Cestovní pojištění: Na co si dát pozor v době koronaviru

Poradna
Hranice se otevírají, léto se blíží a Češi řeší, kam vyrazí na dovolenou. Do zahraničí jich letos zamíří nepochybně méně, ale první si už užívají třeba na chorvatských plážích. Také pojišťovny obnovují nabídku cestovního pojištění, které je pro většinu Čechů dlouhodobě nezbytnou součástí výbavy na dovolenou. Co je dobré vědět při sjednávání pojistky v „době koronavirové“?
Ilustrační foto: Depositphotos.com

Pozornost byste měli věnovat především tomu, zda ministerstvo zahraničí do zvolené destinace doporučuje cestovat. To je i důležité vodítko pro pojišťovny.

V případě nemoci covid-19 by pojistné ústavy léčebné a další výlohy nehradily, pokud by člověk onemocněl v oblasti, kam ministerstvo v souvislosti s koronavirem nedoporučuje vycestovat. Sledujte proto aktuální informace na stránkách ministerstva. Hodí se i pro přehled o jiných hrozbách.

Většina pojišťoven deklaruje, že onemocní-li člověk koronavirem „v bezpečné zemi“, budou hradit léčebné výlohy, potřebnou hospitalizaci, asistenční služby i případnou repatriaci pacienta do ČR. Pokud by se situace v některém místě zásadně zhoršila v době, kdy už zde člověk pobývá nebo je právě na cestě, měla by se na něho pojistná ochrana vztahovat také.

Komplikace se mohou vyskytnout při nařízené karanténě v místě pobytu. Některé pojišťovny avizují, že by nehradily náklady na ubytování a stravu, ale pouze lékařská ošetření a další zdravotní péči.

Pozor na výluku pandemie a epidemie

Věnujte pozornost tomu, aby pojišťovna neuplatňovala výluku na pandemie či epidemie. Vzhledem k tomu, že pandemie covid-19 ve světě stále probíhá, představovala by tato výluka komplikaci pro pojistné plnění i v případě, že by člověk onemocněl koronavirem v zemi, která je z pohledu ministerstva bezpečná. Dobrou zprávou je, že tuto výluku nyní uplatňuje minimum pojišťoven.

Pokud se obáváte, že byste zájezd z důvodu onemocnění covid-19 (či jiné závažné komplikace) museli zrušit, pojistěte si i storno zájezdu, obzvlášť v případě, že dovolenou kupujete dlouho dopředu. Pojišťovny by neměly v tomto ohledu na koronavirus uplatňovat žádné výluky. Jen je třeba počítat s případnou spoluúčastí, ta se pohybuje okolo 20 procent z ceny.

Pro ty, kteří dají letos přednost dovolené v tuzemsku, by mohlo být užitečné cestovní pojištění, které platí i pro Českou republiku. V nabídce ho má několik pojišťoven. Hodí se obzvlášť těm, kteří nemají v rámci životního pojištění či pojištění domácnosti sjednané připojištění odpovědnosti v občanském životě. Z této pojistky by se hradily například škody, které byste na dovolené způsobili druhým, typicky třeba na kole při dopravní nehodě. Plnění je pak u vybraných pojišťoven možné získat při úrazech s trvalými následky či při ztrátě nebo poškození zavazadel.

Autor je pojistný analytik společnosti Broker Trust
(Redakčně upraveno)

PSALI JSME:
Strach z dovolené v cizině. Spousta Čechů zůstane doma

Zavřít reklamu ×

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Odesláním vyslovujete souhlas s dokumentem Všeobecné podmínky používání webových stránek

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

Další z rubriky Pojištění

Změny v povinném ručení se dotknou i vás

Kdo si myslel, že jsme si všechny změny v legislativě odbyli se začátkem roku, měl by zbystřit. S dubnem nám do života vstupují nová nařízení ohledně povinného ručení. Povinnost se rozšiřuje na více druhů vozidel, …

Nejčtenější

Kurzovní lístek
Chci nakoupit
Chci nakoupit
Chci prodat
EUR
EUR
USD
GBP
CHF
JPY
DKK
NOK
SEK
CAD
AUD
PLN
HUF
HRK
RUB