státní dluhopisy rozvinutých ekonomik velice často zhodnocovaly. Peněžním vkladům a repo operacím kvůli snižování sazeb výkonnost klesala.

PSALI JSME:
V plusu jsou jen fondy peněžního trhu

Dařilo se například vládním dluhopisům USA. To bylo způsobeno jak velkým prostorem pro snižování sazeb dolaru, tak jejich statutem bezpečného přístavu. Tytéž důvody podle analytiků Fincentrum Swiss Life Select naopak stály za menší výkonností v eurozóně. Úrokové sazby v tomto regionu byly nízko již před začátkem pandemie. Současně zde figurují státní dluhopisy jako Itálie nebo Španělska, které trh v této chvíli za bezpečné nepovažuje.

Velký pokles hodnoty pak zaznamenaly fondy investující do takzvaných „high yield bonds“, tedy dluhopisů s vyšším rizikem. Výkonnost akciových fondů byla ovlivněna jejich sektorovým zaměřením, regionem a měnou.

Z dané situace nejlépe vyšly sektory jako nezbytná spotřeba, zdravotnické služby, technologie nebo veřejné služby. Šlo tak o oblasti, které fungovaly i navzdory ekonomickým omezením. Naopak velkými poklesy si prošly sektory jako energie (zvláště ropa), základní materiály (například průmyslové kovy), různá průmyslová odvětví nebo finance.

PSALI JSME:
Průměrný český investor podle indexu zakončil rok s 12% výnosem

Zavřít reklamu ×

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Odesláním vyslovujete souhlas s dokumentem Všeobecné podmínky používání webových stránek

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

Další z rubriky Investice

Půlení bitcoinu je za rohem

Tento týden se chystá halving bitcoinu. Zjednodušeně řečeno, snížení odměny za úspěšnou těžbu bitcoinového bloku na polovinu efektivně sníží nabídku nových bitcoinů – a to by podle zásady vzácnosti mělo vést k …

Akciové trhy: Evropské trhy většinou rostly

Hlavní index pražské burzy PX ve čtvrtek posílil o 0,18 procenta (1 550,34 b.). Ve čtvrtek nebyly zveřejněny žádné podstatnější korporátní informace. Zobchodovaný objem tvořil asi jen 80 procent dlouhodobého …

Nejčtenější

Kurzovní lístek
Chci nakoupit
Chci nakoupit
Chci prodat
EUR
EUR
USD
GBP
CHF
JPY
DKK
NOK
SEK
CAD
AUD
PLN
HUF
HRK
RUB