Banky rychlejší než stát, odložily splátky statisícům lidí

Ještě před tím, než vláda a parlament schválily zákon o odkladu splácet, stačily banky vyřídit asi 230 tisíc žádostí o odklad splácení úvěrů nebo hypoték. Po účinnosti zákona to už byly jen desítky tisíc požadavků. Vyplývá to z průzkumu České bankovní asociace (ČBA) mezi českými bankami.
Největší zájem o odklad splátek mají ve skupině Moneta živnostníci. Ilustrační foto: Depositphotos.com

Tuzemské banky obdržely přibližně 345 tisíc žádostí o odklad splátek úvěrů od soukromých osob i podnikatelů, které negativně zasáhla pandemie koronaviru. V celkovém objevu šlo o deset miliard korun.

Ještě před účinností zákona o odkladu splátek dostaly a vyřídily přibližně 230 tisíc žádostí. Od 17. dubna, kdy zákon začal platit, obdržely do konce měsíce dalších 80 tisíc požadavků. V květnu se počet žádostí výrazně snížil, doručeno bylo dalších 35 tisíc. Zákon umožňuje odklad splátek až do konce října.

Desetina klientů

Bankovní domy odhadují, že odklad využila přibližně desetina jejich klientů s půjčkami. Dvě třetiny žádostí se týkaly spotřebitelských úvěrů, čtvrtina hypoték a zbylou desetinu tvoří úvěry podnikatelům. Většina klientů požádala o odklad o šest měsíců.

PSALI JSME:
Odložené splátky nejsou žádný milodar. Hypotéky se prodraží o úroky, které naskakují pořád

„Odklad splátek z iniciativy bank, ministerstva financí a vlády je užitečným nástrojem a pomocí, která je ku prospěchu všech zúčastněných. Na konečné vyhodnocení je zapotřebí nyní vyčkat na závěr roku, kdy v listopadu mají všichni s odloženými splátkami zase začít splácet,“ řekl hlavní poradce České bankovní asociace Vladimír Staňura.

Odklad splátek uvítal rovněž analytik poradenské společnosti Deloitte David Marek, i když si myslí, že tísnivou situaci bankovních klientů měl řešit přednostně stát a nikoliv banky. Navíc je podle něho otázkou, kolik úvěrů se nakonec zaplatí.

„V horších ekonomických časech se zvyšuje podíl nesplacených půjček. Těch máme v Česku dosud minimum, zhruba čtyři procenta. Na konci roku ale očekávám, že jejich podíl může stoupnout i na dvojnásobek,“ citoval Marka deník e15.cz.

PSALI JSME:
Hypotéky. Odložením splátek si lidé nepomohou

Rychlá pomoc

Například Česká spořitelna vyřídila žádosti o odklad splátek od asi 72 tisíc individuálních klientů, přičemž s tím začala už 20. března, tedy téměř měsíc před účinností speciální zákona. Největší počet žádostí přitom dorazil v hned v prvních týdnech, čímž se podle spořitelny potvrdilo, že rychlá pomoc je v dobách krize klíčová.

Skupina Moneta obdržela do poloviny května vyřídila bezmála 78 tisíc odkladů splátek. „Vyřízené odklady splátek činí přibližně 1,8 miliardy korun,“ sdělila mluvčí Zuzana Filipová. Největší zájem o odklad splátek mají ve skupině Moneta živnostníci, jejich odklady tvoří 24,6 procent z celkového portfolia banky. Spotřebitelské úvěry tvoří 16,4 procent, odklad hypoték pak 11,5 procent.

Nyní je u všech bank „přísun“ nových žádostí už poměrně malý, jen několik tisíc za den. U větších bank to jsou stovky denně, u menších desítky nebo jednotky. Banky žádosti vyřizují obratem, zamítnutých je do jednoho procenta.

PSALI JSME:
Odložit splátky nebo konsolidovat úvěry?

Zavřít reklamu ×

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Odesláním vyslovujete souhlas s dokumentem Všeobecné podmínky používání webových stránek

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

Další z rubriky Finance

Koruně se na úvod týdne dařilo

Do velikonočního týdne vstoupily středoevropské měny povzbudivě. Polský zlotý, maďarský forint i česká koruna během pondělní seance posilovaly. Společným jmenovatelem byl slábnoucí dolar na trhu s eurem, což lze ale …

Nejčtenější

Kurzovní lístek
Chci nakoupit
Chci nakoupit
Chci prodat
EUR
EUR
USD
GBP
CHF
JPY
DKK
NOK
SEK
CAD
AUD
PLN
HUF
HRK
RUB