Konec EET je finanční injekcí restauracím a gastropodnikům

Názor
Poslanci v pátek na mimořádné schůzi schválili totální zrušení elektronické evidence tržeb (EET). Tedy jakési „vlajkové lodi“ opatření z éry, kdy se na vládnutí tak či onak podílelo hnutí ANO. Právě hnutí ANO je s projektem EET spojeno nejvíc.
Aktuální krok Sněmovny je finanční injekcí podnikatelům v gastronomii. Ilustrační foto: Depositphotos.com

Podle odhadu ministerstva financí připraví zrušení EET veřejné rozpočty celkem o 4,2 miliardy korun ročně. Ministerstvo odhad uvádí v důvodové zprávě k legislativě, kterou se EET ruší.

Pozoruhodné je, že tento odhad současného ministerstva, vedeného Zbyňkem Stanjurou, vyčísluje tedy přínos EET jako zhruba třikrát nižší, než jaký uvádělo to samé ministerstvo v době zavádění EET, tedy když mu šéfoval Andrej Babiš.

Tehdy vyčíslilo přínos opatření při realizaci dvou jeho prvních fází zavádění na 12,7 miliard ročně. To by kvůli inflaci, jež od té doby nastala, odpovídalo dnes zhruba 16 miliardám korun, tedy takřka čtyřnásobku sumy, kterou spočítalo Stanjurovo ministerstvo.

Zapojování podnikatelů do EET započalo takřka přesně před šesti lety. Od 1. prosince 2016 se v první fázi zapojili do EET provozovatelé ubytovacích a stravovacích služeb, tedy hotelů, kempů, restaurací, kaváren či hospod.

PSALI JSME:
EET zazvonila hrana. Co to znamená pro podnikatele?

O tři měsíce později, 1. března 2017, se pak rozjela také druhá fáze EET, jež se týkala maloobchodu a velkoobchodu, tedy také stánkového prodeje, prodeje na tržištích či obchodu s motorovými vozidly.

Zbylé dvě další fáze zavádění, původně plánované na březen a červen 2018, nikdy nebyly uskutečněny. Nejprve plánovaný náběh zrušil Ústavní soud, pak zase plány zhatila pandemie. A kvůli změně vlády definitivně padá i náhradní plán Babišovy vlády spustit zbylé dvě fáze v roce 2023.

Společně s nástupem první vlny EET byla k 1. prosinci 2016 snížena provozovatelům restaurací a dalších gastronomických podniků DPH z 21 na 15 procent (s výjimkou prodeje alkoholu a tabáku, kterým zůstala základní sazba 21 procent, pozn. aut.).

Ministerstvo financí, jemuž tehdy šéfoval Babiš, tímto způsobem zamýšlelo provozovatelům gastropodniků kompenzovat náklady spojené se zavedením EET (typu těch na pořízení elektronické registrační pokladny nebo zajištění on-line připojení).

PSALI JSME:
Tady, nebo s sebou? Toť otázka

V květnu 2020 přitom došlo k dalšímu snížení DPH pro provozovatele restaurací a dalších gastronomických zařízení, tentokrát z 15 na 10 procent (sazba 10 procent se tentokrát vztáhla třeba i na čepované pivo, jemuž se tak zdanění snížilo naráz z 21 na právě 10 procent).

Toto snížení ministerstvo původně zamýšlelo jako kompenzaci dalších vln zavádění EET, třetí a čtvrté. K jejich uskutečnění, jak víme, však už nedošlo. Přesto i tak ministerstvo financí, už pod vedením Aleny Schillerové, DPH snížilo.

Zdůvodnilo to tehdy jako další střípek do mozaiky pomoci podnikatelům a spotřebitelům v době první pandemické vlny. Tu doprovázely rozsáhlé restrikce a uzavírky, včetně uzavírek právě gastropodniků.

Páteční rozhodnutí Sněmovny EET definitivně „odpískat“ je tak vítězstvím pro celou řadu podnikatelů v pohostinství. Vždyť ve finále se jim DPH snížila z 21 procent na 10 procent, aniž by toto snížení nyní, po zrušení EET, muselo cokoli kompenzovat.

PSALI JSME:
Babiš jakoby nečetl Švejka. Už i ČSSD žádá jednodušší zdanění piva

Závidět mohou provozovatelům restaurací či hospod třeba i ovocnáři. Česko je totiž zřejmě jedinou zemí EU, kde je DPH na čepované pivo nižší, než na ovoce.

Aktuální krok Sněmovny je vlastně finanční injekcí podnikatelům v gastronomii. A to nejen čistě z pohledu sazby DPH. U některých je totiž třeba připočíst i „injekci“ další, spočívající v tom, že se z části vrátí do výdělečnější šedé zóny, odkud je roku 2016 stát zavedením EET vypudil.

