Pětina českých restaurací chce kvůli zdražování zavřít

Průzkum
Česká mapa restaurací může již brzy velmi výrazně prořídnout. Kvůli ekonomické krizi spojené s extrémně vysokou inflací je pevně rozhodnuto skončit s hostinskou činností skoro osm procent gastropodniků, vyplývá z průzkumu společnosti Edenred, který má redakce FAEI.cz k dispozici.
Část zejména regionálních restaurací v chudších oblastech Česka přechází na vaření jednodušších jídel s nižším rozpočtem. Ilustrační foto: Depositphotos.com

Menší část restaurací uzavře ihned, zbytek pak v horizontu několika měsíců. Dalších téměř jedenáct procent podniků tvrdí, že spíše skončí a necelá třetina uzavření kvůli možným dalším komplikacím zvažuje. Nadále sloužit hostům tak nyní plánuje něco přes polovinu restauračních podniků.

„Hotely a restaurace po dvou covidovou letech viděly šanci k návratu k normálu. Ten ovšem netrval dlouho, protože poslední tři měsíce byly pro restaurace a hotely spíše zklamáním, zohledníme-li sezónnost,“ sdělil redakci FAEI.cz hlavní ekonom Banky Creditas Petr Dufek. Restaurace ve třetím kvartálu zažily pokles a jejich tržby se nacházely asi 20 procent pod průměrem roku 2019.

Průzkum je součástí evropského programu FOOD, který monitoruje stravování zaměstnanců a který iniciovala Evropská unie. Uskutečnil se v říjnu na vzorku 221 restaurací, které nabízejí teplou i studenou kuchyni a více než 5 760 lidí.

PSALI JSME:
Služby na vrcholu cyklu

„Silní hráči v oboru ale i jednotlivé restaurace, které sázejí na kvalitu, většinou budou pokračovat. Komplikace mohou nastat v regionech, kde se rozhodne ukončit činnost více restauratérů naráz. To zde může ovlivnit dostupnost teplých jídel a zdravé a vyvážené stravy,“ uvedla k výsledkům průzkumu Aneta Martišková, ředitelka firemních vztahů společnosti Edenred.

Část zejména regionálních restaurací v chudších oblastech Česka v souvislosti s rekordním růstem cen surovin a dalších vstupů a také kvůli snížené kupní síle zákazníků přechází na vaření jednodušších jídel s nižším rozpočtem. „Pokud zde ceny porostou dál, mohou se dostat do komplikací další restaurace, které zatím třeba potíže necítí,“ doplnila.

Podle průzkumu FOOD mají hospody, které vaří jídla, už nyní o poznání méně zákazníků než loni, a další ztráty jim hrozí. Pro mnoho lidí jsou současné ceny v restauracích totiž hraniční. Čtyři z deseti Čechů v průzkumu FOOD uvedly, že již nejsou ochotni akceptovat žádné další zdražení. Podle šetření nezdražila jen čtyři procenta restaurací, skoro 12 procent jich do konce roku ceny nezvedne.

Zdroj: Edenred

Dalších bezmála 28 procent bude nadále na jídlo do restaurací chodit, pouze pokud do konce letošního roku zdraží nejvýše do desetikoruny. Pro srovnání – aktuálně je průměrná útrata za jídlo v ČR 174,10 Kč.

Ale hospody držet ceny většinou kvůli růstu nákladů nebudou. Pevně ještě letos zdražit je podle průzkumu FOOD rozhodnuta polovina gastropodniků, dalších 38 procent zdražení zvažuje a nezvyšovat ceny chce jen necelých 12 procent. O více než zmíněných šest procent je už nyní rozhodnuto zdražit bezmála 40 procent restaurací.

„Český gastro sektor bohužel schytává jednu ránu za druhou. Koronavirovou pandemii přežil hodně pošramocený, a dnes mu vysoké ceny energií, inflace a spotřebitelská nedůvěra zasazují další tvrdé rány. Lidé šetří a vedle kultury představuje z jejich pohledu oblast stravování další zbytnou položkou,“ informoval Tomáš Prouza, prezident Svazu obchodu a cestovního ruchu ČR.

PSALI JSME:
Za obyčejný oběd v restauraci brzy přes 200 korun

Jak uvedl, v porovnání s předkoronavirovým stavem roku 2019 klesl objem útrat v restauracích zhruba o třetinu. „Nyní bude hodně záviset na tom, jak dlouho současný stav potrvá, jak a nakolik zabere pomoc ze strany státu, ale také jak této nepříznivé skutečnosti dokáže český gastro sektor čelit vlastními silami,“ domnívá se Prouza.

Podle jeho názoru je patrné, že restaurace, které vsadily na kvalitu jídla i obsluhy, mají úspěch. „Potvrzuje to trend, že zákazníci pečlivěji zvažují, kterou navštíví a kde utratí své peníze,“ řekl Prouza s tím, že věří v odolnost celého sektoru.

Restauracím mohou podle společnosti Edenred částečně pomoci i zaměstnavatelé. Ministerstvo financí totiž letos v srpnu zvýšilo hodnotu daňově nejvýhodnější stravenky o třicet korun na současných 180 korun. Většina firem však má do uvedené částky poměrně výraznou rezervu, neboť na stravném poskytují nižší částky.

Ilustrační foto: Depositphotos.com

PSALI JSME:
„Diety“ se letos kvůli inflaci poprvé zvyšují už v průběhu roku

Zavřít reklamu ×

Napsat komentář: Anonym Zrušit odpověď na komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Odesláním vyslovujete souhlas s dokumentem Všeobecné podmínky používání webových stránek

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

Další z rubriky Firmy

Nejčtenější

Kurzovní lístek
Chci nakoupit
Chci nakoupit
Chci prodat
EUR
EUR
USD
GBP
CHF
JPY
DKK
NOK
SEK
CAD
AUD
PLN
HUF
HRK
RUB

Jaká je budoucnost výškových dřevostaveb v Česku?

Analýza
V České republice stále platí zastaralá norma omezující výšku dřevostaveb na devět, respektive dvanáct metrů. Legislativa by se však měla brzy změnit. S ohledem na nespornou ekonomickou výnosnost projektů chtějí developeři stavět minimálně osmipatrové stavby (22,5 m), s výhledem do budoucna až osmdesátimetrové projekty, a to tzv. inženýrským způsobem.