Sazby spořicích účtů spadly. Některé banky se ale snaží

Analýza
Jakmile Česká národní banka (ČNB) zlevnila peníze, přispěchaly české banky na rychlých koních se snižováním úrokových sazeb. Řeč je o spořicích účtech, protože úročit peníze na běžných účtech považují banky za anachronismus, pokud lze považovat sazbu 0,1 až 0,2 procenta za úrok při víc než tříprocentní inflaci. To do nedávna neplatilo pro dva finanční domy, a to Air Bank a Hello Bank.
Jako zatím poslední oznámila snížení sazeb Hello Bank. Foto: FAEI.cz

Jednoprocentní úrok na běžném účtu Air Bank byl mimořádnou raritou, která jistě vyvolala sympatie u řady klientů, kteří si právě proto Air Bank vybrali. Ale i to je už minulostí a Air Bank se zařadila do středního proudu s nulovým úročením běžného účtu. V tomto směru nabídka Hello bank s úrokem 0,6 procenta na běžném účtu září jako maják v temných úrokových dnech.

Creditas do průměru

Ale zpět ke spořicím účtům. V čele jezdeckého pole ve snižování sazeb se překvapivě ocitla Banka Creditas, která to vzala od podlahy a úrokové sazby zkrátila rovnou o polovinu. Pouze pro nové vklady ponechala úrok jednoprocentní. Naše redakce se dotázala, jak nové vklady chápat. Stačí vybrat peníze a jako nový vklad je zase vložit?, nabízí se.

„V podmínkách je to popsané přesně, ale kdybych to zjednodušil, jde o peníze nad úroveň vkladů, které už klient u banky měl,“ vysvětlil s přáním pěkného dne mluvčí banky Ivo Měšťánek. Z toho plyne, že u stávajících vkladů lze získat 0,8 procenta. Pro jednoprocentní úročení je nutné založit další (již třetí) spořicí účet. V každém případě by Creditas měla hledat nový slogan, protože tvrzení, že se zaměřuje „především na nadstandardní zhodnocení úspor pro retail“, už přestalo platit.

PSALI JSME:
Banka Creditas ohlásila 100 000 klientů

Hello běžný účet

Jako zatím poslední oznámila snížení sazeb Hello Bank. Osmého dubna klientům rozeslala zprávu: „Stále vám za uložení vašich úspor vyplácíme úrok 1,5 procenta ročně, i když od ČNB bychom za současných sazeb získali peníze o třetinu levněji. Ale jak už jsme psali, náš spořák je držák.“

Držel do 23. dubna, kdy banka svým klientům sdělila: „…i my jsme museli zareagovat na výrazné snížení úrokové sazby ČNB … od 1. května proto měníme úrokovou sazbu u Hello spoření na jedno procento ročně“.

V každém případě je francouzská Hello Bank národním šampiónem v úročení běžného účtu. U spořicích účtů je úrok jedno procento stropem téměř pro všechny banky, které mají své klienty rády.

Je tu však pár výjimek.

PSALI JSME:
Úrokové sazby a bankovní vábení

Novým lídrem Equa Bank

Banka Wüstenrot dojíždí roční garantovanou úrokovou sazbu 1,5 procenta pro dřívější nové klienty. Jako jeden z mála finančních domů víc peněz klientům půjčil, než od klientů na úložkách získal, takže by se zdálo, že by další spořitele potřeboval.

Kdyby ovšem nebylo levnější půjčit si od ČNB, případně získat peníze od svého nového majitele, banky Moneta. Svědčí o tom i úrok 0,5 procenta na spořicím účtu, který pravděpodobně přiláká jen málokoho.

Raiffeisenbank například nabízí 1,25 procenta, pokud měsíčně dodáte 15 tisíc korun a budete používat jejich platební kartu. Sberbank za pásmově a i jinak zamotaných podmínek slibuje 1,2 procenta. Na vyšší úrok láká ING se sazbou dvě procenta a Moneta s 1,5 procentem, ale jen na šest měsíců, pak se úročení propadá do průměru. Equa Bank se sazbou 1,6 procenta za poměrně snadných podmínek se tak dostává do čela ekipy. Držíme palce!

