Inflace dál ustupuje

Názor
Zatímco ještě na začátku roku měla Česká národní banka (ČNB) obavy z přílišných inflačních tlaků, nyní se znovu potvrzuje, že jsou dávno pryč. Inflace v dubnu podle očekávání poklesla na 3,2 % a nic nebrání tomu, aby se dál snižovala.
Ilustrační foto: FAEI.cz

Dubnový pokles cen (o 0,2 %) jde na vrub především zlevňování pohonných hmot, které ještě reagovaly na propad cen ropy na světových trzích. Ceny pohonných hmot se výrazně podepsaly i na vývoji meziroční inflace, protože benzín byl oproti loňskému dubnu levnější téměř o šest korun a nafta skoro o devět.

Naproti tomu v posledním měsíci o šest desetin procenta podražily potraviny, které jsou vlastně i nejvýznamnějším inflačním faktorem letošního roku. Ve srovnání s loňskem si za ně připlatíme v průměru o 7,8 % více, a to nejenom v důsledku zvyšování cen ovoce a zeleniny, ale i masa a mouky.

Připlácíme si rovněž za bydlení a služby s ním spojené, i když se rychlost zvyšování těchto nákladů pozvolna snižuje.

PSALI JSME:
Inflace brzdí. Stále se však drží mimo toleranční pásmo

Inflace se přiblížila trojce a už v následujícím měsíci pod ní nejspíše spadne. Předpokládáme, že se ještě v průběhu letošního roku inflace dostane pod dvouprocentní cíl ČNB, nicméně pravděpodobnost deflace zůstává velmi nízká. Je to podstatné především z pohledu možných nekonvenčních opatření, o nichž centrální banka informovala v pondělí.

Ačkoliv inflace už není a ještě dlouho ani nebude problémem české ekonomiky, je třeba jí právě z tohoto pohledu věnovat velkou pozornost. Manévrovací prostor ČNB je v rámci tradičních mezí už téměř vyčerpaný, a tak případné zrychlení desinflačního trendu může centrální banku tlačit do nestandardních řešení. Záporné úrokové sazby by byly asi tím posledním krokem.

Autor je analytik ČSOB
(Redakčně upraveno)

PSALI JSME:
Inflace bude proměnlivější, ale měla by klesat

Zavřít reklamu ×

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Odesláním vyslovujete souhlas s dokumentem Všeobecné podmínky používání webových stránek

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

Další z rubriky Finance

Zklidnění na devizových trzích

Po předchozích volatilních týdnech byl tento ve znamení zklidnění situace na globálním devizovém trhu. Dolar si v podstatě držel vůči euru relativně silné úrovně v blízkosti hladiny 1,06 USD/EUR.

Nejčtenější

Kurzovní lístek
Chci nakoupit
Chci nakoupit
Chci prodat
EUR
EUR
USD
GBP
CHF
JPY
DKK
NOK
SEK
CAD
AUD
PLN
HUF
HRK
RUB

Čtyři z deseti Čechů si nespoří na penzi. Nemají na to

Průzkum
Na penzi si nespoří čtyři z deseti Čechů, nejčastěji ti, kteří ji budou mít v budoucnu nejnižší. Vyplývá to z reprezentativního průzkumu, který pro Asociaci pro kapitálový trh ČR (AKAT ČR) uskutečnila agentura Perfect Crowd a který má redakce Finančních a ekonomických informací (FAEI.cz) k dispozici.