
První analýzy provedené v minulém týdnu americkým Úřadem pro kontrolu potravin a léčiv (FDA) ukázaly, že pravděpodobným zdrojem kontaminace hamburgeru je nevařená nakrájená cibule a bakterie E. coli (Escherichia coli).
Skutečností ale je, že zdroj nákazy zatím stále nebyl oficiálně identifikován. Americká CDC (Centers for Disease Control and Prevention, Střediska pro kontrolu a prevenci nemocí, pozn. red.) nahlásila téměř stovku případů nákazy v deseti státech USA, které vedly k deseti hospitalizacím a jednomu úmrtí. Fastfoodový řetězec již z některých států USA stahuje klíčové ingredience.
Mezitím se vyšetřuje, která potravina, již požili zákazníci McDonald’s v USA, může za kontaminaci. Americké ministerstvo zemědělství (USDA) současně začalo vyšetřovat i možnost přenosu nákazy v mletém hovězím. Jak vyšetřování pokračuje, může se objevit i riziko kontaminace dalších produktů.
Symptomy nákazy E. coli, střevní nákaza a průjmová onemocnění, se objevují zpravidla tři až čtyři dny po kontaktu, ale než se projeví, může uplynout i 14 dní, takže je pravděpodobné, že se vyskytnou i další případy. Zda jsou potíže konkrétních osob důsledkem aktuální epidemie, může trvat tři až čtyři týdny.
Jak upozornila americká Střediska pro kontrolu a prevenci nemocí, „skutečný počet nakažených je patrně mnohem vyšší, než oficiálně uváděné číslo, protože se mnozí lidé uzdraví, aniž by museli vyhledat lékařskou péči a nechali se na bakterii E. coli testovat“.
Jakkoliv by se na první pohled mohl zdát, že jde pouze o „americký problém“, kdy jeden z dodavatelů krájené cibule do klasických burgerů (Quarter Pounder a Big Mac), které generují 70 procent tržeb v USA, není tomu tak.
Takovýto reputační problém může vést ke snížení důvěry spotřebitelů a s tím souvisejícím dopadům na tržby. „Zvýšená opatrnost po veřejné výstraze může vést k nižší návštěvnosti. Dokud se celý problém nevyřeší, mohou se zákazníci provozovnám McDonald’s vyhýbat,“ uvedla tržní stratéžka Saxo Bank Charu Chananaová.
Situace, v níž se dnes nachází McDonald’s, podle ní připomíná výskyt bakterie E. coli ve výrobcích společnosti Chipotle v roce 2015: „Tehdy se bakterie na tržbách a pověsti firmy tvrdě podepsala na celé roky. Problémy společnosti Chipotle začaly v říjnu 2015 a trvalo další dva až tři roky, než firma znovu získala důvěru spotřebitelů.“
Situace ve společnosti McDonald’s se ale může od kauzy Chipotle poněkud lišit, upozornila Chananaová. Chipotle totiž nevyužíval model společné centrální kuchyně a celosvětový fastfoodový řetězec již stihl zareagovat prohlášením, že zjistil problém u konkrétního dodavatele, který zásoboval tři distribuční centra.
Jak napsal server Novinky.cz, společnost Restaurant Brands International, která vlastní řetězec Burger King, uvedla, že pět procent jejích restaurací používá celou cibuli distribuovanou zařízením Taylor Farms v Coloradu. Zaměstnanci řetězce je poté myjí, loupou a krájejí na plátky. Firma požádala své restaurace, které cibuli z Colorada obdržely, aby se jí zbavily.
„Bezpečnost potravin je pro provozovatele restaurací klíčovým faktorem,“ uvedla Charu Chananaová: „Než se McDonald’s vypořádá s probíhající krizí, mohou být jeho tržby, zisky a cena akcií pod značným tlakem. Počáteční propad sice může přilákat pár investorů, ale pokud počet výskytů ještě vzroste a nákaza se rozšíří i do dalších států, může být ještě hůř.“
Tuzemští zákazníci McDonald’s si podle vyjádření tuzemského zástupce firmy nemusejí dělat žádné obavy. „Na českém trhu spolupracujeme pouze s prověřenými dodavateli, kteří bez výjimek splňují naše požadavky na bezpečnost a kvalitu dodávaných potravin. Dbáme na to, aby každý produkt podávaný v našich restauracích splňoval nejpřísnější normy,“ uvedl mluvčí firmy Jan Nevola.