Koronavirus srazil hypoteční trh dolů, v březnu klesl o čtvrtinu. Další propad bude následovat

Názor
Hypoteční trh v březnu dopadl podle očekávání. Koronavirová pandemie srazila objemy hypoték o čtvrtinu, pokles počtu uzavřených hypotečních úvěrů klesl ve třetím měsíci letošního roku podobně. Průměrná úroková sazba hypoték vzrostla pouze o tři bazické body na 2,45 procenta, vyplývá z aktuálních dat ukazatele Fincentrum Hypoindex. Dá se očekávat, že propad bude pokračovat i v následujících měsících, kdy předpokládám ještě hlubší propad.
Všichni kupci nyní celkem logicky vyčkávají, zda daň z nabytí nemovitosti bude opravdu zrušena. Znamenalo by to významné úspory až v řádu stovek tisíc korun, protože daň tvoří 4 % z ceny kupované nemovitosti. Ilustrační foto: stc.cz

Trh s hypotékami je jedním z výrazně zasažených omezeními proti koronaviru. Nepomohly mu ani podpůrné kroky České národní banky (ČNB), která po dlouhé době poprvé uvolnila svá pravidla a umožnila komerčním bankám poskytovat hypotéky až do výše 90 procent hodnoty nemovitosti.

Zvedla také limit ukazatele DSTI (poměr celkového dluhu a čistého měsíčního příjmu žadatele o úvěr – pozn. aut.) ze 45 na 50 procent a limit ukazatele DTI (poměr výše dluhu a čistého příjmu žadatele o úvěr) centrální bankéři zcela zrušili. Stejně tak už v březnu ČNB hned dvakrát snížila základní úrokovou sazbu z původních 2,25 procenta na současné jedno procento.

Ani to ale hypotečnímu trhu příliš nepomohlo. Jednak výrazně klesla poptávka ze strany kupujících starší nemovitost, protože i ti, kteří by ji jinak koupili, nyní vyčkávají. Není to však jen kvůli obavám z nejisté budoucnosti, ale také kvůli oznámení ministryně financí, že vláda zruší daň z nabytí nemovitostí.

PSALI JSME:
Skutečný propad hypoték teprve přijde

To v podstatě zmrazilo trh se staršími byty a domy, protože všichni kupci nyní celkem logicky vyčkávají, zda daň opravdu bude zrušena. Znamenalo by to totiž pro ně významné úspory až v řádu stovek tisíc korun, protože tato daň tvoří čtyři procenta z ceny kupované nemovitosti.

Obezřetnější v poskytování hypoték jsou nyní i samotné banky, protože mnohem pečlivěji zvažují každého zájemce o hypoteční úvěr. Očekává se zásadní pokles ekonomiky, krachy stovek firem a masivní propouštění. O práci by mohlo přijít i několik stovek tisíc lidí. V takovém případě i banky důkladněji prověřují, zda žadatel nepracuje v některém z nejvíce ohrožených oborů a zda má záruku dostatečného příjmu i do budoucna.

Blízká budoucnost hypotečního trhu proto není vůbec růžová, přestože pořízení bydlení budou i v této době řešit mnohé domácnosti. Musí se ale smířit s tím, že posuzování jejich současné i budoucí příjmové situace bude mnohem pečlivější. Otázkou tak nyní zůstává jen to, jak hluboko se současný pád hypotečního trhu zastaví.

Autor je generální ředitel a předseda představenstva společnosti Ekospol
(Redakčně upraveno)

PSALI JSME:
Hypotéky budou citelně zlevňovat, otázkou je kdy

Zavřít reklamu ×

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Odesláním vyslovujete souhlas s dokumentem Všeobecné podmínky používání webových stránek

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

Další z rubriky Finance

Koruně se na úvod týdne dařilo

Do velikonočního týdne vstoupily středoevropské měny povzbudivě. Polský zlotý, maďarský forint i česká koruna během pondělní seance posilovaly. Společným jmenovatelem byl slábnoucí dolar na trhu s eurem, což lze ale …

Nejčtenější

Kurzovní lístek
Chci nakoupit
Chci nakoupit
Chci prodat
EUR
EUR
USD
GBP
CHF
JPY
DKK
NOK
SEK
CAD
AUD
PLN
HUF
HRK
RUB

Jaká je budoucnost výškových dřevostaveb v Česku?

Analýza
V České republice stále platí zastaralá norma omezující výšku dřevostaveb na devět, respektive dvanáct metrů. Legislativa by se však měla brzy změnit. S ohledem na nespornou ekonomickou výnosnost projektů chtějí developeři stavět minimálně osmipatrové stavby (22,5 m), s výhledem do budoucna až osmdesátimetrové projekty, a to tzv. inženýrským způsobem.