Inflace zpět na cíli

Inflace se v červnu po dvou měsících vrátila na dvouprocentní cíl České národní banky (ČNB). Tento výsledek je pro trhy překvapením, jelikož v rámci ankety agentury Bloomberg žádný z analytiků neodhadoval takovýto pokles. Koruna v návaznosti na zveřejnění tohoto údaje oslabila a prolomila hranici 25,30 EUR/CZK.
Česká koruna pokračuje v trendu oslabování. Ilustrační foto: Depositphotos.com
Česká koruna pokračuje v trendu oslabování. Ilustrační foto: Depositphotos.com

Hlavním důvodem meziročního poklesu z 2,6 procenta v květnu na současná dvě procenta byl další pokles v oddíle potraviny a nealkoholické nápoje, které poklesly o přibližně čtyři procenta. Na nižší inflaci měly pozitivní vliv také ceny v oblasti dopravy či rekreace a kultury.

Naopak pokračuje růst cen v oblasti bydlení, kdy i nadále rostou ceny vodného, stočného a elektřiny dvouciferným tempem. Opět se snížilo tempo růstu cen zboží, z 0,9 na 0,2 procenta. Služby nadále rostou zhruba pětiprocentním tempem, kdy ceny ve stravování a ubytování nadále vykazují vysoký růst.

Květnová verze makroekonomické prognózy ČNB predikovala červnovou inflaci ve výši 2,4 procenta, a tento výsledek tak může bankovní radu mírně nalomit v jejich přesvědčení, že bude třeba zvolnit další uvolňování měnové politiky.

I z tohoto důvodu koruna pokračuje v trendu oslabování, které pozorujeme již od června. Domníváme se, že existuje další prostor pro snižování sazeb a tento výsledek nás v tom přesvědčení ujišťuje. Na srpnovém zasedání ale přesto očekáváme zpomalení tempa snižování sazeb a tentokrát snížení o 25 bazických bodů.

Červnový výsledek skončil výrazně pod naší i tržní prognózou včetně predikce České národní banky. Inflace je zpět na jejím dvouprocentním cíli, nicméně proinflační rizika nadále existují. Zásadním bude další vývoj v oblasti potravin, kde oproti předpokladům zatím pokles cen v této oblasti příliš nezpomaluje.

Autor je analytik Raiffeisenbank
(Redakčně upraveno)

Ilustrační foto: Depositphotos.com

Zavřít reklamu
Sdílet článek
Diskuse 0
Sdílet článek
Diskuse k tomuto článku je již uzavřena