Obědy v restauracích zdražují. A bude hůř

Za jídlo v restauracích zaplatí Češi výrazně více než před koronavirovou pandemií. Oproti únoru je průměrný nárůst téměř pět korun. Navíc je pravděpodobné, že ceny i nadále porostou.
Za průměrný oběd zaplatíte v restauraci už více než 130 korun. Foto: Pixabay.com

Průměrná útrata za oběd v restauraci byla v červnu 134 korun a 40 haléřů. To je o 4,50 více než v únoru, a dokonce o deset procent více než loni v červnu. Ukázal to tradiční Ticket Restaurant Card Index, jenž se sestavuje z plateb více než 200 tisíc tuzemských zaměstnanců, kteří k úhradě obědů v restauracích používají platební stravenkovou kartu Ticket Restaurant od společnosti Edenred.

Zatímco ceny obědů rostou, do restaurací se ještě nevrátili všichni zákazníci z doby před nuceným uzavřením podniků kvůli koronavirové pandemii. V červnu se jich přišlo naobědvat bezmála o 18 procent méně než před rokem.

Zdražila zelenina i maso

Vůbec nevíce zaplatí lidé za obědy v Praze – průměrná útrata zde poprvé v červnu převýšila 150 korun. Za méně než 130 korun pak lidé obědvají již jen v šesti tuzemských krajských městech. Ještě před rokem to přitom bylo v celé zemi s výjimkou hlavního města.

Guláš, svíčková a další pokrmy jsou v restauracím dražší především kvůli vyšším cenám vstupních surovin. Podle Českého statistického úřadu spotřebitelské ceny v červnu zrychlily růst na 3,3 procenta z květnových 2,9 procenta. A podílely se na tom rovněž potraviny.

Například ovoce bylo dražší o zhruba 27 procent oproti stavu před rokem. O téměř 16 % zdražil cukr a téměř 13procentní zdražení statistici zaznamenali u mouky. O více než desetinu podražilo meziročně také vepřové a uzeniny.

PSALI JSME:
Není zdražování jako zdražování

Mezi největší cenové skokany patří květák. Zatímco loni v červnu stál kilogram podle dat statistického úřadu necelých 37 korun, letos to bylo více než 58 korun. O dvacet korun zdražila rovněž brokolice, o 23 korun na průměrných 140,50 korun za kilogram se zvýšila cena jahod. Znatelně podražily rovněž citróny, o to o více než 27 korun na více než 75 korun.

Podniky dohánějí ztrátu

Restaurace zvedly ceny také proto, aby dohnaly finanční ztrátu z doby, kdy musely mít kvůli koronaviru zavřeno. „Posledním z důvodů růstu útrat pak je, že lidé sice zatím chodí do restaurací méně často, ale když už na oběd zajdou tak si více dopřávají a také dávají vyšší spropitné, aby restauratéry podpořili,“ řekl šéf marketingu a inovací Edenredu Jakub Ryba.

Nejhůře na tom byly restaurace a další podniky v březnu, kdy se počet transakcí s obědovými kartami snížil na 17 procent a rovněž průměrná útrata padla o deset korun. Dubnová průměrná útrata se vyšplhala na 125,20 haléřů a propad trhu byl za celý měsíc zhruba 80 procent.

PSALI JSME:
Čtvrtina restaurací už zřejmě neotevře

Postupně se situace zlepšovala, po otevření vnitřních prostor restaurací se vrátilo 66 procent hostů a stále jich přibývá. Přesto pohostinství podle odhadů Edenredu na krizi doposud doplácí částkou kolem 25 miliard korun. Pokles počtu návštěv v restauracích je ale podle Jakuba Ryby důkazem, že krize pro restaurace neskončila hned po jejich otevření.

