Horko v práci? Slabý pracovní výkon a hrozba koronaviru

Téměř dvě pětiny zaměstnanců podle průzkumu společnosti SSI Group sužuje na pracovišti příliš vysoká nebo nízká teplota. V horkých letních dnech přitom pracovní výkon klesá až o polovinu. Zajistit vhodné hygienické podmínky včetně odpovídající teploty přitom patří mezi základní povinnosti každého zaměstnavatele. Navíc jde o významnou prevenci proti šíření viru covid-19.
Často není snadné shodnout se na ideální teplotě pro všechny zaměstnance. Ilustrační foto: Depositphotos.com

Zvláště v parných letních dnech je práce v mnohých kancelářích, ale i na jiných místech téměř nesnesitelná. Kvůli přehřátí a dehydrataci organismu hrozí vyčerpání, v krajních případech rovněž zdravotní potíže včetně bolesti hlavy, křečí nebo závratí. Dalším nepříjemným důsledkem je výrazné snížení pracovní výkonnosti.

Při lehké fyzické námaze dosahuje člověk stoprocentního výkonu při teplotách do 22 stupňů Celsia. Při teplotě 27 stupňů klesá výkonnost o čtvrtinu a při teplotě okolo 30 stupňů dokonce o celou polovinu.

Důležitá je rovněž optimální relativní vlhkost vzduchu, která by se měla pohybovat okolo padesáti procent. Má to i své zdravotní důvody: Takové prostředí je nejméně vhodné pro množení a přenos bakterií a virů včetně nového koronaviru.

Zajistit hygienické podmínky, bezpečnost a ochranu zdraví při práci všem svým zaměstnancům je základní povinností každého zaměstnavatele. A právě vhodná teplota na pracovišti patří obecně k nejdiskutovanějším tématům bezpečnosti práce.

PSALI JSME:
10 tipů, jak zvládnout vedro v kanceláři

Posouzení, zda je práce vykonávána v takzvaném teplotním riziku, se provádí měřením kulovým teploměrem. Zaměstnanci jsou posléze zařazeni do jedné z osmi tříd podle druhu vykonávané práce a podle jejich průměrného a celkového energetického výdeje – fyzické zátěže. Tato stupnice ale pouze orientační, proto si musí podnik podle vlastního uvážení zařadit své zaměstnance do vhodné kategorie a stanovit odpovídající pitný režim, přestávky případně zkrácení pracovní doby.

„V moderních kancelářských a výrobních budovách je řízení teploty díky vzduchotechnice a klimatizačním jednotkám jednodušší. Často ale není snadné se shodnout na ideální teplotě pro všechny zaměstnance, někteří si totiž naopak stěžují na chladné prostředí. Snažíme se ale se zaměstnavateli najít vždy nejlepší kompromis,“ říká Radek Škrabal, provozní ředitel společnosti SSI Group, která zajišťuje správu stovky budov různého charakteru.

„Naše doporučení je nastavení centrálního vzduchotechnického systému v letních měsících na parametry nejméně vhodné pro šíření bakterií a virů tzn. udržovat vnitřní prostředí budovy při 22 stupňů Celsia a relativní vlhkosti vzduchu kolem 50 procent. Tyto podmínky jsou podle studií nejméně vhodné pro množení a přenos bakterií a virů. S ohledem na covid-19 doporučujeme také měnit častěji filtrační vložky do vzduchotechniky,“ dodává Škrabal.

PSALI JSME:
Hrozí kolapsy a úžehy. Přehřátí může člověka i zabít

Zavřít reklamu ×

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Odesláním vyslovujete souhlas s dokumentem Všeobecné podmínky používání webových stránek

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

Další z rubriky Zaměstnání

Nabídka volných pracovních míst klesá

Navzdory nepřesvědčivým výsledkům české ekonomiky v posledním roce a půl se situace na trhu práce rozhodně nijak dramaticky nevyhrotila. Ekonomika byla sice v útlumu, na trh práce přicházeli další lidé, nicméně …

Nejčtenější

Kurzovní lístek
Chci nakoupit
Chci nakoupit
Chci prodat
EUR
EUR
USD
GBP
CHF
JPY
DKK
NOK
SEK
CAD
AUD
PLN
HUF
HRK
RUB

O kolik zdražil řízek, guláš nebo smažák. Velké srovnání cen

Analýza
Restauracemi se v úvodu roku prohnala vlna skokového zdražování způsobená zvýšením DPH. Navzdory klesající inflaci jsou březnové ceny v průměru o osm procent vyšší než před rokem. O kolik ale za posledních pět let zdražila běžná jídla, jako je svíčková, řízek nebo guláš? Společnost Dotykačka poskytla Finančním a ekonomickým informacím (FAEI.cz) detailní údaje o růstu cen vybraných pokrmů.