Nových hospod rekordně přibylo. Paradoxně za to může EET

V uplynulém roce vzniklo přesně 2 226 nových firem, které podnikají v oblasti stravování a pohostinství. Je to nejvíce za posledních pět let a o 75 procent více v roce 2015. Vyplývá to z údajů společnosti Bisnode, která se zabývá poskytováním ekonomických informací o firmách.

Nových hospod přibylo. Foto: Pixabay

Bezprostředně po prosincovém zavedení elektronické evidence tržeb (EET) pro hospody a restaurace oznámily podle několika průzkumů stovky provozovatelů, že raději zavřou, než aby zaváděly tyto „Babišovy“ pokladny. Jenže podle údajů společnosti Bisnode je realita taková, že v loňském roce vzniklo více než dva tisíce firem zaměřených na stravování a pohostinství. A paradoxně je za tím nejspíš právě „proklínané“ EET. Jak je to možné?

„Jedním z důvodů extrémního přírůstku nových firem může být zavedení EET od prosince 2016, kdy někteří podnikatelé účelově zakládali nové firmy, aby zakryli nápadné skokové výkyvy v tržbách, které by díky EET odhalily finanční úřady. Tuto spekulaci potvrzuje také to, že polovina firem, které vznikly v loňském roce, byla do obchodního rejstříku zapsána v posledních třech měsících roku, tedy těsně před a těsně po spuštění EET,“ řekla analytička Bisnode Petra Štěpánová. Dodala, že absolutně nejvíce nových firem bylo zaregistrováno v listopadu.

Aktuální data podle Štěpánové zatím nenaznačují masové ukončování podnikatelských aktivit, o nichž se v souvislosti se zaváděním EET hovoří. Za necelých pět měsíců letošního roku vzniklo 708 nových firem. Pokud by toto tempo vydrželo až do prosince, zaregistrovaly by úřady druhý nejvyšší počet společností za posledních šest let. V porovnání s předchozími lety naopak klesá počet nových živnostníků.

„Hlubší analýza dat Bisnode ukázala, že u zhruba pětiny firem, které byly založeny v roce 2016, je majoritním vlastníkem fyzická osoba, která v předchozích letech již ve stravování a pohostinství podnikala na živnostenský list. Přes dvanáct procent nově založených společností ovládá majitel, který kontroluje další podnik nebo podniky se stejným předmětem činnosti,“ sdělila Štěpánová, podle níž se v některých případech adresy všech těchto firem shodují.

×

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Odesláním vyslovujete souhlas s dokumentem Všeobecné podmínky používání webových stránek

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

Další z rubriky Podnikání

Čtvrtina restaurací už zřejmě neotevře

V pondělí se pro 73 dnech znovu otevřely vnitřní prostory restaurací, bister a barů. Čtvrtina podniků ale zůstala uzavřená, jak vyplývá z dat společnosti Storyous, která dodává pokladní systémy do zhruba tří tisíc …

Nejčtenější

Nechcete už pracovat? Začněte počítat…

Už se vám nechce pracovat, protože jste se podle vašeho mínění už napracovali dost? Pak je ta správná chvíle spočítat si, zda máte nárok na starobní důchod, případně předdůchod či předčasný důchod. Pokud ještě ne, …
Kurzovní lístek
Chci nakoupit
Chci nakoupit
Chci prodat
EUR
EUR
USD
GBP
CHF
JPY
DKK
NOK
SEK
CAD
AUD
PLN
HUF
HRK
RUB

Už je to tady. Začalo masivní propouštění

Analýza
Zhruba čtvrtina českých firem kvůli pandemii koronaviru už propustila některé své zaměstnance. Rovněž se snižují platy a další benefity. Ukázal to aktuální průzkum personálně poradenské společnosti Randstad. Podle černých scénářů by už v létě nebo na podzim mohlo být bez práce až deset procent obyvatel.
Rolovat nahoru