Čtvrtina restaurací už zřejmě neotevře

V pondělí se pro 73 dnech znovu otevřely vnitřní prostory restaurací, bister a barů. Čtvrtina podniků ale zůstala uzavřená, jak vyplývá z dat společnosti Storyous, která dodává pokladní systémy do zhruba tří tisíc restauračních zařízení v Česku a zpracovává přibližně deset procent obratu v české gastronomii.
Je možné, že čtvrtina restaurací už vůbec neotevře. Ilustrační foto: FAEI.cz

Dubnová interní data předních tuzemských pivovarů v dubnu přitom předpokládala, že po koronakrizi již znova neotevře „jen“ zhruba deset procent českých hospod, restaurací a dalších stravovacích provozů, tedy 2200 provozoven.

„Vnitřní prostory v pondělí 25. května otevřelo prakticky stejné množství restaurací jako v pátek. To znamená, že k provozovnám, které už vydávaly jídlo a pití s sebou, nikdo další nepřibyl. Je tak možné, že čtvrtina restaurací už vůbec neotevře,“ upozorňuje Igor Třeslín, ředitel společnosti Storyous. Podle něj se v porovnání s únorem současné průměrné denní tržby tuzemských restauračních zařízení se pohybují pouze na úrovni 62 %.

PSALI JSME:
Oblíbeného piva se už možná nenapijete. Zahubí ho koronavirus

Jeden z důvodů, proč restaurace vykazují nízké zisky, je obava hostů navštěvovat restaurace. „Z našich průzkumů vyplývá, že až třetina lidí má kvůli strachu z nákazy koronavirem obavy chodit do restaurací,” říká Třeslín.

Právě z toho důvodu vznikl projekt Bezpečná restaurace. Ten sdružuje podniky, které se zavázaly dodržovat předepsané hygienické standardy, jako je například vzdálenost minimálně jeden a půl metru mezi stoly, vyznačený prostor pro čekání hostů nebo také možnost bezkontaktní platby. Samozřejmostí je dezinfekce míst po každém hostovi, ochrana personálu a pravidelné měření teploty.

PSALI JSME:
Po koronakrizi už neotevřou více než dva tisíce hospod a restaurací

×
  1. Kéž by to byla pravda. Z těchto “náleven” jen lezou opilci,kteří dělají problémy.Alkohol a cigarety pořádně zdanit aby krabička cigaret byla za 200 kč a půllitr piva za 100 kč.

    • S politovanim jsem zjistil , ze jedna nejmenovana restaurace nedaleko Pavlaku v jedne pricne ulici od nej smerem na Mirak otevira. Pred korunovu krizi jsme se tam sesli asi 2 x na firemnim posezeni. Tak sproste okradani pinglem a cisnici , doslova neskutecne drze pripisovani carek za pivo se hned tak nevidi. Pinglovi tam rikali David , jak se jmenovala ta coura nevim. Kazdopadne i s devcaty ktera pivo nepiji nas vysel rozpocet asi 12 piv na hlavu . Tam jiz nikdy vice a jak ta koruna zacala , uprimne jsem se tesil ze presne tenhle pajzl zkrachuje. Snad tomu i drzel palce. Nezbyva nez plan B o kterem jsme uvazovali. COI v plne sile tim smerem nejak na zaklade takzvaneho obcanskeho upozorneni .

  2. Mám z těch restaurací smíšené pocity. Čekal bych, že se budou snažit klienty uspokojit aby si trochy vydělali. Ale v sobotu v poledne jsme v Hodoníně ve středu města zamířili do restaurace (vývěska lákala na guláš, řízek, smažák a podobně) a chtěli si dát oběd. Ale ouha – kuchařka už šla domů a tak už neměl kdo vařit. Takže to asi nebude s těmi problémy tak strašné.

  3. Tak nevím,co si o tom všem mám myslet.Jaká hygiena?Ano otřou židle a stoly a co dál?Půlitry umejou ve studené vodě?!A co WC?Výkaly z člověka jsou prudce nakažlivé,když bude člověk nakažený covidem.To nikdo neřeší a musel by být někdo z personálu nonstop na záchodech a desinfikovat vše po každém zákazníkovi co udělá potřebu!To žádná restaurace nedělá!!!Proto já do těhle nedůležitých podniků nikdy nevkročím!Nehodlám skončit na trubce a pak dýchat zem pod kytkama ani náhodou.Kdo na to nemá,ať zavře podnik a jde sklízet zeleninu na pole!Nechápu proč nepochopí majitelé restaurací,že rozumní lidé do těchto podniků nikdy nevkročí.Zdraví máme jenom jedno a že už nebudou vydělávat milióny je mi jedno.

    • Nemáte pravdu, máme malou pizzerii, vše dezinfikujeme po každém hostovi, stoly, židle, WC, kliky. Veškeré sklo prochází myčkou. U vchodu máme dezinfekci, stejně jako na WC, ale bohužel zatím ji nikdo z hostů nepoužil a to nemluvím o nerespektování nošení roušek. Tak kde je chyba?

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Odesláním vyslovujete souhlas s dokumentem Všeobecné podmínky používání webových stránek

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

Další z rubriky Podnikání

Hospody a restaurace bojují o každou hodinu

Sektor gastronomie už letos přišel na tržbách minimálně o 30 miliard korun. Podnikatelům v pohostinství vadí, že vláda s nimi předem nekonzultuje zaváděná restriktivní opatření a nehledá kompromisní řešení, které by …

Nejčtenější

Nechcete už pracovat? Začněte počítat…

Už se vám nechce pracovat, protože jste se podle vašeho mínění už napracovali dost? Pak je ta správná chvíle spočítat si, zda máte nárok na starobní důchod, případně předdůchod či předčasný důchod. Pokud ještě ne, …
Kurzovní lístek
Chci nakoupit
Chci nakoupit
Chci prodat
EUR
EUR
USD
GBP
CHF
JPY
DKK
NOK
SEK
CAD
AUD
PLN
HUF
HRK
RUB
Rolovat nahoru