České restaurace musí vyhazovat neprodané jídlo, ačkoliv ho chtějí rozdat

Vybrané obchody se každý rok zapojují do Národní potravinové sbírky. Tisíce lidí tak vyráží do prodejen, aby pro potřebné nakoupily trvanlivé potraviny a drogerii. Na druhé straně však stojí restaurace, které jsou nuceny jídlo denně vyhazovat, upozorňuje společnost Storyous. Ačkoliv by významná část provozovatelů restaurací preferovala potraviny rozdat, ve skutečnosti končí v koši. České vyhlášky totiž distribuci nespotřebovaného jídla do charit prakticky neumožňují. Je to obrovská škoda – jak pro potenciální strávníky, tak pro samotné restaurace.

Jen v roce 2017 se v českém pohostinství vyhodilo 100 tisíc tun potravin. Samozřejmě, že část vyhozeného jídla tvoří zkažené suroviny nebo zbytky po vaření. Jenže pravdou je, že významné množství je už hotové jídlo, které si nenašlo svého konzumenta. A tak na konci dne letí do koše. Naprosto zbytečně, je nezávadné, čerstvé a dobré,“ říká Igor Třeslín, šéf společnosti Storyous. Zdůrazňuje, že mnozí lidé, kteří mají hlouběji do kapsy nebo se nacházejí v těžké životní situaci, by připravené pokrmy nesmírně ocenili.

Přísné vyhlášky rozvoz neumožňují

Podle průzkumu, který si Storyous udělala mezi svými klienty z řad restaurací, by většina provozovatelů pohostinství uvítala, kdyby mohla nesnědené jídlo rozdat.

„Plýtvání potravinami předcházíme už při samotném plánování menu, kdy se snažíme, aby na sebe všechno navazovalo. Pokud ale přesto něco zbude, darování je pro nás určitě daleko lepší možnost, než abychom jídla, která pečlivě připravujeme, jen tak hodili do koše,“ uvádí Maja Vavřačová, manažerka restaurace Bistro Monk v Praze na Starém Městě.

Restaurace, které mají o distribuci nesnědeného jídla zájem, ale naráží na legislativní překážku. Vyhlášky to totiž kvůli hygieně reálně neumožňují, jejich pravidla na rozvoz pokrmů jsou totiž příliš přísná. Charity tak o tento zdroj čerstvého jídla zcela zbytečně přichází.

Zahraničí je vstřícnější a flexibilnější, Česko by se mělo inspirovat

V londýnském řetězci PRET, ale i jinde v zahraničí, je distribuce nesnědeného jídla běžná praxe. Celý den se připravuje občerstvení a to, které se neprodá, putuje večer směrem k potřebným. Firma PRET si dokonce vybudovala vlastní flotilu dodávek, jen aby sendviče i saláty dorazily charitám včas. Dává to smysl – z řad těch, kteří zbylé jídlo ocení, by se jen těžko rekrutovali klasičtí zákazníci, takže firma o žádné peníze nepřichází. Může existovat s pocitem, že jídlo, které připravila, přece jen splnilo alespoň svůj základní účel a nasytilo. Běžní zákazníci, kteří za občerstvení platí, pak takový altruistický přístup oceňují,“ vysvětluje Třeslín. Podobné aktivity tak restauracím pomáhají budovat značku zodpovědných společností.

Česko se tedy může zahraničím inspirovat. Je hezké jedenkrát do roka kupovat trvanlivé mléko a balené těstoviny. Ale sociálně slabší lidé by zcela jistě ocenili, kdyby si mohli dát i kvalitní a už připravené jídlo. Restaurace o to také stojí. Nemělo by se jim stát v cestě,“ uzavírá Třeslín.

Sdílet:

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Odesláním vyslovujete souhlas s dokumentem Všeobecné podmínky používání webových stránek

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Další z rubriky Tiskové zprávy

Tipy na dárky, které pomáhají. Jaké jsou mezi Čechy nejoblíbenější?

Dárky, které pomáhají potřebným, jsou mezi Čechy čím dál tím oblíbenější. Nabízí totiž netradiční způsob, jak obdarovat blízké a zároveň udělat dobrý skutek. Koupí dárkového certifikátu lidé ročně přispějí až statisíce korun na pomoc lidem v nouzi doma i v zahraničí.

Zaměstnanci Sberbank splnili více než 300 vánočních přání

Zaměstnanci Sberbank plní vánoční přání dětem a seniorům. Klientům domovů seniorů či dětem pobývajícím v dětských domech nakoupili přes 300 dárků, o které si napsali Ježíškovi. Na Štědrý večer si tak ti mladší rozbalí vytouženou panenku, auto na ovládání, dřevěné kostky nebo stavebnici, ti starší pak pěknou …

Nejčtenější

Nechcete už pracovat? Začněte počítat…

Už se vám nechce pracovat, protože jste se podle vašeho mínění už napracovali dost? Pak je ta správná chvíle spočítat si, zda máte nárok na starobní důchod, případně předdůchod či předčasný důchod. Pokud ještě ne, …

Část domácností se řítí do finanční propasti

Hospodaření některých českých domácností je dlouhodobě jen těžko udržitelné. Ačkoli se majetková a finanční situace za poslední dvě dekády celkově zvedla, je tu i jeden hodně rizikový faktor: v porovnání s výší mezd …

Měli by mít Češi na trhu práce přednost? V Česku už pracuje přes půl milionu cizinců

Analýza
Nadprůměrně pozitivní ekonomický vývoj Česka a vysoká životní úroveň, která je na obdobné té v západoevropských zemích. To jsou lákadla pro kvalifikované pracovní síly ze zemí severní, západní a jižní Evropy. Od našeho vstupu do EU v roce 2004 v Česku značně přibylo zaměstnaných cizinců z ekonomicky vyspělejších evropských zemí – za prací k nám přišlo 25 tisíc nových pracovníků.

Partneři Portálu

NOOL
Rolovat nahoru