„To nejhorší, tedy uzavření provozů, mají restaurace za sebou. Červnový téměř pětinový meziroční pokles návštěv je ale stále poměrně vysoký, a to se v něm neodráží propad z důvodu úbytku zahraniční turistiky. Pozitivním signálem je, že frekvence návštěv se i v průběhu červa postupně zvyšovala a v druhé polovině měsíce jsme byli již jen 13 procent pod dlouhodobým průměrem. Je ale jasné, že restaurace za sebou potáhnou období několika měsíců propadů, což mnohé nemusí ustát,“ poznamenal Ryba.

Podle některých odhadů může skončit až třetina podniků, Edenred se jim proto nyní snaží pomoci. Svým více než 240 tisícům uživatelů stravenkových karet rozdává za každých pět zaplacených obědů v restauraci jeden zdarma. Lidé, kteří se do akce zapojili, navýšili prokazatelně počet svých návštěv do restaurací o desítky procent. „Je to cesta, jak efektivně přivést do restaurací co nejvíce lidí. A to k opakovaným návštěvám,“ dodal Jakub Ryba.

PSALI JSME:
Stravenky zdražují jídlo statisícům Čechů, doplácejí na to ti, co je nefasují

×
  1. …„Posledním z důvodů růstu útrat pak je, že lidé sice zatím chodí do restaurací méně často, ale když už na oběd zajdou tak si více dopřávají a také dávají vyšší spropitné, aby restauratéry podpořili,“ řekl šéf marketingu a inovací Edenredu Jakub Ryba…
    Ten člověk snad nemá ani špetku rozumu. Tak restaurace zdražili jídlo proto, že lidi chodí do restaurací častěji a dávají větší spropitné.

  2. Tak cena obědu v restauraci,cena piva nebo cigaret jsou mě úplně u (_!_).Větší problém je cena elektřiny,cena potravin a další co člověk denně potřebuje ke svému životu.Na argentinské hovězí do restaurace nechodím…..

  3. Jak se do lesa volá .. Zdražte, hosty neuvidíte. Fakt snadná pomoc. Z těch tisíců a tisíců pajzlů nejrůznějších kategorií, stejně většina nestojí za nic. Kuchyně na nic, pivo na nic, o personálu nemluvě. Věřte mi, že vím o čem mluvím. V Praze z 10 normálních hospod obstojí jedna nanejvýš dvě. Jinak zmar. Fraška. Takže zdražte, hoši, zdražte.. Nazdar!

    • Jídlo,jehož výrobní náklady jsou max 50,- se nestydí prodávat za 150,- a ještě ze sebe dělají chudáky. Lidé jsou blbí a nepoučitelní. Proč jsou restaurace,kde smažák koupíze za 90,- a nejsou to žádné pajzly. Rozumná cena piva 11°je 20,- ostatní je zlodějina. Ať nevykládají nic o nájmech. Půl roku je neplatí. Já osobně do restaurací, které jídlo předražují,nechodím! Není těžké to spočítat.Spropitné dávám podle chování obsluhy, ne podle toho, jaký “chudák” hospodu provozuje. Kdybychom byli všichni rozumní, oni by se páni restauratéři probudili ze sna o milionech. Cizinci nám to teď nějakou dobu kazit nebudou.

      • Naprostá pravda nenažranost hostinských kterým v době pandemie pomáhal stát a nyní se snaží do týdne dohnat ztráty je hnus.Jako každý normální člověk si dokážu spočítat a s kalkulovat ceny jídla.Je mi zle když cena vyrobeného jídla je 30 Kč a v prodeji je za 130 Kč.

  4. Idiot a zloděj v jednom. Vykašlat se na zloděje a ať si to žrádlo sežerou sami. Pak možná přijdou na to, že kradou.
    Kradli před koronavirem a kradou i potom. I když všichni stejní nejsou.

  5. Ryba? Idiot a zloděj v jednom. Vykašlat se na zloděje a ať si to žrádlo sežerou sami. Pak možná přijdou na to, že kradou.
    Kradli před koronavirem a kradou i potom. I když všichni stejní nejsou.

