Podílové fondy: Květen ve znamení zvýšené volatility

Podílové fondy v květnu většinou stahovaly propady, které si připsaly na přelomu února a března, kdy na finančních trzích panoval výrazný koronavirový pokles. Kladného zhodnocení od začátku roku dosahují jen korunové fondy peněžního trhu a dluhopisové fondy. Vyplývá to z Broker Consulting Indexu podílových fondů za květen 2020.
Ilustrační foto: Depositphotos.com

Kladné zhodnocení neplatí dluhopisové fondy v jiné, než české měně, jak vyplývá z dat indexu za květen. Dluhopisové fondy zvýšily propad na -3,70 procenta, přičemž před rokem byly „ve ztrátě“ jen procento a půl.

Fondy peněžního trhu v jiné, než české měně podle indexu jsou těsně nad nulou s výkonností 0,13 %, což meziročně znamená propad o půl procenta a za posledních pět let o více než dvě procenta.

Nejhorší výkonnost aktuálně vykazují „nekorunové“ komoditní fondy, a to mínus 21,60 %. Ty korunové fondy jsou na tom o pět a půl procenta lépe (-16,10 %).

Za komoditními fondy následují akciové fondy s propadem -14,66 %, respektive -8,90 procenta v korunách. Korunové i nekorunové nemovitostní fondy vykazují za květen shodnou mínusovou výkonnost 9,80 %. Stejně na tom jsou i fondy fondů s výkonností -6,49 procenta.

Investiční společnosti považují za hlavní příčinou poklesu majetku ve fondech „tržní přecenění“. Za první kvartál letošního roku zaznamenaly pokles hodnoty majetku akciové a strukturované fondy. Fondům peněžního trhu, nemovitostním, smíšeným a dluhopisovým fondům naopak za uvedené období majetek narostl.

Podle Lukáše Vokela, produktového analytika společnosti Broker Consulting, můžeme očekávat, že na finančních trzích bude i nadále panovat zvýšená volatilita, která může některé investory uvrhnout do další nervozity.

PSALI JSME:
Tři investiční poučení po koronavirové korekci. Přijde růst, či pokles?

Zavřít reklamu ×

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Odesláním vyslovujete souhlas s dokumentem Všeobecné podmínky používání webových stránek

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

Další z rubriky Investice

Nejčtenější

Kurzovní lístek
Chci nakoupit
Chci nakoupit
Chci prodat
EUR
EUR
USD
GBP
CHF
JPY
DKK
NOK
SEK
CAD
AUD
PLN
HUF
HRK
RUB