Evropský automobilový sektor zažívá krušné časy

Názor
Evropské sdružení výrobců automobilů tento týden zveřejnilo květnové počty registrací nových osobních automobilů, které byly ve srovnání s loňskem zhruba poloviční. Oproti dubnu se vlivem postupného rozvolňování protikoronavirových opatření sice pokles zmírnil, i nadále však zůstává výrazný.
Květnové počty registrací nových osobních automobilů v EU byly ve srovnání s loňskem zhruba poloviční. Ilustrační foto: Depositphotos.com

Dvouciferným tempem se počty registrací snižovaly ve všech státech Evropské unie a také u všech výrobců. Vyhlídky pro následující období však také nejsou zrovna růžové. Již před koronavirovou krizí se výrobci automobilů, včetně navazujících dodavatelských odvětví, potýkali s celosvětovým nedostatkem poptávky a s přechodem na přísnější emisní limity.

Současná situace útlum poptávky pravděpodobně dále urychlí. Nepůjde jen o to, že automobily představují luxusní statek, po kterém v době krize poptávka zcela logicky klesá, nýbrž i to, že během karanténních opatření došlo ke změnám, které mohou mít na automobilový průmysl zásadní dopad.

Jde o stále se rozšiřující trend výkonu práce na dálku, který vede k nižší potřebě i frekvenci se přemisťovat. To může vést k preferenci sdílení automobilů, upřednostnění jiných způsobů dopravy, či jednoduše k pozvolnější obměně stávajících automobilů v důsledku nižšího opotřebení. Vše uvedené však vede k jedinému – k nižší poptávce po automobilech.

Autor je ekonom Komerční banky
(Redakčně upraveno)

PSALI JSME:
Po nových automobilech neštěkne ani pes

Zavřít reklamu ×
  1. To je všechni vina Bruselu.Euro 6 je nesmyslná emisní norma pro osobní auta a elektrické auto je ropák roku.

  2. Přišek koronavirus a automobilky jsou na huntě ! Za „X“ let každá automobilka rejžovala neskutečné peníze z každého prodaného auta a teď chudácu nemají na chleba ? Vždycky to odnesou obyčejní zaměstnanci, vedení těchto firem má peněz víc než dost. Krom toho, můžou prodávat auta za rozumné peníze a budou toho prodávat víc !!! Výrobní hodnota auta je 60 tisíc korun a přesto se to prodává za půl míče i víc ?
    Není něco špatně ?

    • Vencl, radeji nekomentovat, cemu nerozumet, vyrobni hodnota auta 60000, haha, a co vyvoj, investice, odbory, atd…. zalezt do komory

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Odesláním vyslovujete souhlas s dokumentem Všeobecné podmínky používání webových stránek

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

Další z rubriky Ekonomika

Ceny ve stavebnictví stále rostou

Investoři i drobní stavebníci už mnoho měsíců doplácejí na rostoucí ceny ve stavebnictví, které jim výrazně zvyšují náklady. A nic se na tom stále nemění, zdražování stále pokračuje. Podle aktuálních dat Českého …

Nejčtenější

Kurzovní lístek
Chci nakoupit
Chci nakoupit
Chci prodat
EUR
EUR
USD
GBP
CHF
JPY
DKK
NOK
SEK
CAD
AUD
PLN
HUF
HRK
RUB