Celková inflace byla 2,2 procenta. Ukazuje se tak, že právě zdražování stravovacích služeb se významně podílí na celkovém růstu spotřebitelských cen.
Lidé si musí pomalu zvykat na to, že za polední menu v restauraci zaplatí více než dvě stovky. Taková průměrná cena už panuje v pěti regionech – Praze, Českých Budějovicích, Plzni, Liberci a Brnu.
Ukazují to data Edenred Restaurant Indexu, sestavovaného na základě plateb více než 220 tisíc majitelů benefitních karet Edenred, který mapuje ceny obědového stravování v českých restauracích.
Ceny obědů v Česku | |
Praha: | 215,30 Kč |
Brno: | 203,40 Kč |
Liberec: | 201,80 Kč |
Plzeň: | 200,80 Kč |
České Budějovice: | 200,60 Kč |
Ostrava: | 189 Kč |
Pardubice: | 187,60 Kč |
Karlovy Vary: | 185,90 Kč |
Hradec Králové: | 185,80 Kč |
Jihlava: | 176,20 Kč |
Ústí nad Labem: | 173,90 Kč |
Zlín: | 172,70 Kč |
Olomouc: | 167,20 Kč |
Republikový průměr: | 192,10 Kč |
Zdroj: Edenred Restaurant Index |
Za polední menu čeští strávníci v červenci průměrně zaplatili 192,1 korun, tedy o 3,6 procenta více než loni. Nejvýrazněji ale obědy zdražily v Jihlavě, kde za ně strávníci oproti loňskému červenci zaplatili o 7,6 procenta více na aktuálních 176,2 koruny. Nejméně naopak v Olomouci, kde se ceny zvedly o pouhých 0,8 procenta na 167,2 koruny.
Pomalejší pokles cen potravin
Podle posledních aktuálních údajů Českého statistického úřadu (ČSÚ) došlo v červenci k poměrně překvapivému zrychlení růstu spotřebitelských cen, a to o zmiňovaných 2,2 procenta. Rychlejší zdražování bylo podle ČSÚ ovlivněno zejména zpomalením poklesu cen potravin a nealkoholických nápojů
„Červencové mírné zrychlení meziročního cenového růstu bylo ovlivněno především cenami potravin. Ty oslabily svůj meziroční pokles a byly oproti loňskému červenci levnější zhruba o tři procenta,“ uvedla Pavla Šedivá, vedoucí oddělení statistiky spotřebitelských cen ČSÚ.
Oproti červnu některé potraviny dokonce zdražily. Například drůbeží maso o 6,4 procenta, čokoládové výrobky o 7,7 procenta, nealkoholické nápoje o 1,3 procenta, vepřové maso o 1,9 procenta a máslo o 4,3 procenta.
Gastru chybí pracovní síla
Na vzestupu spotřebitelských cen se podle statistiků výrazně podílelo právě zdražování stravovacích služeb, meziročně o 7,1 procenta. Česká gastronomie totiž bojuje s velkým nedostatkem pracovní síly.
„Lidí je nedostatek, navíc výrazně roste byrokratická zátěž, ať už jde o zaměstnávání cizinců nebo brigádníků na dohody, kteří vždy pomáhali pokrýt špičky v provozu. Stát zde úplně zbytečně hází podnikatelům klacky pod nohy,“ upozornil Tomáš Prouza, prezident Svazu obchodu a cestovního ruchu ČR a viceprezident Hospodářské komory ČR.
„Dalším velkým problémem je absolutně neodpovídající, tržně nezdravá a neudržitelná dělba hodnoty v trhu. Když se dívám na hospodářské výsledky, vidím spoustu stravovacích zařízení na straně krachu, zatímco jejich dominantní dodavatelé vykazují rekordní výsledky a některé dokonce prošetřuje antimonopolní úřad,“ dodal Prouza.
Vyšší náklady zrychlují zdražování
Tempo růstu cen v gastronomii se výrazně liší v závislosti na konkrétním regionu. Nejdražší je sice s průměrnou cenou oběda 215,30 koruny hlavní město, ale už neplatí, že za více než dvě stě korun se jí pouze v Praze. Nejlevněji se naobědvají lidé v Olomouci. Za polední menu zde průměrně utratí 167,2 koruny – o 22 procent méně než obyvatelé hlavního města.
„Po relativně dlouhém období stagnace v první polovině letošního roku se ceny obědů v červenci začaly opět citelněji vyvíjet. Vedle makroekonomických vlivů se do útraty strávníků promítá také letní sezóna a s ní spojený turismus,“ konstatovala Aneta Martišková, členka vedení společnosti Edenred: „Nárůst cen, ať už ve větší či menší míře, ale pozorujeme napříč celou republikou.“
Otázka času dojde destrukci.