Letošek bude rokem drahých potravin. Vepřové zdraží o desítky procent

Názor
Češi čelí největší drahotě za posledních více než šest let. Inflace v březnu rostla tříprocentním tempem, což je rychlost, kterou nepamatují od října 2012. A citelný růst cen přitom nekončí. Klíčový podíl na vzestupu cen má i zdražování potravin.
Cena vepřového na evropském trhu povážlivě stoupá. Jatečně zpracovaná prasata za poslední necelý měsíc podražila o pětinu. Foto: Pixabay

Na historickém maximu je cena brambory či cibule. Tato zelenina meziročně zdražuje o 75 až sto procent. Důvodem je loňská slabá úroda, kterou způsobilo suché a teplé počasí, příznačné pro celou Evropu. Bohužel, sucho bude zemědělce trápit i letos. Zimní sníh nedokázal doplnit zásoby vody. Zachránit by to mohly opravdu vydatné jarní deště, které se ale ani náznakem nekonají.

Sucho loni způsobilo také slabší úrodu obilovin v čele s pšenicí, pročež nyní pozorujeme poměrně svižný růst cen pečiva. Spirála růstu cen zeleniny či pečiva kvůli letošnímu velmi pravděpodobnému opětovnému suchu získá další impuls, takže Češi musí počítat s dalším citelným zdražováním.

PSALI JSME:
Potravinový patriotismus si mohou dovolit bohatší Evropané. Češi jsou zatím cenově senzitivní

Dosud je mohlo těšit alespoň to, že příliš nerostla cena masa. I to se ale nyní mění. Cena vepřového na evropském trhu totiž povážlivě stoupá. Jatečně zpracovaná prasata za poslední necelý měsíc podražila o pětinu, jejich jednotlivé samostatně obchodované části i o 40 procent.

Důvodem zdražování vepřového není sucho, ale Čína. Tamní chovy decimuje africký mor prasat, takže se o to více musí dovážet z jiných zemí, včetně evropských. To žene cenu evropského vepřového vzhůru a Češi musí počítat pro nejbližší měsíce se zdražením vepřového až o desítky procent.

S tím, jak budou dražší vepřové v jídelníčku více nahrazovat například hovězím či kuřecím, nastane posléze růst cen také u těchto dalších druhů masa, byť ten již by neměl být tak výrazný jako v případě vepřového.

Ať tak či onak, tenhle rok pro Čechy levný nebude.

Autor je hlavní ekonom společnosti Czech Fund
(Redakčně upraveno)

PSALI JSME:
Produkce masa v České republice vzrostla. Stále však nejsme soběstační

Zavřít reklamu ×
  1. Za šíření poplašných zpráv má přijít trest! To nás jen cvičně na to připravujete, abychom se v reálu nenaštvali a nešli vám pocuchat ofinu? Jděte do háje!!!

  2. Už se spekuluje,že zase bude sucho,aby se opět zdražily potraviny.A co když nebude?,tak se zdraží i tak. Takže to nenī jen suchem,ale chamtivostí o co nejvyšší zisky.

  3. Tak si to užijte koblihy jak Vám Andrejko všechno zdraží.Ono přidat na důchodech,přidat učitelům,doprava za 25 %,zvýšená mateřská pro nepřizpůsobivé….Tento stát půjde brzo do (_!_) Já nastěstí maso nejím už přes 10 let,auto mám na levné lpg,chleba peču doma v domácí pekárně za 8 kč.Alkohol ani cigarety nekupuji.Mě Andrejko nedostane.Já jsem pořád na svých.Do důchodu půjdu s několika miliony korun.Proč?Protože nesypu peníze do bezedného tlamy tohoto státu!

  4. Vepřo knedlo zelo s hovězím masem si nedovedu představit a segedín taky ne. Nebo moravský vrabec. Hovězí šunka? Hovězí párky? Ne, že bych kvůli tomu začal jíst zeleninu, prostě si připlatím.

Napsat komentář: František Mlejnek Zrušit odpověď na komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Odesláním vyslovujete souhlas s dokumentem Všeobecné podmínky používání webových stránek

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

Další z rubriky Spotřebitel

Nejčtenější

Kurzovní lístek
Chci nakoupit
Chci nakoupit
Chci prodat
EUR
EUR
USD
GBP
CHF
JPY
DKK
NOK
SEK
CAD
AUD
PLN
HUF
HRK
RUB