Německé dilema: Výplata dividend za státní peníze

Kapitál nezná hranice a putuje za nejvyšším zhodnocením. V případě, že evropské akcie začnou být přeregulované, hrozí, že se investoři přesunou z Evropy do Spojených států. Chybějící kapitál by následně prohloubil současnou krizi.
Lufthansa se výplat dividend již vzdala. Foto: Depositphotos.com

V Německu se rozhořel spor o to, zda by společnosti, které obdrží státní podporu, měly vyplácet dividendy svým akcionářům. Například spolkový ministr financí Olaf Scholz, si myslí, že by si společnosti měly pořádně rozmyslet, zda o státní podporu požádají. Když totiž obdrží státní peníze, tak by již neměly rozdělovat zisky mezi akcionáře.

Na německém burzovním indexu DAX lze obchodovat s akciemi výrobců automobilů BMW, VW a Daimler. Tyto společnosti požádaly o podporu v rámci programu kurzarbeit. Akcionáři těchto společností očekávají, že jim budou vyplaceny dividendy. Ve skutečnosti by k tomu však nemuselo dojít. Jiné společnosti, jako třeba Lufthansa či Adidas, se výplat dividend již vzdaly.

Evropská centrální banka požádala banky v eurozóně, aby letos dividendy nevyplácely. Prostřednictvím nerozděleného zisku by banky měly posílit svou finanční stabilitu. Banka jim na oplátku uvolní pravidla při poskytování úvěrů.

Podobný přístup by měl být uplatňován i v oblasti pojišťovnictví. To však naráží na odpor. Například akcionáři Allianz doufají, že k výplatě dividend dojde a výše dividendy bude navýšena z 9,00 na 9,60 eura za akcii. Celkově by pojišťovna mohla na dividendách vyplatit až čtyři miliardy eur.

Autor je hlavní ekonom společnosti BH Securities
(Redakčně upraveno)

PSALI JSME:
Recese německé ekonomiky je daleko tvrdší, než po pádu Lehman Brothers

Zavřít reklamu ×

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Odesláním vyslovujete souhlas s dokumentem Všeobecné podmínky používání webových stránek

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

Další z rubriky Firmy

Na čem závisí další oživení společnosti Meta?

Společnost Meta (dříve Facebook, pozn. red.), která od začátku roku vzrostla o více než 30 procent, oznámí ve středu, po uzavření trhu a zámořského času, své výsledky. Po téměř 80% propadu ze svého vrcholu v srpnu …

Nejčtenější

Kurzovní lístek
Chci nakoupit
Chci nakoupit
Chci prodat
EUR
EUR
USD
GBP
CHF
JPY
DKK
NOK
SEK
CAD
AUD
PLN
HUF
HRK
RUB

Kolo stojí desetitisíce. Tak proč ho nemáte pojištěné?

Poradna
První jarní paprsky každoročně vylákají ven i ty, kdo se za sportovce zrovna nepovažují. Ať už na kole trháte rekordy, nebo jste spíše kochací typy, měli byste si být vědomi, že kolo není spojeno jen s příjemnými zážitky, ale také celou řadou rizik. Na většinu z nich myslí pojištění.