Češi kvůli pandemii pijí nejméně piva od roku 1989. O tvrdý alkohol jejich zájem neklesá

Názor
Pandemie v mnoha ohledech přiměla Čechy ke zdravějšímu stravování. Ať už dobrovolně či vynuceně. Snaha o posílení imunitního systému je například vede ke konzumaci většího množství ovoce a zeleniny a hovězí maso nahrazují drůbežím, či dokonce rybami. Zavřené hospody a restaurace je zase přiměly pít méně piva. 
Zavřené hospody a restaurace přiměly Čechy pít méně piva. Ilustrační foto: Depositphotos.com

Spotřeba „národního nápoje“ tak loni klesla pod 140 litrů na osobu, poprvé minimálně od roku 1989, od kdy Český statistický úřad zveřejňuje příslušnou časovou řadu. Naproti tomu roční spotřeba lihovin se meziročně prakticky nezměnila, klesla ze 7,1 na rovných sedm litrů na obyvatele.

Češi v průměru loni zkonzumovali 139,9 litru piva, tedy zhruba 280 „půllitrů“, na osobu. Denně si tak dopřejí v průměru o trochu víc než „třetinku“ zlatavého moku. V celém období po roce 1989 pivu nejvíce holdovali v roce 2005, kdy zkonzumovali 163,5 litru piva na osobu, tedy 327 „půllitrů“.

PSALI JSME:
Účet za pandemii: Čepované pivo je šest miliard v mínusu

Lihovin ovšem Češi loni stále pili více než v první polovině uplynulého desetiletí, kdy se v letech 2011 až 2015 průměrná spotřeba lihovin na hlavu pohybovala soustavně pod úrovní sedmi litrů ročně. Přitom ministerstvo financí loňské navýšení spotřební daně z lihovin zdůvodňovalo snahou o odrazení od jejich spotřeby. Výsledky této snahy tak zatím příliš patrné nejsou.

Pandemické omezení konzumace piva, ale také vína, je výraznější, než omezení konzumace lihovin. Zavření hospod a restaurací tak na spotřebu „tvrdého alkoholu“ dolehlo relativně nejméně. Češi evidentně prakticky plně nahradili nemožnost jeho konzumace v pohostinském zařízení konzumací v domácích podmínkách.

Autor je hlavní ekonom Trinity Bank a člen Národní ekonomické rady vlády (NERV)
(Redakčně upraveno)

PSALI JSME:
Spotřební daně z alkoholu v Česku nefungují. Stát přichází o miliardy

Zavřít reklamu ×

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Odesláním vyslovujete souhlas s dokumentem Všeobecné podmínky používání webových stránek

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

Další z rubriky Spotřebitel

Obědová menu zdražila více v krajích, než v Praze

Ještě před necelými deseti lety se obědové menu všude v republice, i v Praze, vešlo pod stovku. V roce 2013 vyšlo v Praze obědové měnu průměrně na 98 korun. V krajských městech stálo v té době menu vesměs méně než …

Nejčtenější

Nechcete už pracovat? Začněte počítat…

Už se vám nechce pracovat, protože jste se podle vašeho mínění už napracovali dost? Pak je ta správná chvíle spočítat si, zda máte nárok na starobní důchod, případně předdůchod či předčasný důchod. Pokud ještě ne, …
Kurzovní lístek
Chci nakoupit
Chci nakoupit
Chci prodat
EUR
EUR
USD
GBP
CHF
JPY
DKK
NOK
SEK
CAD
AUD
PLN
HUF
HRK
RUB