  6. Dávám za oběd max stovku. dražší prostě nekoupím. Pokud se tak budou chovat všichni žádné zdražení nenastane. je to jen o tom co jste ochotni zaplatit.

  7. Nakupujte hezky česky. Restaurace budou postupně jen hospodami, a možná ani to ne. Při té pokračující “láci” všeho půjdou do kytek. Bohužel na tom nenesou plnou vinu restauratéři, ale zejména nenažrané nadnárodní řetězce, které jim nehorázně zdražují vstupy všeho ( potravin, energií ). Ale co jsme chtěli, to máme. Asi si začneme vařit doma a do práce jídlo nosit v kastrolcích jako za “socialismu” .

    • Takový příkkad: když stojí 1 kg masa 150,- je cena jedné 100 gr. porce
      15,- Když maso zdraží na 200,- je cena takové porce 20,- ostatní suroviny jsou msrginální. Např. cena 5 ks knedlíků je cca 5,- omáčka,energie,mzda. Celé to není ani 35,- proč se Svíčková ( nikdo ji nedělá z pravé svíčkové) prodává za 200,- ?

    • Chachá ! Jasně, jednou do roka. A zatím to nejbližší “hladové okno” s brutálním “fastfůdem do ruky” jistí, co ?!

  8. U nás v dobrých restauracích jídlo podrařilo tak nejvíc o 20 Kč, v té špatné i o 50 Kč. Jinými slovy, pokud půjdu do restaurace na přijatelné jídlo, klidně a ochotně za něj rád dám víc. Pokud půjde o podivný podnik (u nás v podobě hotelu, který provozuje obec) se zoufalou obsluhou, nemám důvod tam chodit.

  9. Však ono to bude jen do času, než budou lidi dostavat misto stravenek penize… Pak se jeste par restauraci zavre..

    • To na to opravdu žádný vliv mít nebude. Se stravenkama můžete nakoupit i v mnoha běžných obchodech s potravinami (a to samozřejmě i třeba pivo), nemusíte kvůli tomu chodit do restaurace.

    • Přesně, jak píšete. Dovolí si jen to, co jim dovolíme my. O to více lidí bude chodit tam, kde nezdražili a vařit budou poctivě a dobře. Pokud majitel nezačne být také nenažraný, bude mít takový obrat a tolik zákazníků, že se “zahojí” daleko rychleji, než ti nenažranci.

      Buď jsou tihle hospodští tak hloupí a nedochází jim, že i lidi, co na oběd chodili, přišli o příjmy nebo jejich část, takže budou šetřit a jídlo v restauracích bude na jednom z prvních míst.

      Nebo spoléhají na “blbost” těch, kteří jim to budou platit dál. Ty pak natáhnou ještě víc. Když dá teď za oběd 150, dá za týden i 160 Kč. A když jim pár zákazníků zase ubude, vyšroubují cenu na 180, aby ty ztráty dohnali.

  10. Ceny rostou všude, 5 Kč stojí v akci role toaletního papíru. Když jsi ji neuspořil, uvař si doma. Nebo si dej sekačku v bufetu.

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Odesláním vyslovujete souhlas s dokumentem Všeobecné podmínky používání webových stránek

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

Další z rubriky Spotřebitel

Nejčtenější

Nechcete už pracovat? Začněte počítat…

Už se vám nechce pracovat, protože jste se podle vašeho mínění už napracovali dost? Pak je ta správná chvíle spočítat si, zda máte nárok na starobní důchod, případně předdůchod či předčasný důchod. Pokud ještě ne, …
Kurzovní lístek
Chci nakoupit
Chci nakoupit
Chci prodat
EUR
EUR
USD
GBP
CHF
JPY
DKK
NOK
SEK
CAD
AUD
PLN
HUF
HRK
RUB
Rolovat nahoru