Zdražení, jehož se kvůli zavedení EET roku 2016 restaurace a gastropodniky dopustily, pochopitelně už odmazáno nebude. To je tedy další, třetí injekce. A nebylo to tehdy žádné úplně zanedbatelné zdražení.

Vždyť navýšilo i celkovou inflaci, takže zásadně přispělo k tomu, že Česká národní banka o přibližně čtyři měsíce později mohla konečně ukončit svůj několik let trvající intervenční boj za výraznější inflaci, který prováděla umělým oslabováním české měny a na který vydala přes 2 000 miliard nově vytvořených korun.

Autor je hlavní ekonom Trinity Bank
(Redakčně upraveno)

PSALI JSME:
Dva roky od konce devizových intervencí

Zavřít reklamu ×
  1. Ještě když se hrála účtenkovka, chtěl jsem na číšníkovi účtenku. Dostal jsem ji se slovy „Příště už nechoďte“ Takže zase budu moci jít na pivo a číšník si bude moc příkrast.

    • Já do takovejch podniků jdu jenom jednou. U nás je dost těch, kteří mají účetnictví na pokladně zavedené ještě před EET. Když není majitel na place, tržby bez toho neuhlídá. Když jsem spokojen, tak číšník dostane bakšiš. Když ne, nebo si o něj řekne, nedostane nic.

  2. Dobrý den. Takže se opět bude platit personálu minimum. Chudák kdo se bude muset nechat od těchto majitelů restaurací zaměstnat když už nic jiného nebude k sehnání. Tak ještě Švarc systém a jsme zpět v 90tých letech. Pokrok nelze zastavit že.

  3. EET je již téměř dva roky vypnuto a tržby se od 27. 3. 2020 neevidují. Nejvíce restauraci a hospod bylo uzavřeno nebo omezen provoz až po ukončení této evidence ( důvody jsou koronavirus a inflace).

  4. No. Takže abysme shrnuli tu snůšku nesmyslů, které na nás nahrnul jednak samotný článek a potom i samotní autoři komentářů. Tedy zaprvé: DPH neplatí prodejce zboží, či služby, ale zákazník. Ano. Je to tak. Z nákupu každé housky, každého rohlíku právě ZÁKAZNÍK odvádí do státní kasy daň z přidané hodnoty. Prodejce si v podstatě od všech zákazníků ty peníze na odvedení DPH vezme a odvede je všechny naráz za zákazníky. Důvody jsou asi každému jasné. Takže, DPH se nesnížilo hospodským, ale štamgastům. Za další, vy všichni, co máte obavy, že hospodský, instalatér nebo snad kadeřník si bude „vesele přikrádat“ bez účtenky, hoďte se do klidu a položte si ruku na srdce. Kterou větu uslyšíte častěji: „Když po mě nebudete chtít fakturu, nebo účet, budete to mít levnější“. Anebo: „Když nebudu chtít účet, nemohlo by to být levnější?“ Takže se všichni opět uklidníme. Z osobní zkušenosti vím, že jsou to právě zákazníci, kteří kolikrát žádají nižší cenu výměnou za nevystavení účtu, či faktury.

    • A co když není plátce DPH? Ceny má stejné, DPH podle Vás vybral od zákazníků, ale neodvedl. Bez EET najednou přibude neplátců, on je třeba u služeb rozdíl za obrat 999tis platit 0 DPH a za obrat 1001tis zaplatit DPH 210tis. Už teď spousta hospod přestala brát karty, asi není těžké si domyslet proč. Takže opravdu jsou to nesmysly?

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Odesláním vyslovujete souhlas s dokumentem Všeobecné podmínky používání webových stránek

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

Další z rubriky Podnikání

Vyšší DPH restaurace a hospody nepoloží

Zavedení jednotné snížené sazby DPH, které zvažuje Fialova vláda, by podle úterního stanoviska Asociace malých a středních podniků a živnostníků (AMSP) vedlo k zavírání restaurací a hospod, zejména pak na vesnicích …

Nejčtenější

Kurzovní lístek
Chci nakoupit
Chci nakoupit
Chci prodat
EUR
EUR
USD
GBP
CHF
JPY
DKK
NOK
SEK
CAD
AUD
PLN
HUF
HRK
RUB

Covid jako šance. Malí farmáři prodali více vína i bioproduktů

Analýza
Ve všeobecné vlně stížností mnoha firem, jak koronavirová pandemie negativně dopadla na jejich podnikání, existují i výjimky. Mezi ty překvapivé patří drobní zemědělci, kteří si i v tak těžké situaci dokázali poradit a v druhé vlně pandemie dokonce zaznamenali zvýšený zájem například o víno nebo bio lokální produkty.