Při platbě kartou strávník nemusí řešit, jestli podnik na stravenky vrací peněz a pokud ano, kolikzdroj: Reprofoto: Ticket Restaurant

Papírové stravenky končí, nahrazují je platební stravenkové karty

Již více než 50 tisíc českých zaměstnanců používá místo klasických papírových stravenek takzvanou platební stravenkovou kartu Ticket Restaurant. Výhodou je například to, že strávník nemusí řešit, jestli podnik na stravenky vrací peníze, a pokud ano, kolik. Experti odhadují, že se elektronicky budou už letos řešit i další zaměstnanecké benefity.

Nedostatek pracovníků v některých oborech nutí zaměstnavatele stále více lákat nové „kádry“ na různé výhody, mezi něž patří i poukázky na různé sportovní aktivity, lázně nebo zdravotní péči. Tyto benefity se z papíru začínají přesouvat na elektronické karty. Právě letos to má být obzvlášť markantní, vždyť platební stravenkovou kartou je už nyní možné platit ve více než 12 tisíc restauracích po celé zemi.

„Experti odhadují, že v roce 2017 bude až 75 procent všech plateb za volnočasové benefity prováděno v digitální podobě. Celkově v oblasti volnočasových benefitů společnost Edenred zaznamenala v roce 2016 výrazný meziroční nárůst zájmu,“ konstatoval mluvčí společnosti Marek Pražák. Volnočasové benefity Ticket Benefits od Edenredu využívá téměř tři tisíce firem. Průměrná výše jedné útraty je 200 korun a zaměstnanci průměrně čerpají benefity dvakrát měsíčně.

Výrazně roste i stravenkových platebních karet Ticket Restaurant. Platí se pouhým přiložením karty k platebnímu terminálu, stejně jako u jakékoliv jiné platební karty. Odpadá starost s vracením peněz na stravenky. Zároveň jednoduchá mobilní aplikace umožňuje lidem mít přehled o transakcích a zůstatku na kartě.

Podle Pražáka o tento způsob úhrady zaměstnaneckých benefitů projevily zájem další firmy a instituce, které zaměstnávají asi 200 tisíc lidí po celé zemi. Průměrná částka, kterou měli zaměstnanci se stravenkovou kartou Ticket Restaurant k dispozici na jeden den, činila v loňském roce 85 korun. A miliony transakcí nabízejí zajímavé statistiky. Dá se z nich odvodit například průměrná cena oběda v Česku – například vloni v prosinci to bylo téměř 108 korun.

Výhodné je toto karetní řešení i pro restaurace. Hlavní předností je rychlost proplácení. Restaurace mají peníze na svém účtu již do druhého dne, stejně tak neztrácejí čas s vyplňováním potřebných formulářů a zasíláním stravenek k proplácení. Díky bezkontaktní platbě se urychluje rovněž placení v době polední špičky.

Petr Starý

Share

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *