V ekonomice dál panují chmurné nálady

„V tuzemské ekonomice dál panují chmurné nálady,“ říká analytik ČSOB Petr Dufek a vysvětluje, že z výsledků květnového konjunkturálního šetření Českého statistického úřadu (ČSÚ) vyplývá, že nálada v české ekonomice zůstává blízko bodu mrazu. Zvlášť tedy v podnikatelském sektoru, kde se znovu snížila ve stavebnictví, obchodě i ve službách.
Propad podnikatelské nálady je zvláště citelný v oblasti služeb a pokračoval i v květnu. Ilustrační foto: Depositphotos.com

Jediné mírné zlepšení bylo podle Dufka vidět v průmyslu, nicméně šlo spíše o symbolický posun, než o návrat k předkoronovým úrovním. „Alespoň, že v největším tuzemském odvětví se čeká zlepšení na horizontu šesti měsíců,“ dodává.

„Propad podnikatelské nálady je zvláště citelný v oblasti služeb a pokračoval i v květnu. Podnikatelé v průmyslu a obchodu vykazovali v květnu zhruba stejný sentiment jako v dubnu, takže i v jejich případě lze hovořit o stabilizaci sentimentu, ovšem na svém historickém dnu,“ doplňuje hlavní ekonom Czech Fund a člen Národní ekonomické rady vlády (NERV) Lukáš Kovanda.

Zatímco podnikatelský sektor se dál utápí v depresi, spotřebitelská nálada se za poslední měsíc vcelku výrazně zlepšila. Nárůst důvěry ve spotřebitelském sektoru činil 11,8 bodu.

„Obavy spotřebitelů ze zhoršení jejich finanční situace nebo nezaměstnanosti se výrazně snížily, zatímco strach z inflace znovu narostl,“ komentuje další statistické údaje Dufek.

Čeští spotřebitelé, jak vyplývá ze statistických čísel, pociťují oproti dubnu menší obavy ohledně budoucího hospodářského růstu. „Méně se obávají i o vlastní finanční situaci, či o růst nezaměstnanosti. Výrazně naopak vzrostly jejich obavy z růstu cen a možná i v důsledku toho plánují více spořit. Tyto obavy nejspíše pramení z aktuálně pozorované inflace, která v dubnu dosáhla stále výrazných 3,2 %,“ vysvětluje ekonom Komerční banky Martin Gürtler.

PSALI JSME:
Důvěra spotřebitelů v evropskou ekonomiku je stále na bodu mrazu

„Spotřebitelé evidentně věří, že se ekonomická situace začne po uvolněních všech restrikcí postupně vracet do dřívějších kolejí,“ domnívá se analytik ČSOB Petr Dufek. Jak ukázala předběžná data Evropské komise z minulého týdne, spotřebitelská důvěra se v květnu zvýšila i v celé evropské ekonomice.

„Za tím stálo především rozvolňování restriktivních vládních opatření ve většině evropských států. I přes tento pozitivní signál však zůstává spotřebitelská důvěra i nadále nízká, a to jak v ČR, tak i ve zbytku Evropy,“ doplňuje Gürtler. Spotřebitelský segment v tuzemsku se podle Lukáše Kovandy např. díky zavedení kurzarbeitu nepotýká se zásadnějším nárůstem míry nezaměstnanosti, což rovněž pomáhá stabilizovat i důvěru spotřebitelů v ekonomiku.

„Ke zlepšení nálady přispěla také další vládní opatření jako podpora OSVČ formou paušální nepodmíněné podpory ve výši 25 tisíc korun nebo moratorium na splátky úvěru,“ říká ekonom. Současně ale upozorňuje na riziko, že s postupným ukončováním vládních podpůrných opatření, k němuž bude docházet v druhé polovině léta a na podzim, „nastane nejen růst míry nezaměstnanosti, ale pod tlakem se opět ocitne právě i ukazatel spotřebitelské důvěry“.

PSALI JSME:
Češi se začali bát propouštění. Důvěra v českou ekonomiku klesla na historické minimum

Zavřít reklamu ×

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Odesláním vyslovujete souhlas s dokumentem Všeobecné podmínky používání webových stránek

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

Další z rubriky Ekonomika

Hrozí růst cen pohonných hmot nad 40 korun za litr

Zlevňování pohonných hmot, jež přechodně nastalo v polovině března, vzalo za své. Zdražování přitom nekončí. Benzín v uplynulých sedmi dnech zdražil o 24 haléřů na litr, nyní se podle údajů společnosti CCS prodává …

Česká ekonomika v závěru roku 2023 solidně rostla

Konečný odhad tuzemského hrubého domácího produktu (HDP) za čtvrté čtvrtletí přinesl vzestupnou revizi mezičtvrtletního růstu ekonomiky z původních 0,2 na 0,4 procenta. V meziročním srovnání ekonomika vzrostla o 0,2 …

Nejčtenější

Kurzovní lístek
Chci nakoupit
Chci nakoupit
Chci prodat
EUR
EUR
USD
GBP
CHF
JPY
DKK
NOK
SEK
CAD
AUD
PLN
HUF
HRK
RUB

Jaká je budoucnost výškových dřevostaveb v Česku?

Analýza
V České republice stále platí zastaralá norma omezující výšku dřevostaveb na devět, respektive dvanáct metrů. Legislativa by se však měla brzy změnit. S ohledem na nespornou ekonomickou výnosnost projektů chtějí developeři stavět minimálně osmipatrové stavby (22,5 m), s výhledem do budoucna až osmdesátimetrové projekty, a to tzv. inženýrským způsobem.