„Oběd? Bohužel, skončili jsme po 25 letech.“ Zavřených hospod a jídelen jsou už stovky

„Jdete na oběd? Tak to bohužel. Museli jsme zavřít. Po pětadvaceti letech. Už to nešlo udržet,“ říká pomocná kuchařka z obědové jídelny s až poetickým názvem „Prima chlebíček“ v pražské Londýnské ulici, která donedávna byla součástí stejnojmenných lahůdek.
Jídelna v pražské Londýnské ulici byla oblíbená mezi bílými límečky z okolí i dělníky. Mohli si nabrat z několika druhů salátů, dát si pořádnou polévku, vybrat si ze tří, čtyř dobrých jídel. Ilustrační foto: FAEI.cz

„Už mne nebavilo pořád zdražovat. Na teplé kuchyni musíte pořád něco vymýšlet, a přitom byl problém s dodávkami stále dražších surovin. Podnikání v gastru je pro třicátníky s pevnými nervy, a ty já už nemám,“ říká šéfka firmy Prima chlebíček Ivana Ivánková (60).

Jak dodává, covidové uzávěry a pak šílené zdražování, byly posledními kapkami do jejího rozhodnutí jídelnu uzavřít a věnovat se už jen výrobě a prodeji chlebíčků.

Není výjimkou. Podle údajů společnosti CRIF — Czech Credit Bureau k letošnímu srpnu zanikl ve stravování 1 401 subjekt. Naproti tomu jich bylo založeno 868. Celkový úbytek je tak zatím 536 firem registrovaných ve stravování. K loňskému srpnu se počet podnikatelských subjektů ve stravování celkově snížil o 839.

PSALI JSME:
„Diety“ se letos kvůli inflaci poprvé zvyšují už v průběhu roku

Už letos v březnu Asociace malých a středních podniků a živnostníků hlásila, že provozovatelé stravovacích provozů mají u obědů enormní propady tržeb. Léto bylo pro řadu podniků sice nadějnou náplastí, nicméně analýzy ukazují, že i když podnikům se mnohdy tržby vrátily k předcovidové úrovni, už to nepokrývá energetické šoky…

„Když jsem viděla, co se děje i s energiemi, dostala jsem prostě strach z toho, co bude. Nikdy jsem nikomu nic nedlužila. Ani ukončení jídelny nebylo jen o tom, že jen zabouchnu dveře. Vyplatila jsem odstupné kuchaři a dalším zaměstnancům, chtěla jsem mít čistý štít,“ dodala Ivánková.

Domácí atmosféra k přežití nestačila

Její jídelna byla oblíbená mezi bílými límečky z okolí i dělníky. Mohli si nabrat z několika druhů salátů, dát si pořádnou polévku, vybrat si ze tří, čtyř dobrých jídel. Na stolech vždy čisté kostkované ubrusy, zdarma karafa s vodou a mátou. Pořád plno, ale domácí atmosféra. Přežít to ale podniku nepomohlo.

PSALI JSME:
„Polední meníčko“ bude brzy průměrně za 200 korun

Kuchařka z Londýnské ulice, která dnes s paní Ivánkovou dělá už jen chlebíčky, pauzíruje ve dveřích, které vedly do jídelny. „Stávám tady teď občas kolem poledního, abych to našim stálým hostům vysvětlovala,“ říká. Stejnojmenná prodejna chlebíčků a zákusků, která je hned vedle, totiž zůstává otevřená.  Ovšem i chlebíčky notně zdražily na 45 až 65 korun za kus…

Zákazníci citliví na desetikoruny

Zákazníci jsou u obědů více než kdy před tím citliví na cenu, roli hrají desetikoruny. I v jídelně z Londýnské hlavní jídlo v poslední době také již stálo kolem sto čtyřiceti korun. Tím se ale již přiblížila nedaleké velké a vyhlášené restauraci Vinohradský parlament.

Zároveň jídelna již byla dražší, než specialista na balkánská jídla v sousední Slezské ulici. Původem manželé z Bulharska zde v maličké provozovně vaří rovněž bezmála čtvrt století, a i dnes se s obědovým jídlem drží do stokoruny. Je ale s sebou nebo omezeně na stojáka. Podnik má ovšem díky tomu pořád relativně nízké náklady. A jede dál.

PSALI JSME:
Polovina firem přidá zaměstnancům na jídlo až příští rok

Zavřít reklamu ×
    • No, ale jak sám píšete, nikdo jim nepřidal, takže nechtějí, protože nemají…
      Jinak řečeno, brečíte, ale sám si odpovídáte, ale nechápete, že jste si odpověděl 😀

      Ale to by jste musel přemýšlet, nad tím co jste napsal a co to znamená…

  1. Vstupy v restauraci zdražily o 60-100%, Když to převedete do ceny jídla, guláš by stál 230Kč……. Většina restaurací si razantně snížila marže aby přežila, to se o výrobcích a supermarketech říct nedá ……. Ale hlavně že český Pepík má pocit jak se restaurace na jídle pakují….

  2. Tak v okolí Londýnské je mrtě jiných restaurací. Komu se nelíbí ceny, ať tam nechodí. Já, ačkoliv ne že bych na to neměl, už jen z principu odmítám dát za kuřízek se salátem víc jak 150 Kč a tak to mám se vším. Obecně vše má pro mě nějakou hodnotu a pokud cenu neakceptuji, nekoupím to a tečka. Jde jen o to přežít rok dva dobu, kdy teď všichni nehorázně zdažují víc, než by mohli (měli), aby se ještě nakapsovali. V konečné fázi o trhu rozhoduje zákazník (i když setrvačnost je velká) a holt to bude o tom, že jako obchodník buď půjdu s cenou dolů a nějak kšeft pojede i za cenu malých zisků (ale pojede) nebo nezlevním, zákazníci se na mě vykašlou, nebude žádný zisk a kšeft můžu zabalit a nebudu mít nic. Jednoduché rozhodování.

  3. A může nám autor článku napsat název té oné Balkánské restaurace která zvládá dělat jídla za stovku? Ať hledám jak hledám, tak v sousední (je to přes celý blok a náměstí, takže ehm,ehm) Slezské ulici, nemohu nic dohledat a spíše to na mě působí jako smyšlená „senzace“ na závěr článku.

Napsat komentář: dfas Zrušit odpověď na komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Odesláním vyslovujete souhlas s dokumentem Všeobecné podmínky používání webových stránek

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

Další z rubriky Podnikání

Podpora rozvoje elektromobility pro podnikatele

Skupina ČEZ, která provozuje nejrozšířenější síť veřejných dobíjecích stanic pro elektromobily a zajišťuje mj. kompletní servis pro klienty v sektoru firem, municipalit a krajů podepsala, spolu se společností ČSOB …

Nejčtenější

Kurzovní lístek
Chci nakoupit
Chci nakoupit
Chci prodat
EUR
EUR
USD
GBP
CHF
JPY
DKK
NOK
SEK
CAD
AUD
PLN
HUF
HRK
RUB