Ceny vepřového? Aby se v nich prase vyznalo

Pokud nejste zapřisáhlí vegetariáni, museli jste si toho při nákupech všimnout: Od loňského podzimu průměrná maloobchodní cena za kilo vepřového stoupla z počáteční stovky na 115 korun. Chovatelé prasat jsou v tom ale nevinně. Výkupní cena za kilogram živé váhy se za stejnou dobu naopak snížila z 34 na 26 korun.
Česko je ve výrobě vepřového soběstačné pouze z 35 procent nutné produkce. Foto: Pixabay

„Naši chovatelé prasat drží krok se stále se zpřísňujícími předpisy, jejichž realizace je velmi nákladná. Do chovů jsou investovány nemalé finanční prostředky, a na zemědělce je vyvíjen stále silnější tlak ze všech stran. Efektivita chovů stoupá, ale přesto má stále většina firem co dělat, aby se na trhu vůbec udržela,“ konstatoval předseda Svazu chovatelů prasat Josef Luka.

MADE IN EU

Česko je ovšem ve výrobě vepřového soběstačné pouze z 35 procent nutné produkce. Před možným růstem jeho cen už na sklonku roku 2017, kdy statistická čísla nebyla kompletní, varovala Agrární komora ČR.

V posledních létech domácí produkce dokonce klesala. Jen loni to bylo o 4,2 procenta na 211 001 tun. Celkový úbytek za tři roky činí podle Ministerstva zemědělství ČR celých 25 000 tun.

Zbytek spotřeby na českém trhu vyplňuje dovoz. Tvoří jej nadprodukce z ostatních zemí EU. Tu podle komory umožnují výrazně vyšší podpory od národních vlád původních zemí EU, které motivují zemědělce, ale i zpracovatele.

Prodejci, zejména nadnárodní řetězce, navzdory proklamacím o podpoře českých dodavatelů tuzemské producenty vepřového nijak nešetří. Pokud chtějí, aby maso od nich leželo na pultech vedle další evropské produkce, nezbývá jim, než se skřípěním zubů klesající výkupní ceny akceptovat.

SKONČÍ TUZEMSKÉ CHOVY?

„Pokud není domácí produkce jakéhokoliv zboží dostatečná, stává se stát do určité míry rukojmím obchodníků a dovozů. Živočišná výroba obecně je investičně i provozně náročná a podnik, který s ní jednou skončí, se již velice těžce rozhoduje k jejímu obnovení, obzvláště za situace, když je nejasný dlouhodobý odbyt,“ uvedl Jiří Felčárek z Agrární komory ČR.

„Bez uplatnění produkce na trhu, případně při dlouhodobém prodeji na hranici nákladů, se každý rozhoduje co dál, zda investovat, nebo sektor opustit. Samozřejmě s ohledem na zaměstnanost, vstupy, technologie či logistiku a odbyt je živočišná výroba náročnější a mnoho zemědělců tak existenčně řeší co dál,“ dodal Felčárek.

Sdílet:

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Odesláním vyslovujete souhlas s dokumentem Všeobecné podmínky používání webových stránek

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Další z rubriky Ekonomika

Cukr a káva na houpačce

Cukr i káva v posledních týdnech oživily skoro až k 25 %. Po měsících prodeje dosáhl minulý měsíc cukr desetiletého minima a káva dvanáctiletého. Hlavním motorem pokračujícího oslabení je propad brazilského realu v …

Nejčtenější

Pronajala si chalupu. A s ní i nevraživého souseda

Pronajmout si chalupu na dovolenou je běžná věc. Člověk čeká, že když zaplatí deset patnáct tisíc za měsíc, a v sezóně na žádaném místě za týden třeba i dvojnásobek, tak vše bude v pohodě. Jenže v takové chaloupce …

Pálenka z garáže je svátost, ale ilegální

Česko doslova přetéká ovocem. Zahrádkáři se radují, že bude hodně pálenky. A někteří si ji dělají doma ve sklepě nebo v garáži. Bývá to svátost a chlouba, ale kromě potenciálních zdravotních rizik jde především o …
Rolovat nahoru