Jsme národ všežravců, ale výjimek přibývá

Průzkum
Maso a zase maso. Anebo ne. Češi patří k národům, které do svého jídelníčku pravidelně zahrnují maso. Stravu s vyloučením či omezením masa preferuje deset procent populace. Úplně bez masa se stravují čtyři procenta Čechů, mezi nimiž převládají lidé do 44 let. Veganskou stravu nejvíce vyhledávají mladí lidé do 35 let. Vyplývá to z květnového výzkumu o veganství v Česku, organizovaného agenturou Ipsos ve spolupráci s Asociací společenské odpovědnosti.
Jsme národ všežravců, ale výjimek přibývá. Ilustrační foto: Depositphotos.com

V evropském kontextu Češi patří k národům, které jí vše a v jejich stravě převládá zejména maso. 90 procent české populace při konzumaci neřeší, zda jde o potraviny živočišného či rostlinného původu.

Na opačném pólu jsou v Turecku, kde se masu vyhýbá téměř polovina populace. Maso a masné výrobky u nás častěji konzumují muži, alespoň jednou týdně jí maso 82 % mužů a 77 % žen. Do budoucna chce více rostlinných produktů na úkor živočišných do svého jídelníčku zařadit 28 % Čechů.

Alternativním způsobům stravování jsou více otevření mladí lidé, a to jak v Česku, tak ve světě. Novým trendem vedle veganství a vegetariánství je flexitariánství. Lidé, kteří se takhle stravují, konzumují maso nebo ryby pouze příležitostně. Z výzkumu vyplývá, že mezi Čechy jsou jich čtyři procenta.

„Na rozdíl od těch, kdo maso nekonzumují vůbec a těch, kdo kombinují jak živočišnou, tak rostlinnou stravu, flexitariáni dodržují současný způsob stravování nejkratší dobu. Zřejmě to souvisí se skutečností, že od vědců stále častěji slýcháme, jaké negativní dopady má živočišná produkce na životní prostředí a na změnu klimatu, což mnoha z nás není lhostejné,“ uvádí Lucie Mádlová, zakladatelka a výkonná ředitelka Asociace společenské odpovědnosti.

Co se týká zdravého životního stylu, téměř dvě třetiny populace ho nijak neřeší. Z výzkumu Ipsos vyplývá, že pouze 38 % Čechů se stravuje dle zásad zdravé výživy. Právě zdravá výživa a snaha o snížení hmotnosti jsou nejčastějšími důvody k vyhýbání se určitým druhům potravin. Převážně jde o snahu zredukovat příjem cukrů a živočišných tuků.

PSALI JSME:
Vegetariánské firmy dobývají trhy

Výzkum dále ukázal, že se lidé sice domnívají, že se zvýšila nabídka rostlinných produktů v obchodech (68 %) a restauracích (41 %), ale často jim tyto alternativy živočišných pokrmů nechutnají.

Trend rostoucí nabídky rostlinných produktů potvrzuje i předseda České veganské společnosti Martin Ranninger: „Zájem o veganství a rostlinnou stravu v posledních letech roste a my tento vývoj velmi vítáme. Z aktuálního výzkumu lze vidět, že i Češi se zajímají o rostlinnou stravu a věříme, že s rostoucí nabídkou v obchodech a restauracích zájem poroste ještě více. Omezení konzumace živočišných výrobků přináší mnoho výhod, a to zejména ekologických a zdravotních.“

Výzkum byl realizován v květnu 2020 na reprezentativním vzorku internetové populace ČR ve věku 18-65 let (podle věku, pohlaví, kraje, velikosti místa bydliště a vzdělání). Celkem se ho zúčastnilo 1015 respondentů. Výzkum byl realizován pomocí Ipsos on-line panelu Populace.cz.

PSALI JSME:
Už jste rozpálili zahradní gril? Prodeje letos stouply dvojnásobně

Zavřít reklamu ×
  1. Kdyby člověk nebyl od přírody všežravec, tak by měl úplně jinak uspořádanou trávicí soustavu. To jenom rozmazlenci, kteří chtějí být zajímaví, si vymýšlejí, co budou jíst a co ne. Ve skutečnosti máme jíst to, co jedli naši předci a nemáme vůbec zasahovat do potravin, které nejsou v našich krajích obvyklé. Ono se to v určitém věku hodně vymstí.

Napsat komentář: danka Zrušit odpověď na komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Odesláním vyslovujete souhlas s dokumentem Všeobecné podmínky používání webových stránek

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

Další z rubriky Lidé a společnost

Nejčtenější

Kurzovní lístek
Chci nakoupit
Chci nakoupit
Chci prodat
EUR
EUR
USD
GBP
CHF
JPY
DKK
NOK
SEK
CAD
AUD
PLN
HUF
HRK
RUB

Jaká je budoucnost výškových dřevostaveb v Česku?

Analýza
V České republice stále platí zastaralá norma omezující výšku dřevostaveb na devět, respektive dvanáct metrů. Legislativa by se však měla brzy změnit. S ohledem na nespornou ekonomickou výnosnost projektů chtějí developeři stavět minimálně osmipatrové stavby (22,5 m), s výhledem do budoucna až osmdesátimetrové projekty, a to tzv. inženýrským způsobem.