Obnovené americko-čínské napětí vrhá stín na finanční trhy

Názor
Akciový trh si minulý týden nevedl nejlépe a své obchodování uzavřel s týdenní ztrátou. Ve středu sice akcie rostly o 2,66 %, další dny však přehouply týden do červených čísel. Negativní nálada se přenesla i do úvodu tohoto týdne.
Obnovené americko-čínské napětí vrhá stín na finanční trhy. Ilustrační foto: Depositphotos.com

Jedním z důvodů je opětovně rostoucí napětí mezi USA a Čínou. Donald Trump a jeho administrativa stále častěji ukazují prstem na Čínu jako na původce onemocnění Covid-19, který nedostatkem transparentnosti v počátečních fázích přispěl k celosvětovému rozšíření nemoci.

Trump proto opět začal uvažovat o nových clech na čínské zboží. Ve čtvrtek se dostala na veřejnost i myšlenka o zákazu investovat prostředky amerických vládních penzijních fondů do čínských akcií. Zdrojem informací byl uniklý dokument Republikánské strany, jehož cílem bylo svést se na vlně negativního postoje voličů vůči Číně.

PSALI JSME:
Investiční výhled Warrena Buffetta

Buffett se ztrátou vycouval z leteckého odvětví

Americký legendární investor Warren Buffett mezitím oznámil, že se zbavil všech akcí leteckých společností. Buffettův fond Berkshire Hathaway měl v portfoliu přibližně 10 % akcií čtyř největších v USA kótovaných leteckých dopravců. O prodeji všech informoval na výroční valné hromadě Berkshire Hathaway.

Buffett při té příležitosti řekl: „Svět se pro letecké společnosti změnil. Sice nevím, jaké změny ho čekají, ale doufám, že se napraví přiměřeně rychle.“ Dalším důležitým bodem valné hromady bylo zjištění, že Berkshire nehledá žádné nové akvizice, ale místo toho bude držet hotovost.

Připravme se na nejhorší výsledky trhu práce v historii

Tento týden očekáváme finanční výsledky dalších společností, které by mohly ovlivnit náladu na akciových trzích. Patří mezi ně například Disney (v úterý), Paypal (ve středu), Shopify (ve středu), Uber (ve čtvrtek), Booking (ve čtvrtek) a Siemens (v pátek).

PSALI JSME:
Oživení ekonomiky po koronaviru může probíhat mnohem pomaleji, než si myslíme

Tento týden očekáváme z USA i údaje o zaměstnanosti a indikátor ISM Non-manufacturing, který měří důvěru ve službách, stavebnictví, zemědělství a v obchodě. Data za březen a duben budou pro Spojené státy nejhorší, protože budou zahrnovat šok z propuknutí onemocnění Covid-19 a následnou krizi.

Na druhé straně tato data pravděpodobně nastaví spodní hranici firemních výsledků, protože v květnu budeme vidět postupné otevírání obchodů napříč ekonomikou. Podle agentury Bloomberg klesla zaměstnanost v USA za měsíc duben o 22 milionů, což je až 20krát horší než historicky nejhorší údaje za jeden měsíc. Míra americké nezaměstnanosti by se tak měla zvýšit na 16,3 %.

Autor je hlavní ekonom Saxo Bank
(Redakčně upraveno)

PSALI JSME:
Za tři týdny přišlo o práci přes 16 milionů Američanů

Zavřít reklamu ×

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Odesláním vyslovujete souhlas s dokumentem Všeobecné podmínky používání webových stránek

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

Další z rubriky Investice

Trhy jsou v korekci, co bude dál?

Probíhající napětí na Blízkém východě se spolu s výhledem na vyšší úrokové sazby po delší dobu („higher for longer“, pozn. aut.) přenášejí negativně na globální finanční trhy. Ty se tak nacházejí v pásmu poměrně …

Do čeho investovat v době války?

Může se zdát, že mezi rizikem a nejistotou je pouze minimální rozdíl, ale není tomu tak. Riziko znamená, že lze na základě přiměřeného datového vzorku vyčíslit pravděpodobnost, zatímco v případě nejistoty je podobná …

Nejčtenější

Kurzovní lístek
Chci nakoupit
Chci nakoupit
Chci prodat
EUR
EUR
USD
GBP
CHF
JPY
DKK
NOK
SEK
CAD
AUD
PLN
HUF
HRK
RUB