PSALI JSME:
Spořicí účty: Dvě procenta od Monety. Někteří její klienti ale o nabídce nevědí

Jak si vybrat?

Banky snižovaly sazby takovým kalupem, že zaskočily všechny porovnávače a vyhledávače, takže většina toho, co v nich lze najít, neplatí. Nutno přiznat, že banky to zájemcům o dobré zhodnocení peněz ani neusnadňují. Neustále vytvářejí spořicí konstrukce typu: My vám dáme lepší úrok, když si u nás neuložíte příliš mnoho peněz a spokojíte se s tím, že nebudete vědět, jak dlouho sazby platí (pozn. aut. – s výjimkou marketingových lákadel typu Moneta nebo ING), což platí všeobecně.

Ale pak přicházejí takové vychytávky a podmínky, že je na ně běžně gramotný občan bez kalkulačky (a někdy i s ní) krátký, což je to, oč bankám běží. Oblíbená jsou například pásmová úročení, doplňkové investování, vazba na jiné placené služby, povinné navyšování vkladu, limitovaná výše vkladu a desítky jiných konstrukcí. Kdo má rád dobrodružství, ať se podívá na mSpoření.

Všechny tyto triky nabízenou „výhodnou“ sazbu vždy zkreslí, leč nikdy ve prospěch klienta. Proto se v našich komentářích věnujeme výhradně těm finančním domům, jejichž produkty jsou přímé a transparentní.

PSALI JSME:
Tuzemské banky prudce snižují úročení vkladů. Se snižováním úroků u hypoték tolik nespěchají

Zavřít reklamu ×
  1. Bezvadny clanek, konecne nekdo presne popsal, jak se banky u nas chovaji, prijde mi az k nevire, ze par mesicu po zahajeni akce si dovoli snizit urok na polovinu a oznameni leckde prijde az zpetne. Chapu ze se podminky meni, ale pri zvysovani zaseb se spicha asi tak 10x pomaleji. Osobne jsem naletel obalkove akci ING, kterou jsem mel jeste par let zpatky za seriozni banku, urok 2 % byla pouze iluze. Stejne nechapu, jak si mohou dovolit znevyhodnit stavajici klienty snizenim sazeb, pricemz novym vesele nabizi sazby lepsi.

  2. dnes Equa Bank oznámila, že od 1.5. bude úrok 0,8% Pokud dojde k splnění několika podmínek tak max. 1% a to pouze do jisté výše vkladu 250 či 300 tis.
    Prostě zlodějský hnus, pokud půjčují za 4,8%.

  3. vlozit penize do banky je jako je vyhodit oknem, nic se nevrati. priklad, date 10000kc do banky a za rok z toho mate 8800kc, vydelej jak pra,,,e, Pujcte penize znamemu staci 100kc a dejte to exekutorum a za 8 let z toho mate 15000kc. Tak kdo zhodnoti prachy lepe??? banky to nejsou.

  4. A proto mám zlato v sejfu doma,venku 5 nemovitostí a jako kapitalistický zloduch-odírám nájemníky !!

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Odesláním vyslovujete souhlas s dokumentem Všeobecné podmínky používání webových stránek

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

Další z rubriky Finance

Koruně se na úvod týdne dařilo

Do velikonočního týdne vstoupily středoevropské měny povzbudivě. Polský zlotý, maďarský forint i česká koruna během pondělní seance posilovaly. Společným jmenovatelem byl slábnoucí dolar na trhu s eurem, což lze ale …

Nejčtenější

Kurzovní lístek
Chci nakoupit
Chci nakoupit
Chci prodat
EUR
EUR
USD
GBP
CHF
JPY
DKK
NOK
SEK
CAD
AUD
PLN
HUF
HRK
RUB

Jaká je budoucnost výškových dřevostaveb v Česku?

Analýza
V České republice stále platí zastaralá norma omezující výšku dřevostaveb na devět, respektive dvanáct metrů. Legislativa by se však měla brzy změnit. S ohledem na nespornou ekonomickou výnosnost projektů chtějí developeři stavět minimálně osmipatrové stavby (22,5 m), s výhledem do budoucna až osmdesátimetrové projekty, a to tzv. inženýrským způsobem.