Restaurace, které odebírají pivo z Plzně, ale tak pesimistické nejsou. Podle průzkumu Plzeňského Prazdroje na vzorku 8 200 tuzemských podniků, kam dodává svá piva, jich jen 11 procent plánuje otevření odložit na období, kdy budou moci zákazníkům nabízet služby bez jakýchkoli omezení.
Devět z deseti, tedy naprostá většina hospod a restaurací ale otevře okamžitě v den, kdy jim to vládní rozhodnutí umožní, tedy ve čtvrtek. Dvě procenta hospod (podobně jako na jaře – pozn. red.) už znovu neotevřou. Hospodští, kteří plánují otevřít, se na restart podnikání pilně připravují již teď.
Naděje na znovuotevření vyvolala mezi hospodskými optimismus. K okamžitému otevření po rozvolnění opatření se chystá 87 procent hospod. „Z rozhovorů s hospodskými cítíme velké odhodlání znovu nastartovat byznys a sloužit hostům,“ říká obchodní ředitel Plzeňského Prazdroje Tomáš Mráz.
To dokládají i hlasy samotných hostinských. „Od lidí, kteří k nám chodí pro čepované pivo do výdejního okénka, vím, že oni se těší snad ještě více než my,“ říká Simon Balonek, výčepní pražské restaurace U Kruhu a aktuální držitel ocenění Pilsner Urquell Master Bartender.
Podobně hovoří i další. „Moc se těšíme, až budeme moci znovu otevřít. Naši hosté si již předběžně dělali nezávazné rezervace na prosinec, byť ještě nebylo definitivně stanovené datum otevření. Nemůžou se dočkat čepovaného piva a jídla servírovaného na talíři,“ uvádí Yvona Schulzová z Radegastovny Aura v Ostravě.
Restaurace a hospody už také mají přichystané interiéry tak, aby co nejlépe vyhověly vládním pravidlům. Ta nařizují při třetím protiepidemickém stupni padesát procent hostů oproti plné kapacitě. U jednoho stolu tak budou moci sedět nejvíce čtyři lidé.
Nedostatek finančních rezerv, omezení provozní doby a nutnost výdejového prodeje, nejsou jedinými komplikacemi, se kterými se restauratéři potýkají. Ničí je i úbytek zákazníků způsobený strachem z přenosu viru.
Například Prazdroj již předal většině „svých“ hospodských informace o hygienických a dalších bezpečnostních opatřeních. „Ke konci minulého týdne jsme už informovali 91 procent hospod o tom, co je potřeba z hlediska bezpečnosti mít nachystáno a hospodští jsou i z tohoto pohledu připraveni,“ uvádí Tomáš Mráz.
Hospody a restaurace tak mají připraveny dezinfekce u vchodů i na toaletách, pravidelně budou ošetřovat stoly a dezinfikovat celé interiéry, důkladně budou čistit sklo, nádobí i technologie. Finální čistění pivních trubek provedou hostinští před otevřením hospod, aby pivní vedení bylo v nejlepší kondici.
No a? Tak krachnou,a co? Jídla nepoživatelná a pivo ještě horší !! O zlodějnách vím své !!!
jsi jeden z těch zlodějů ne ? 😛
To nesmíš žrát doma.
Pozor ať ti nepraskne žilka
Přesně tak,ať krachou třeba všechny.Ubude v noci řevu opilců,nebudou všude ochcané zdi u domů….Pravidelní konzumenti „kvalitního jídla a pití“ jsou v padesáti letech na hřbitově.Taky pít denaturák a myslet si jakou pochutinu hospodský nabízí je šílenost.
V České republice bylo podle Českého statistického úřadu ještě koncem loňského roku tisíc pohostinských a stravovacích zařízení…Absenci finančních rezerv tak nemusí ustát až 34 tisíce restaurací. Chápe někdo ty počty?
No jednoduše budeme v mínusu 33tisíc restaurací 🙂
Omlouváme se, už jsme opravili. Správně mělo být napsáno 135 tisíc.
Redakce
To mělo být asi sto tisíc restaurací.
Dobrý den Vážení,
přečtěte si úvodní odstavec. Ten hovoří vše o úrovni Vaší práce. Jsou tam zmatečné a zavádějící údaje – viz kopie věty z Vašeho článku: „V České republice bylo podle Českého statistického úřadu ještě koncem loňského roku tisíc pohostinských a stravovacích zařízení“.
Pokud bylo tisíc stravovacích a pohostinských zařízení (což je velký nesmysl), tak již nemůže mít 34 tisíc existenční problémy.
Takto podobně vypadá celá současná žurnalistika podřízená honbě za senzací. Každý se občas splete, ale čeho je moc, toho je příliš. Už se to nedá ani číst. A jak je vidět, tak články už nečtou ani autoři. Editoři, ti už byli asi zrušeni. Kdybych odvedl takovou práci v zaměstnání, tak v práci nesetrvám ani vteřinu.
S pozdravem a přáním hezkého dne
Pečinka Alois
Omlouváme se, už jsme opravili. Správně mělo být napsáno 135 tisíc.
Redakce
Naprostý souhlas, brutálně nízká úroveň… 🙁
Ad Jaroslav. Třeba tam chybí písmenko „z“ mezi 34 a tisíce …
Díky hospodám jen narůstá počet mladých invalidních důchodců na tvrdá játra.Já mám zničené záda z práce a důchod ani částečný mě nikdo nedá.Musím jíst léky na bolest a chodit do práce.A tady mladí kluci od 30 do 40 let jsou v plném invalidním a akorát se smějí nám pracujícím co jedeme hákovat do práce.Jejich otázka je vždy stejná „Kde děláš?“. Přitom,oni už 5 a více let sedí v hospodě a propíjí invalidní důchod.Vše díky zbytečným hodpodám,které produkují tyto mladé invalidy na které doplácíme všichni se svých daní.O indočeších ani nemluvím,ti jsou skoro všichni v invalidce a jejich náplň života je chlastat,hrát automaty a občas něco ukrást.
Mě restaurace nějak nebere chlastat jsem se nenaučil koření se dávno odnaučil a vařím si sám
Znáte hospodského , který si někdy dělal starosti o to , že třeba nějaký sklář přišel o práci ? Tak proč by mě mělo zajímat kolik z nich teď zkrachuje – je mě to šumák. Akce jako zachraňme hospodu jdou mimo mě. To radši pošlu peníze na záchranu koal po požáru v Austrálii.